Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

MASTER´S HAMMER – Transgalaktický řezník / Barva kosmu SP 2012, vlastní náklad

MASTER´S HAMMER nelenoší. Po nadšeně přijatém albu „Vracejte konve na místo.“ servírují svým věrným posluchačům zákusek v podobě sedmipalcového vinylu s dvěma novými skladbami, které, jak nedávno Franta Štorm uvedl v rádiu Beat, vznikly během kratičkého letního soustředění kapely ve studiu Jihosound. Honza Kapák pak své party natřískal v Hellsoundu pěkně stylově v pátek 13. (července).

Vinylek je věnovaný Martinovi Vranovi, který Frantu v mailu oslovil „transgalaktický řezníku“, což se jmenovanému zalíbilo natolik, že se to rozhodl zhudebnit. A áčková skladba pokračuje v duchu toho, co se dělo na „Konvích“ – plus jsou mnohem více zapojeny klávesy (Necrocock) i tympány (Silenthell). Nechybí ale ani typické kytarové harmonie, ani Štormův skřehot, ani lehce parodické vokály téhož pána. Vše ženou zostra dopředu bicí Honzy Kapáka, který svou pestrou hrou skladbu pěkně nakopává. Prostě „Transgalaktický řezník“ se povedl náramně, včetně notně ujetého textu, který si můžete přečíst sami. (úsměv) Ale jedno slůvko v něm přece jen chybí – skvostné „ňam“ po veršíku o pivu kníratého pána, kterým asi nebude nikdo jiný, než Vlasta Voral, jehož pěnivý mok si již také v minulosti vysloužil vlastní píseň.

Jestliže „Řezníka“ Martin Vrana inspiroval jen co do pěkně vymyšlených slov, na béčku je hlavním hrdinou sám. A už podruhé v krátké době – vzpomeňte si na „Podejte mi samopal“... Zatímco „Řezník“ je přímočarý, „Barva kosmu“ je členitější. Začíná pomalu, převládají klávesy a hrdelní „zpěv“ (asi Blackosh), ale pak se divoce rozjede a Franta v rychlém tempu odchrchlá první sloku, v níž opět nechybí melodické miniaturky. Poté se opět zvolňuje a podivný hlas pokračuje v přednesu bizarního textu o malíři, který špatně vidí. Text je založený na skutečnosti – Martin má opravdu potíže se zrakem a i ten ateliér ve sklepě existuje. Ale zpátky k muzice – v té se pořád něco zajímavého děje, hlavně je tu hodně umělých zvuků, které probleskují do kytarové vozby. A nechybí ani tympány, které celý song uzavírají.

Je interesantní, s jakou lehkostí tvoří Franta a spol. tak skvělou muziku, plnou luxusních nápadů, plnou parádních melodií i toho sarkasmu a nadhledu. Na co sáhnou, to je o třídu lepší, než co tvoří většina jejich epigonů. Vždyť i ten zvuk, který se mi tady převaluje, je skvostný, a není k němu třeba žádného zahraničního producenta ani masteringu – šikovné české ruce to dokážou taky.

Za pohled určitě stojí podařený obal – transgalaktický řezník vypadá jako kříženec trilobita a sovy (to není z mojí hlavy, to vymyslel Immortal – úsměv), ale nůž mu v ručičce nechybí... Pod touhle prapodivnou „postavičkou“ je schované logo, na druhé straně texty, opět malinko jiným fontem než na „Konvích“, ale hodně podobným – zdá se, že Franta si tyhle typy písma v poslední době oblíbil. A jednu drobnou srandičku si neodpustil – ve slově throat je druhé „t“ otočeno o 180°, takže vypadá jako obrácený kříž...

Trochu mě zaráží informace, že tyhle songy buď budou na novém albu, nebo nebudou... Když pominu hodnotu téhle zprávy, která by měla značit, že další deska bude, tak mě varianta „budou“ doslova děsí. (úsměv) Proč by sakra měly vyjít ještě jednou? Mně stačí tenhle malý vinyl a hotovo!!!

Seznam skladeb:

  • A: Transgalaktický řezník
  • B: Barva kosmu

Čas: cca 10 min.

Sestava:
  • Drums recorded od Friday 13th of July in Hellsound studio by Jan Kapák.
  • Unholy throat singing on „B“ side performed by Blackosh.
  • Sick organ harmonies on „A“ side by Necrocock.
  • Tympans played by Silenthell.
  • ...other stuff by Storm.

www.mastershammer.com


Zveřejněno: 19. 09. 2012
Přečteno:
4662 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář