Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

ENSLAVED – RIITIIR CD 2012, Nuclear Blast

Odin byl bohem války. Byl lstivý, drsný, nelítostný a silný. Vrhal se vždy s vervou sobě vlastní do nejšílenějších bitev. Provázeli ho vždy dva strašliví vlci. Jeho kouzelné kopí a třpytivý meč již na dálku naháněl strach všem protivníkům. U severských národů představoval Odin sílu, nespoutanost a víru v přírodu. ENSLAVED jsou ve své tvorbě také nespoutaní jako smečka vlků prohánějících se temným lesem. Nemohli zůstat lhostejní žádnému příznivci metalu. Vždy přesahovali svojí hudbou vymezený rámec black metalu i pagan/viking metalu. Jejich muzika je natolik originální, že lze stěží zařadit do nějaké tolik oblíbené metalové škatulky. Svoje alba obohacují o vlivy ze sedmdesátých let. Činí tak s geniálním hudebním citem. Nedochází tedy k tomu, aby jejich alba neoslovila širší posluchačské publikum.

Nejsem z těch, kdo by se každý den přehraboval v desítkách cd obsahujících pagan a viking metal. Vybírám si vždy jen to, co se líbí mně a musím říci, že kapel tohoto ražení není mnoho. Nová deska RIITIIR mě od prvního poslechu přímo uhranula. Každá píseň má jasnou průzračnou melodii, na které je postavena. Přes 67 minut muziky vás přenese na drsné severské pláně. Podobné pocity jsem zažíval naposledy kdysi dávno u některých alb Bathory. Úchvatně jsou propracované vokální linky. Střídání blackového skřehotu a čistého zpěvu vytváří v průběhu desky krásnou melancholickou náladu.

Začíná se zdánlivým chaosem v písni Thoughts Like Hammers. Ten přejde v jiskřivý blackový chrapot, který je podpořen refrénem s čistými zpěvy. Dlouhý song ani na chvilku nestihne nudit. Nálady se střídají, kytarové riffy jsou originální. Death in the Eyes of Dawn. Běžím zasněženou krajinou. Občas se zastavím a poslouchám vznešené melodie. Sněží a vločky poletují stejně jako melodie nad bílou plání. Zpěv v této písni je pro mě synonymem dokonalosti. Veilburner. Epický úvod vystřídá ubíhající kytara, přidá se druhá a jste drceni přílivem dalších emocí. Roots of the Mountain. Trošku více staršího provedení black metalu nikdy neškodí. To by to ale nesměli být Enslaved, aby se k tomu nepostavili po svém. A po chvilce opustí starou školu a přenesou se do sedmdesátých let, kdy úřadovaly kapely ovlivněné psychotropními látkami. RIITIIR má zběsilý začátek doplněný o refrén, který pohladí (ano, i já drsný death metalista se nebojím použít toto slovo, protože je opravdu na místě (smích)). Píseň je neklidná, těkající jako výpary z močálů hluboko v lesích. Motiv ze songu Materal nejsem schopný vymazat ze své hlavy. A ani nechci. Zní mi velice libozvučně. Úplně mě pohltil. Storm of Memories ve mě vyvolává chaos. Myšlenky se míhají a nejdou utřídit. Pak se zařadí na správné místo díky křišťálově čisté kytaře. Melancholie. Dokázali byste také vyjádřit hudbou věčnost? Klavírní motiv z poslední písně Forsaken je přinejmenším zvláštní. Ale neruší, spíše napíná. Čekáte, co přijde. A přichází pro mě asi nejméně stravitelná píseň alba. Soukám ji do uší jako suchý rohlík do krku. Trošku mi vadí zvláštní zvuk kytary.

RIITIIR je deska plná severu. Drsné melodie mi připomínají mrazivý vítr. Někdy klidný a příjemný, někdy vám rozdrásají zkřehlé prsty. ENSLAVED již dávno vytvořili svůj vlastní styl. Na novém albu ho rozvíjejí dál. Líbí se mi, že postupují pomalu a polehounku. Nešokují posluchače otočením kormidla na jinou stranu, ale dávkují nám svoji nepopiratelnou genialitu po malých doušcích. Nebudu si určitě desku pouštět každý den, ale vím, že když na mě padne melancholická nálada, sáhnu určitě po RIITIIR. Krása přenesená na hudební nosič!

Seznam skladeb:
  1. Thoughts Like Hammers
  2. Death in the Eyes of Dawn
  3. Veilburner
  4. Roots of the Mountain
  5. RIITIIR
  6. Materal
  7. Storm of Memories
  8. Forsaken


Čas: 01:07:17

Sestava:

  • Cato Bekkevold – bicí
  • Arve Isdal – kytara
  • Grutle Kjellson – zpěv, basa
  • Ivar Bjornson – kytara, zpěv
  • Herbrand Larsen – zpěv, varhany


http://www.enslaved.no/
http://www.facebook.com/enslaved


Zveřejněno: 22. 10. 2012
Přečteno:
3820 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 10. 2012 21:40 napsal/a safan
album desetileti
genialni dilo plne mysticke aury -rohy dolu pred kouzelniky enslaved
25. 10. 2012 22:49 napsal/a Morbivod
:-)
To tomu nepomůže. Nudný podobný kostry skladeb, nápady na kytary tak 5 procent hracího času, zbytek slabá sebevykrádačka. Na bicí nic zajímavýho, stále horší Grutleho dávivej vokál, který je v každé skladbě přesně půl na půl s čistým zpěvem, který je asi jediná dobrá věc na albu, ale po čase taky nudí. No ale jestli se vám to líbí...
25. 10. 2012 17:51 napsal/a Johan
-> Morbivod
Jasně, každýmu se líbí něco jinýho. Ale měl bys přesto zbejstřit, protože název alba je shodný s názvem nejlepšího alba na světě - ta hatmatilka se překládá jako Ritual :-)
24. 10. 2012 19:01 napsal/a Morbivod
nevím nevím
Albům Mardraum a Monumension bych dal deset, Bellow the lights a ISA devět, a pak už by to šlo plynule dolů. Vůbec to nové nevnímám jako něco dobrého. Ale jestli vás to baví, proč ne:-)
23. 10. 2012 20:44 napsal/a Johan
ENSLAVED
Počkejte pár dní, v Pařátu bude velikááááánskej článek o týhle skvělý kapele. I minulá fošna byla super!