Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

WOSLOM – Time to Rise CD 2010, vlastní náklad

Kolik znáte kapel z Brazílie? Jsou to kapely spojené se jménem Cavalera - Sepultura, Nailomb, Soulfly a CC. Nebo třeba také Krisiun a ze Sao Paula Viper a Angra. A ze stejného města pochází kapela Woslom. Vznikli v roce 1997, na kontě mají jen pět demonahrávek a k prvnímu albu se prokousávali třináct let. A prakticky až teď se jejich prvotina dostala do Evropy. Letos na jaře proběhlo evropské turné, jednou ze zastávek byl i klub Futra v Orlové.

Woslom hrají klasický thrash metal, který se vyvinul na počátku osmdesátých let. Není to sice taková ta počáteční dřevní punk metalová směs á la Metallica a není to ani brutální rychlost á la Slayer (i když vliv těchto metalových guru jsou tam také slyšet). Ale je to takový ten střed co se z toho vyvinul a co produkuje nespočet kapel typu Megadeth, Testament, Over Kill. Každý si vyberte podle své libosti a určitě najdete podobnost i s jinými kapelami. Podobnost je čistě náhodná (úsměv). Ale nebyl bych s tímto výčtem úplný, kdybych nedodal, že je do toho vtěsnána taková power/speed metalová slaďárna germánských kapel. Ale tam si netroufnu někoho označit, protože by to už nebylo exaktní. V hudbě jsou nějaké náznaky, které mi to jen připomínají. Sólující kytara, melodičtější vokál a následně i sbory.

Hned v úvodní titulní skladbě Time to Rise jde cítit taková speed metalová nasládlost a napadlo mě, že to nemá nic společného z thrashem, kvůli kterému jsem si toto album vybral. Ale určitě mně to poslech nekazí. Momentálně jen nemusím takové čisté blind-hammer-gamma-hell kapely. Nakonec jsem album protočil víckrát, takže žádná tragédie to není... V pohodě jsem vyslechnul i písně, které jsou jednou tolik delší než ostatní. A to takřka devítiminutovou Power & Misery a Checkmate. A to i přes skutečnost, že celé album jede ve stejné linii: thrashové sekané riffy, neustále sólující kytara, razantní bicí a opět dokola. Album je docela dobře poskládané a mezi dlouhé skladby jsou vloženy úderné čistější thrashové záležitosti, jako jsou Souless (S.O.T.D.), The Deep Null a Despise Your Pain.

Na albu Time to Rise mě hodně upoutal zpěv. Hned v úvodu Power & Misery jsem našel částečnou podobnost se zpěvákem z Megadeth. Od poloviny písně si říkám, že tam je ještě jedna podoba hlasu. Silvano Aguilera se snad musel učit od Chucka Billyho, protože pochytil jeho frázování. Na konci věty - sloky je taková hlasová smyčka, protáhnutá slabika, která je právě typická u zpěváka Testament. Tento hlas je častější a hodně je mi to sympatické. Vybrat nějakou píseň je těžké, protože všechny jsou dobře udělané. A dokonce bych řekl, že album od první písně k té poslední graduje k vyšším otáčkám. A tak za všechny bych vybral poslední tři skladby. Nejkratší speedovou Downfall a hned následující nejdelší Checkmate, v které je snad obsaženo vše, co jsem doteď popsal a poslední Beyond Inferno, která album zakončí v té nejrychlejší rychlosti. Než se stačíte vzpamatovat, máte konec a zřejmě vás to přinutí ještě jednou disk protočit. Anebo si CD vložte do mechaniky v počítači a zhlédněte videoklip Time to Rise. Osobně se mi ovšem líbí víc Mortal Effect a to nejen hudebně, ale i ve výborném klipovém zpracování. Jednotlivé obrazy jsou o naší apokalypticko-destruktivní společnosti. A klidně by se dalo říct, že v klipu je vše, čeho se týkají texty na celém albu. Je prostě čas se zvednout... zanechat za sebou minulost a nepřemýšlet co bylo a nebylo... teď je čas jít něco dělat a konat... Cover, přesýpací hodiny v rámu indiánského totemu a pod tím hořící zem, je takové odpočítávání času do vyhoření, zničení, pokud se nedokážu zvednout. Uvnitř vkusný buklet s texty, fotem kapely a tematickou kresbou.

CD se poslouchalo dobře, tak nakonec je to moje krevní skupina. Je to ukázkový učebnicový thrash se speed metalovými vlivy. Hudba šlape od začátku do konce a ani po více posleších vůbec nenudí. Na debutní album dobrý. Woslom pracují na novém albu, které by mělo být hotové na konci roku. Doufám, že hudbu o něco víc okoření něčím novým, protože poslouchat to stejné i na dalším albu asi nebude to pravé ořechové. Nakonec hudba se vyvinula již trochu někam jinam.

Seznam skladeb:

  1. Time to Rise
  2. Souless (S.O.T.D.)
  3. Power & Misery
  4. The Deep Null
  5. Mortal Effect
  6. Despise Your Pain
  7. Downfall
  8. Checkmate
  9. Beyond Inferno

Čas: 47:31

Sestava:

  • Silvano Aguilera - zpěv, kytara
  • Rafael Iak - kytara
  • Francisco Stanich Jr. - basa
  • Fernando Oster - bicí

http://www.woslom.com/
Videoklip Time to Rise http://youtu.be/KUtC4-crgjw a Mortal Effect http://youtu.be/I44P0aDW-Uka


Zveřejněno: 16. 09. 2012
Přečteno:
3386 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář