Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

ZAMČENÁ HLAVA – Lajna CD 2012, Cecek Records

Černobílé obaly v kurzu zrovna nejsou, když pominu blackové nahrávky, ale grafika obalu nové nahrávky skupiny ZAMČENÁ HLAVA je docela originální a zaujme na první pohled. Uvnitř knížečky o osmi stranách nechybí fotky a texty, u každého textu pak jednoduchý obrázek, který by asi měl vnímavému čtenáři a posluchači naznačit obsah skladby – leč u mě se to nějak nedaří. Asi nejsem vnímavý... (úsměv)

Zato se mi daří přečíst texty a ty jsou psané docela zajímavým jazykem – nemyslím teď, že by čeština byla nějak extra zajímavý jazyk (úsměv), ale textař si vystačí se zkratkovitým vyjadřováním a často jde spíše o poezii než o klasický písničkový text.

Začátek alba mě docela vyděsil... Ochraptělý hlas vydává rozkazy jak na nějaké vojenské přehlídce, ale samozřejmě z toho na sto honů čiší parodie. Podobnou rádoby legraci nemusím, ale říkal jsem si, že když členem kapely je Alex, někdejší člen N.V.Ú., nahrávka se po úvodním songu rozjede a pojede se v rytmu punku (navíc když to vydal Cecek). Leč ouha – po parodickém Rozkazu se nepunkuje, nýbrž míchá kde co s kde čím. Díky zapojení spousty nástrojů (už v první položce zazněla mandolína), je muzika docela pestrá a pohybuje se mezi alternativním rockem, bigbítem, punkem i undergroundem (undergroundem myslím to, co v sedmdesátých a osmdesátých létech hráli PPU, GARÁŽ a další polozakázané spolky). Takže kromě klasických rockových nástrojů (kytary, basa, bicí) se takřka ve všech skladbách hraje na něco dechového (saxofon, trumpeta, foukací harmonika) a zazní i housličky a klávesy. Se sborovým hospodským řevem v Lihových mracích pomohli N.V.Ú. a další kamarádi, takže o různá zpestření rozhodně není nouze. Zároveň platí, že skladby si nejsou podobné jak vejce vejci, ale že se hraje rychleji i pomalu, často jen minimalisticky, třeba ve Spousta těl je taková hodně podivná záležitost, v níž se toho děje pramálo, ale působí to zneklidňujícím dojmem. Alex sice není žádný extra zpěvák, jeho hlas je většinou polohrubý, hospodský, nebo jak to přiblížit, ale k produkci kapely vlastně sedne dokonale. Občas ubere z nasazení a pak zpívá takovým obyčejným civilním hlasem, který ale není zrovna přesvědčivý – typickou ukázkou určité nejistoty je V kleci, punková rychlejší věcička bez dechů, kde mi zpěv přijde takový upachtěný.

ZAMČENÁ HLAVA je svým způsobem docela zajímavá kapela, která se ale míjí s mým vkusem. Bavit by mohla příznivce již zmiňované avantgardy a alternativy z doby předpřevratové, určité styčné plochy snad mají s TELEFONEM...

V těchto mantinelech se pohybuji zcela výjimečně, takže berte mé průměrné hodnocení s velkou rezervou a radši si Lajnu poslechněte a utvořte si názor sami.

Seznam skladeb:
  1. Rozkaz
  2. Jsi vidět
  3. Lajna
  4. Spousta těl
  5. Nepřemožitelná
  6. Všechno se krátí
  7. V kleci
  8. Sluneční pomeranč
  9. Lihový mraky
  10. Zlatý časy
  11. Nemá to konec

Čas: 41:32

Sestava:
  • Alex – zpěv, basa
  • Zvonda – kytara, mandolína (1), zpěv (2, 11)
  • Bobby – kytara
  • Metalák – bicí
  • + spousta hostů

www.zamcenahlava.cz
www.cecek.com


Zveřejněno: 09. 12. 2012
Přečteno:
3489 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář