Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HEIDEN – Andzjel

V rozhovoru se zpěvákem kapely Brutally Deceased Žlababou se dozvíte, jak probíhalo turné s Napalm Death a Hypnos, o novém splitku s Interment, o tom, jaké bylo vystoupení na Brutal Assault. Dozvíte se i novinky, jaké kapela právě chystá.

HELLo, Brutally Deceased! Poprvé jsem vás potkal minulý rok v Modré Vopici na koncertě s Demonical a Feral. Jako velký příznivec old school metalu ze Švédska jsem byl koncertem a následně pak albem nadšen. A vydrželo mi to dodnes. Jak se zpětně po těch skoro dvou letech na album díváte? Změnili byste něco? Udělali byste něco jinak?

Ahooj, na koncert se spřízněnými Demonical ve Vopici vzpomínám rád, byla to tenkrát výborná akce a je bezva, že sis to s námi užil. Z Dead Lovers‘ Guide mám pořád i po dvou letech radost. Myslím si, že se nám podařilo nahrát pořádnou porci poctivého švédského death metalu a i když se dá asi vždycky něco zlepšit tak na to budeme mít dostatek prostoru na dalších nahrávkách a nic bych na té první desce zpětně neměnil. 

Když jsem četl report o vaší šňůře s Hypnos a Napalm Death od Bruna, říkal jsem si, že to musela být paráda. Jak to vidíte vy? Užili jste si to? Nějaké veselé historky z koncertů, zákulisí by nebyly?

Tour s Napalm Death a Hypnos byl pro mě jeden z nejlepších hudebních zážitků. Ten Brunův report hezky popisuje průběh celý šňůry a doporučil bych ho k přečtení všem fanouškům. Máme určitě všichni na co vzpomínat. Co se týče historky, tak jsem si teď vzpomněl na krásný Pegasův návrat do Piešťan, kde jsme měli první zastávku po cestě z Budapešti. Po dlouhé cestě se vysypal z dodávky a pravděpodobně změna klimatu způsobila, že se asi čtvrt hodiny trefoval do zámku od zkušebny a posléze i do futer.

Ve chvíli kdy píšu tyto otázky zbývá pár chvil do vašeho koncertu na Brutal Assault. Jak to dopadlo? Vyprávěj, přeháněj.

Show na Brutal Assaultu, byla z naší strany hodně podařená, na stagi byl super zvuk a všichni jsme si to hraní užívali. Příjemně překvapilo, kolik fanoušků přišlo podpořit death metal a už v poledne jsme měli pod pódiem masy lidí se zvednutýma paroháčema. 

Nedá mi to se nezeptat. Jak jste vlastně tenkrát (v roce 2010) dosáhli takového skvělého old school death metalového zvuku? Má na tom největší zásluhu jen Jindřich Tománek, který mixoval? Nebo jste do mixáže mluvili spíše vy? Dodnes se nemůžu toho zvuku nabažit.

Do studia jsme tenkrát jeli s jasnou představou o tom jak by to mělo znít. Vezli jsme si sebou nejzásadnější desky ze začátku 90. let a věděli, že se tomu chceme přiblížit. Otyn se s tím popral výborně a ten zvuk co umíchal prostě vraždí.  

Poměrně často koncertujete s kapelou Demonical a jinými severskými smečkami. Jak koncerty probíhají? Dostanete se do jejich blízkosti, vyměňujete zkušenosti, nápady apod.? Zajdete třeba na pivko?

Koncerty probíhají jako všechny ostatní, na průběhu akce není asi moc co vymýšlet, ale je pravda, že se na společné akce vždycky hodně těším. Známe se už nějakou dobu, máme mezi sebou kamarádský vztahy a s některými členy jsem v kontaktu v průběhu celého roku. Takže když sem přijedou a potkáme se na společný akci, tak si vždycky rádi pokecáme a dáme pivo.  

Narážím na zmínku o vaší kapele docela často při pročítání zahraničních metalových serverů. Kdo vám venku dělá takovou „reklamu?“ Nebo se album dostalo mezi lidi samo od sebe?

Samo od sebe se album mezi lidi nedostává a u nový kapely už vůbec ne. Za vším stojí náš vydavatel Honza Fastner, který poctivě obesílal ziny po celém světě s promáčema na recenze a poctivě šířil ten náš materiál do světa.

Zajímalo by mě, jaké nové desky z posledních dvou let oslovili Brutally Deceased, co vás ze švédského (nebo i světového) deathu zaujalo? Nebo posloucháte jen staré nahrávky?

Abych řekl pravdu, tak teď poslouchám převážně staré nahrávky, aktuálně mi tu hraje Millennium od Monstrosity. Každopádně by se v průběhu posledních dvou let našlo spoustu kvalitních desek. Ze Švédska u mě vítězí poslední Interment a z undergroundu kovu smrti Chaos Inception, Perdition Temple a Purge.

Čítávám vaše jméno hned vedle Miasmal, Puteraeon, Maim, Revel in Flesh, Mass Burial apod. Cítíte se v této společnosti dobře? Co říkáte na „novou vlnu old school death metalu“? Nových kapel se poslední dobou vyrojilo ve světě velké množství. Čím myslíš, že je to způsobeno? Myslíš, že mají lidi po krk přetechnizovaných „umělých“ metalových kapel?

Proč se tolik zvednul ve světě zájem o old school death metal netuším, my jsme tu muziku začali tvořit už v roce 2007 a o žádné nové vlně jsme nic netušili. Jinak do společnosti těchto kapel nějakým způsobem patříme a určitě se tomu nebráníme, cítí tu muziku podobně jako my a dělají to dobře. Na otázku, jestli mají lidi po krk umělých přetechnizovaných kapel ti nedokážu odpovědět, ale já mám po krk „růžových“ metalových kapel, plných hošíků s patkama, který jsou jak ze žurnálu a hrají všichni to samé.

Sledujete i českou scénu? Co české kapely? Baví vás nějaké nové desky z poslední doby?

Českou scénu samozřejmě sleduju, a máme tu ještě pořád několik výborných kapel, které poslouchám a rád bych všem doporučil aktuální nahrávky Avenger, Lahar, Destroying Divinity, Gride nebo Ingrowing.

Poslední dobou ze všech stran zaznívají neustálé nářky nad stavem undergroundu v Čechách. Pociťujete nějaký pokles návštěvnosti? Co přístup pořadatelů, návštěvnost, fanoušci?

Po pravdě jsem si v tohle směru ničeho nevšimnul, hrajeme po Čechách relativně dost koncertů a moc se nestává, že by se hrálo do prázdných sálů, skoro v každém městě, kde jsme za poslední dobu byli vždycky došlo několik desítek fanoušků. Co se týče přístupu pořadatelů, tak je samozřejmě individuální, ale na čem se dohodneme většinou platí i na místě.

Asi se muzikou neživíte, nebo ano? Co dělají členové Brutally Deceased pro získání obživy(smích)? Jaké mají zaměstnání?

Bylo by to přijemný, ale čertužel se death metalem neuživíme, spíš je to naopak, že do něj pořád investujeme. Každý z nás se živí jak umí, Tomáš prodává knihy, Štefy dělá podlahářskou činnost, Burák pokrývá střechy, Štembus je učitel na základce a já si ještě dodělávám vysokou školu a při tom pracuju v Obscure.

Některé kapely dnes tvrdí, že prodají víc vinylů než cdček. Jak si stojí váš vinyl vydaný u Lavadome?

U některých kapel bych tomu i věřil, ale v našem případě mizely určitě víc CDčka, alespoň na koncertech a důvodem myslím je, že spoustu lidí včetně mě nemá doma gramofon na kterým by ten asfalt přehráli. Jsem rád, že nám na Lavadome ten vinyl vyšel, je to limitovaná záležitost, která časem zmizí a bude mít raritní hodnotu. 

Nedá mi to se nezeptat. Dnes již klasická otázka. Co Brutally Deceased a stahování muziky? Jak se k této problematice stavíte? Tak zabíjí to hudbu nebo ne (smích)?

Když jseš fanoušek muziky, tak si jí kupuješ, speciálně v undergroundu se bez toho menší kapely a labely neobejdou. V dnešní době stojí CD třetinu toho co před deseti lety a může si je dovolit kupovat každý. Největší demence je, když si dneska lidi začínají myslet, že nelegální stahování je underground....

Žlababa trápí hlasivky ještě v Heaving Earth. Jak to vůbec stíhá? Jak to pokrýváte koncertně? Která kapela má přednost?

Nejde jenom o mě, v Heaving Earth hraje hlavně i Tomáš, který pro obě kapely skládá muziku, Burák má další 3 kapely, Štembus hraje v Octagone a Štefy ještě do nedávna měl plný úvazek v Psychotic Despair, takže to máme docela složitý. Nabídek na koncerty nám chodí poměrně dost a pořád se snažím jich odmítat co nejméně a uzpůsobit program tak, abychom mohli co nejvíc jezdit hrát. Přednost nemá žádná kapela, platí jednoduchý pravidlo, co bylo dřív potvrzený, tam hrajeme a když přijde nabídka na stejný termín a nedá se to skloubit, tak se nedá nic dělat.

Uplynuly necelé dva roky od vydání alba. Nechystáte nějaké nové songy? Fanoušci již začínají být netrpěliví (smích)? Skládáte, makáte?

Není žádným tajemstvím, že od dubna máme nahrané 3 skladby, které jsou připravené na split 10“ vinyl se švédskou hydrou Interment. Na nahrávce jsme se domluvili po několika společných akcích s tím, že původní plán byl, že deska bude venku v létě. Čertužel nastaly u Johana z Interment trochu záseky rodinného charakteru takže se vydání tohoto materiálu posouvá. Všechny 3 nové skladby jsou již od léta zařazeny do koncertního setlistu, takže každý má možnost je slyšet na našich show. Jinak samozřejmě tvrdě pracujeme na nových skladbách a v průběhu příštího roku by jsme chtěli jet do studia nahrát novou desku.

Za chvíli nastane podzim, nebude nějaká delší šňůra po naší vlasti? Něco na způsob té s Hypnos?

Podzim začal a máme před sebou ještě 7 koncertů do konce roku. Neutekl od společného turné ani rok a s Hypnos se opět setkáme na dvou koncertech v Plzni a Praze jako support polských Vader. Žádná větší tour se zatím nechystá, ale brzo začnu bookovat festivaly a koncerty na příští rok

Na závěr bych tě rád poprosil o vzkaz fanouškům. Jestli jim chceš něco říci, vzkázat, vynadat, teď je ta správná chvíle.

Díky moc za podporu Brutally Deceased a nezapomínejte, že Old School Death Metal musí vládnout!. Kdo by měl zájem tak objednejte vinyl, dokud je k dostání na www.lavadome.org. Podporujte undergroundovou scénu a snad se brzo potkáme na koncertě ve vašem městě.

Díky za rozhovor. Ať vám to i nadále chřestí tak dobře jako doposud.

http://bandzone.cz/brutallydeceased

RECENZE

 


Zveřejněno: 11. 11. 2012
Přečteno:
3638 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář