Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

MECHINA – Andromeda Single 2011, self-released

Ještě předtím, než jsem se ponořil do zbrusu nové desky Minority Sound, jsem prohrábl archív, ve snaze vyhledat nějaký ten kvalitní industrial metal, abych si mnou nepříliš poslouchaný styl tak trošku oživil a na české borce se jaksepatří naladil.

Vedle již notně provařených řadovek stylotvůrců Fear Factory a vcelku schopných učedníků Sybreed jsem zahlédl poslední singl „Andromeda“ Američanů Mechina, kteří se zhlédli v (minulosti již několikrát úspěšně  vyzkoušené) kombinaci epických samplů, groove metalu a industrialové nasranosti novějších Fear Factory. Nutno dodat, že pokud jsem se například u takových Xerath rozčiloval, že jim orchestrace ne tak úplně lícují s kytarovým podkladem, v případě Mechina je to přesně naopak.

Ihned od první sekundy jsem věděl, že opomíjet tento singl a vůbec tuhle formaci byla asi největší chyba, jakou jsem učinil za minimálně posledních několik měsíců.

Již předchozí řadovka „Conqueror“ předvedla čtveřici ve vrcholné formě, ovšem já si dovolím podotknout, že Andromeda, coby deseti minutový vesmírný opus, začíná přesně tam, kde Conqueror, respektive track „Non Serviam“ z tohoto alba končí a co více – dokonce celou tvorbu Mechina posouvá ještě o mamutí krok dále. 

Hodně se mi přitom líbí, že kapela protentokrát setřela onen ještě na poslední dlouhohrající desce ulpívající pel FF a do studeného vesmíru se  vydala raketou ryze vlastní výroby. Inspirace některými kapelami, stejně jako sci-fi filmy, či počítačovými hrami je sice zřejmá, ale co na tom, když to ve výsledku funguje dokonale.

Scénář Andromedy je pak jednoduchý – přelidněná, vzájemně znesvářená lidská civilizace se hroutí, lidé se vydávají do vesmíru, aby hledali nové kouty, umožňující jim přežít v nastalé krizové situaci. Andromeda je pak výtečnou a hlavně velmi přesnou reflexí tisíceletého vývoje, kriticky posuzuje dosavadní vedení lidské společnosti a odlet do vesmíru si spojuje s očištěním od starého řádu.

Hudba s textovým poselstvím velice pěkně koresponduje – samply, jež vytvářejí epickou, takřka filmovou atmosféru jsou mohutně podporovány masivními robotickými bicími party (z části automat, z části vynikající, strojově přesný Dan Anderson) a hlavně jako vždy vynikajícím čistým vokálem Davida Holche, jenž své (obrovské) kvality předvedl již na předchozích plackách.

Neméně výborné jsou pak kytarové riffy, jež připomenou nejen velká jména industriální scény a groove metalu, ale i některá ryze atmosférická tělesa. Platí přitom, že v této kompozici jsou snad všechny naprosto vynikající a posluchač nikdy nenabyde dojmu, že je něco špatně, naopak. Jednotlivé repetice, seky, zastavovačky – vše do posledního detailu vypulírované a jednoduše skvělé. 

Nejlepší přitom je, že epické orchestrace a mechanická tvrdě metalová hradba prorostly v jeden (an)organický celek, jedna strana perfektně doplňuje druhou a když ani po pěti minutách nepřijde slabé místo, pomalu si začínáte říkat, kdy tedy přijde. To je zajímavá otázka, jelikož upřímně nemohu z Andromedy v současné chvíli spustit slechy.

Tvrdé, harshovými vokály podbarvené pasáže přicházejí právě včas, stejně jako orchestrální uvolňovačky od groovy tlaku – vše po vzoru formací, které jsou, na rozdíl od Mechiny, slavné. No být vámi, dal bych si v budoucnu na tyto schopné Amíky ještě dobrý pozor, jelikož pokud budou předvádět to, co doposud, mohou se nejen v žánru stát brzy velice ceněným jménem. Minimálně technicky na to mají určitě a nápady jsou prozatím také skvělé. 

Tak teď jen ty mocné ozvy hudební geniality roztáhnout do dlouhohrajícího alba a všichni budou spokojení. Za tuto skladbu pak musím chtě nechtě udělit absolutorium. A že to nedělám zrovna často.

Seznam skladeb:
  1. Andromeda

Čas: 9:22 

Celý song k poslechu zde:

http://youtu.be/RXxxLp-Ufe8

Ke stažení pak zde:

http://www.last.fm/music/Mechina/_/Andromeda

  

Zveřejněno: 26. 09. 2012
Přečteno:
3545 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

27. 09. 2012 17:23 napsal/a DW
Však
je to tak v recenzi psáno .-) Tentokrát se Mechina vydala do vesmíru raketou vlastní výroby .-).
27. 09. 2012 16:16 napsal/a O.
Skipi
V pohodě :) Fakt je že Andromeda už je jinde, ale zkus album Conqueror a z toho ty FF smrděj na 3 hony :) Proto jsme možná tak zaseklí :)
27. 09. 2012 16:10 napsal/a skipi
:-)
jsem tušil, že ten překlep neprojde :-) v klidu, píšu svůj názor, jak to slyším a to mi fakt FF nepřipomíná, produkce může být podobná (ale takovou má každá druhá kapela) ale rozhodně tak nehrajou, tedy aspoň ne tady. Starší věci jsem neslyšel...
27. 09. 2012 14:47 napsal/a DW
skipi
a slyšels všechna alba?
27. 09. 2012 14:07 napsal/a O.
To skipi:
Hele ono je to zabalený do toho zvukovýho hábitu alá FF, kopák, digikytary, podlazení, čistý zpěvy na to jdou taky z podobný strany. A když si vyhledáš jiný recenze, tak nejsme sami, kdo to tak cítí! Jo a je to FlEshgod Apocalypse! :)