Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

FALEŠNÝ OBVINĚNÍ – Memory CD 2012, Cecek Records

To je zase jednou obal, napadlo mě při prvním pohledu na 107. CD vydavatelství Cecek Records. Kam se člověk podívá, vidí stejnou fotku kapely – na titulní straně, na CD, pod CD... Ona vůbec grafika stojí za starou belu, na pidi písmo, kterým jsou vyvedeny texty, aby si jeden vzal lupu – a pak dvě strany zejí ze dvou třetin prázdnotou... Že grafik nemá ponětí kam patří mezera, je smutný fakt, že autor textů neví, co je shoda podmětu s přísudkem, dnešní realita...

No ještě jsem neslyšel ani jeden tón a už jsem FALEŠNÝ OBVINĚNÍ pěkně setnul. Ale třeba nebude tak zle, říkám si, a pouštím CD. A světe div se, muzika není vůbec špatná. KONFLIKT – to je kapela, která mě jako první napadá, když poslouchám lehce zmetalizovaný punk. Podobně jako slovenští kolegové sází FALEŠNÝ OBVINĚNÍ na svižnou punkovou muziku vyšperkovanou spoustou kytarových sól. Sakra, kdyby poslech nerušily texty, docela bych si to užíval. Ale už mě fakt nebaví neustálý omílání toho, kam chodí muzikanti na pivo, jak je kapela baví, nadávání na politiku a systém. Nejvíc mi vadí žvásty o nebohých zvířatech v cirkusech – to od kapely ze scény, kde každý druhý s sebou všude tahá vyhladovělého velkého hafana, nějak nepasuje. Proč si nevezmou na mušku právě tahle, podle mě evidentně týraná, zvířata? Jistě, najdou se výjimky, které se trefují do problémů, které si publicitu zaslouží – hlavně domácí násilí na ženách či dětech. Snesu i láteření nad tím, že lidstvo ničí přírodu, nebo že války jsou nesmyslné, i když o tom už toho taky bylo napsáno dost. Když pominu témata, nedělá mi radost práce textaře s mateřštinou – to, že někdy je to spisovně a někdy hovorově, není až tak strašné, vyjadřování je ale takové kostrbaté, neplynulé..., navíc se objevují perly typu „kluby hýří prázdnotou“, což si tedy představit nedovedu. (úsměv)

Ale dost bylo textů, důležité je, že muzika pěkně valí, je v ní spousta nápadů, chytlavých refrénů a dokonce i nemálo netradičních dechových nástrojů, které nahráli pánové z orchestru Ondřeje Havelky. Hned první skladba začíná netradičně – refrénem, v druhém díle Přírody hrají KONFLIKT, to mi nikdo nevymluví. (úsměv) Refrén jakoby Jurymu z pusy vypadl, je silný, hitový, tak to má vypadat. A když po něm přijde pestré sólo, je FALEŠNÝ OBVINĚNÍ na správné cestě. Ve třetí Ódě za sny obstarávají intro dechy a ska rytmy, pak se ale rozjede zase svižná punkovka, o Manéži už jsem pár slov utrousil, hudba ale není vůbec špatná a refrén opět boduje – ony vůbec refrény nejsou špatné a ani monotónní, ve sborech totiž zpívá více hrdel nejen z kapely, ale i odjinud, ať už jde o anarchistu Sváťu Švába (TOTÁLNÍ NASAZENÍ), bývalého zpěváka FALEŠNÝHO OBVINĚNÍ Stanleye, kamarádů nebo kluků z VISION DAYS. Corrado, což je nějaký bar, naopak refrén shazuje kamsi k ALKEHOLU – ale když si čtu, jaké mají muzikanti oblíbené apely, není divu, ALKEHOL tam figuruje hned dvakrát. Zase se vracejí dechy, ale tentokrát dostávají víc prostoru, nejsou použity jen v úvodu Posledního boje, ale i uvnitř – ale paradoxně mi tady k závažnému tématu (domácí násilí končící vraždou) nějak jejich veselé tóny nepasují, tady se mělo hrát o poznání smutněji... Že nejen punkem jsou pánové odkojeni, se ukazuje ve špinavé HC rychtě Staré časy, v níž i zpěv nabírá na drsnosti, naopak z poloviny pomalá Memory tu vyloženě straší – nejdelší, přes pět minut dlouhá kompozice, vaří z profláklých ingrediencí, v textu se objevují perly jako „v dlaních svírám fotku tvou“, „osud s námi měl asi jiný plán“, ale hlavně zpěvák na nějaké procítěné polohy nemá. Jako bonus je zařazena vyřvávačka Naše muzika, která samozřejmě opěvuje punk a v níž si zapěli skoro všichni hosté.

Zvuk Ex-Avik, mastering Pyha – záruky kvality.

Celkově – muzika lepší textů, v rámci punku trochu lepší než průměr.

Seznam skladeb:
  1. Náš sen
  2. Příroda II
  3. Óda za sny
  4. Manéž
  5. Corrado
  6. Poslední boj
  7. Zlatá klec
  8. Elizabeth
  9. Žoldák
  10. Staré časy
  11. Memory
  12. Outro

Bonus track:
Naše muzika

Čas: 43:12

Sestava:
  • Wajgi – basová kytara, zpěv
  • Chlebe – kytara, sbory
  • Jarda – bicí, sbory
  • Petr – sólová kytara

www.falesnyobvineni.cz
www.cecek.com


Zveřejněno: 09. 11. 2012
Přečteno:
3481 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář