Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

PUNKROCKGANG – Punkrockgang CD/LP 2012, Noise Annoys / Jimmy Jazz

Svého času měl polský punk skvělé jméno, ale osmdesátá léta jsou dávno pryč a o polském punku momentálně nemám ponětí. Ale je tu první vlaštovka, která mou nevědomost alespoň trochu napravuje – zajímavá kapela s nezajímavým názvem PUNKROCKGANG, v jejímž čele stojí zpěvandule Pauka.

Přiznám se, že obal mě zpočátku trochu vyděsil – členové kapely jsou na něm vyšňořeni jako manekýny/i a k špinavému punku mají na pohled hodně daleko. Na druhou stranu je obal zpracován příkladně – třípanelový digipack obsahuje spoustu fotek a navíc vložený list, který z jedné strany vypadá jako noviny, či časopis – polsky to je czasopismo bezplatne. (úsměv) A tohle „czasopismo“ obsahuje texty, kterým i našinec docela dobře rozumí a vyčte z nich, že naši severní sousedé řeší úplně stejné problémy jako pankáčové tuzemští nebo pankáčové britští před dvaceti a více roky.  Jeden příklad za všechny:
Zbrodnia, rasizm i religia , kłamstwo zdrada gniew
Pycha, ból nienawiść strach
Prostytucja narkotyki dookoła mnie
Coraz mniej człowieka tutaj jest

I když obal naznačuje, že by se mohl hrát nějaký moderní neo punk, skutečnost je přece jen jiná. PUNKROCKGANG se pohybují na rozhraní old school punku a punku moderního – a ona moderna se týká spíše kvalitního zvuku, dobrých instrumentálních výkonů a výše zmíněné image. Hudba se většinou nese ve středních tempech, není vtíravá ani na první poslech chytlavá, i když jednodušší výjimky se taky najdou – třeba Twój krzyż je taková odsýpající hitovka, stejně jako Alkosong – to je asi největší divočina. Třetí do party svižných pecek je Punk Rock to syf, kde se mi líbí refrén, v němž Pauka ukazuje, že když chce, umí i trochu zapracovat s hlasem a vykouzlit zajímavou polohu. Vokály by teoreticky měly být silnou devízou kapely, protože zpěv neleží jen na bedrech zpěvačky, ale celkem často ji pomáhá některý z kolegů, ve sborech pak křičí všichni dohromady. Ale zpěv je paradoxně slabší než by bylo zdrávo – Pauka není žádná „charismatička“, její zpěv je takový tuctový, jako kdyby se k mikrofonu jen tak postavila jakákoliv slečna... Navíc ta polština – zrovna zpěvný jazyk to tedy není. Ale na druhou je to v dnešní době tak trochu exotika – ani nevím, kdy naposled jsem slyšel polsky nazpívanou desku.

Zbytek skladeb plyne pomaleji, a tak má posluchač možnost objevovat, že Poláci se snaží obyčejný punk obohatit zajímavými hudebními postupy, nechávají vyniknout tu ten nástroj, tu onen – a hlavně příznivci pěkně zvučné baskytary budou vrchovatě spokojeni. I kytarista si troufá na složitější postupy a i díky tomu a také rozumné stopáži nahrávka docela baví. A co víc si od punku přát?

Distribuce v ČR: Papagájův Hlasatel

Seznam skladeb:

  1. Rock'n'Roll Szwindel
  2. Horrorshow
  3. Jeszcze Polska nie zginęła
  4. Twój krzyż
  5. Popstar
  6. Marionetka
  7. Nie poddawaj się!
  8. Jestem punk
  9. Pokój 402
  10. Technologia kłamstw
  11. Alkosong
  12. Punk Rock to syf
  13. Trudniej

Čas: 36:10

Sestava:
  • Pauka – śpiew
  • Łata – śpiew, gitara
  • kpt. Kondi – śpiew, bębny
  • Xba$$ – śpiew, bass, gitara, pianino, iphone

www.punkrockgang.pl

www.noiseannoys.com.pl


Zveřejněno: 04. 11. 2012
Přečteno:
3313 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář