Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TELEPATIE VI

TCHOŘI – Evangelium CD 2011, vlastní náklad

Srandisti z Beňova (u Přerova) loni vydali další sbírku písní určených k tanci a oddychu – v první řadě je asi hrají na lidových veselicích a pivních slavnostech, ve druhé je pak lze pouštět na mejdanech, zahradních slavnostech (v obou případech po osmi pivech či obdobné dávce alkoholu v jiných lihovinách) nebo intelektuálům za trest.

On stačí název kapely a je jasno, a komu ne, ať mrkne na názvy skladeb. Já se začetl i do textů, ve kterých se nejčastěji objevuje slovo „pivo“, všechno se v nich rýmuje a řeší se samé důležité věci, jako třeba slimák, který má rád (překvapivě) pivo:
Slimák Pavel jiný je
Ten touží jen po pivě
Má rád pivní slavnosti
Tam je piva fakt dosti.

Tučňáci jsou samozřejmě taky opilí, TCHOŘI, když jedou k moři, taky pijí, a tak dále, a tak dále... prostě veršovánky jak ze základky, většinou na „závažná“ témata. Ale ono to TCHOŘE takhle baví už nějaký čas, i minulé CD „To nejsmradlavější z nás“ bylo obdobné.

Asi je předem jasné, jaká muzika tyhle slovní perly doprovází. Tipujete-li klasický zábavový bigbít, jste na správné stopě, tahle zvířátka tomu říkají „smrath metal“ a „puch punk“, takže základem je svižné tempo, jednoduché kompoziční postupy, za každou cenu chytlavé až vlezlé melodie, zpěv s parodickým nádechem a všudypřítomná recese... Na druhou stranu je kapela na kvalitní instrumentální úrovni a nahrávka má kvalitní zvuk.

Úvodní dvě skladby přesně plní výše popsaný model – jsou svižné, mají chytlavé refrény a pitomé texty. Hodně rychle mi začal lézt na nervy sólový zpěv, prakticky trvale ve stejné parodické poloze – sbory aspoň neruší. Variace na nějaký elektro metal v Zombie působí křečovitě, hlavně Klářiny vstupy se nepovedly. To už je snad lepší vyzkoušený model, který ctí Pivo dám. A když TCHOŘI spustí na vážnější notu, nějak jim to nevěřím – Tajemství duše ale aspoň hudebně ujde, podbarvují jej nějaké syntetické zvuky a chybí ten typický alkeholovsko-kabátovský odér. Takhle bych mohl popisovat všechny skladby – ale k ničemu by to nevedlo. Pořád je to veselé a hravé, tu s náznakem reggae (Tchoři v moři), tu rychleji (Bulvár, Sobotní večírek, Tučňák Bohouš), tu pomaleji (Kouzlo počínajícího šílenství, Motosen).

Vymyká se Vzpomínka, která mi přijde, jako kdyby vypadla z repertoáru nějakých MANDRAGE, CHINASKI, READY KIRKEN, nebo jak se jmenují všechny ty rádoby rockové rádiové kapely; nutno ale uznat, že asi na holky zabere a rády si při ní zaplouží... Jako bonus je zařazena starší překopaná skladba, ale že by šlo o něco tak výjimečného, že by to muselo dostat druhou šanci, si nemyslím...

Co ale pochválit musím, je booklet a vlasy kytaristky Kláry. Klára má krásné dlouhé zrzavé vlasy, booklet zdobí pěkné kresby, jsou v něm texty, spousta pěkných fotek (pánové vypadají jako mniši, Klára jako manekýna) – takhle to má vypadat.

Seznam skladeb:

  1. Evangelium
  2. Slimák
  3. Zombie: Resident evil
  4. Pivo dám
  5. Tajemství duše
  6. Tchoři v moři
  7. Bulvár
  8. Vzpomínka
  9. Sobotní večírek
  10. Kouzlo počínajícího šílenství
  11. Motosen
  12. Tučňák Bohouš
  13. Bonus: Emoje holka

Čas: 47:32

Sestava:
  • Mošna – lead békání
  • Důvěřivý Stuart – basa, back békání, pokósané trotl
  • Jarin – kytara, back békání, lead békání (8)
  • Klára M. – kytara, back békání, paní Frgálová, Alice
  • Lukel – škopke, back békání

www.tchori.com



Zveřejněno: 25. 10. 2012
Přečteno:
3443 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář