Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

LLYR, SOMNUS AETERNUS, MORGUE SON, TISÍC LET OD RÁJE

Večer plný mizérie a temných melodií přilákal návštěvníky již na druhý ročník Somnolent feastu letos obohaceného o křest CD kapel Somnus Aeternus a Morgue Son. Hostitelem této temno akce se stala Melodka, která se záhy po sedmé hodině večerní naplnila a slibovala tak skvělou atmosféru pro vystupující.

Na první pouť do zákoutí našich duší nás pozvali Plzenští LLYR hrající doom metal - a hned první skladba rozkolébala přítomné. Bravurně zvládnutý zpěvákův growl byl kořením všech skladeb, které bohužel ke konci vystoupení začaly být poněkud jednotvárné a trochu nudily... Ovšem není se čemu divit, když veškeré skupiny měly dnes večer tolik prostoru pro svoji hudební produkci. Nebyl to však špatný otvírák večera s chytlavými melodiemi, který nás uvrhl do správné nálady.

Death doom metalová smršť v podání pořádajících brněnských SOMNUS AETERNUS byla pro mě tím nejočekávanějším z dnešního večera. Jako by na nás sáhla ruka smrti a my se propadali do hlubin našeho nejniternějšího vědomí. Zaškatulkovat kapelu výhradně do jednoho stylu je nemožné, díky tomu by se mohla líbit širšímu poli posluchačů. Dnešním večerem pokřtěná placka On The Shores Of Oblivion vydaná u Solitude production dostala kmotra v podobě Máni (Souldice), který to v duetu rozjel a vlil tak energii do zbytku kapely. Od té chvíle byl i growl zpěváka jistější a surovější a z melodických pasáží lezl mráz po zádech. Škoda jen té malé skvrnky na dokonalosti v podobě občas rozsypaného rytmu, já však byla spokojená.

Od roku 2007 ušla psychedelic/black/atmospheric metalová kapela z Uherského Brodu, MORGUE SON, předlouhou cestu a my měli to štěstí ocitnout se na jedné z jejích zastávek. Hned na úvod musím podotknout, že pro mě vstoupil na pódium vrchol dnešního večera. Barvitá kytarová sóla, příjemný growl, nápaditost celkové koncepce a pro mě citelná podobnost s Opeth mě dostaly na vrchol posluchačské euforie. Mrazení dorazilo po křtu Impure Speculum Replete With Eeriness, kdy mě až zamrzelo, že jsem nebyla šťastným chytačem. Jedním z kmotrů byl totiž zpěvák s cenami ověnčených Heiden, který v duetu ukázal svoji atypickou barvu hlasu a styl zpěvu. Z celého koncertu zamrzela jediná chybička v občasném ujíždění čistých zpěvů - zpívání a hraní na kytaru zároveň je těžkým oříškem i pro ostřílené muzikanty.

Noc klepe na dveře a snové mraky plují oblohou, s písní na dobrou noc přichází brněnští black/doom metaloví TISÍC LET OD RÁJE. Známá stálice na poli hudebním předvedla svoji tradiční show naplněnou nostalgií z odchodu klávesačky a zpěvačky, která odchází na mateřskou dovolenou a byl to pro ni proto poslední koncert. Někdy až mimozemské vokály se slily do rychle ubíhající symfonie. Tradičně pomalovaný Jan „Křeček“ Mareček je již známou postavičkou, která působí jako dynamo, které rozproudí veškerou show svými neokázalými pohyby a dunivá hudba se probojuje do všech poblíž stojících. Příjemné zakončení večera...

Únava si vyžádala své a duševní rozpoložení volalo po procházce před dlouhým a poklidným spánkem po příjemně stráveném večeru ve společnosti čtyři zářících hvězd na nebi doom, black, death... metalu.


Zveřejněno: 11. 10. 2012
Přečteno:
3277 x
Autor: Niviat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

15. 10. 2012 09:30 napsal/a Niviat
Není zač...
byl to opravdu moc hezký večer. :-)
14. 10. 2012 19:14 napsal/a Sir
Byl to
krásnej večer, díky za hezký report. Sir/Llyr