Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

AVENGER – MCMXCII – MMXII CD 2012, Pařát

Letošní rok je ve znamení nebývalé aktivity AVENGER. Nové řadové album Bohemian Dark Metal vydané u Deathgasm Rec., velkolepě pojatá koncertní oslava jubilea ve Volyni, která proběhla i za účasti bývalých členů a v neposlední řadě i tato nahrávka, která rekapituluje celou dvacetiletou historii tohoto uskupení. Ten čas nám nehorázně letí... Vzpomínám si, kterak napjatě očekávám balík obsahující kazety s tehdy aktuálními demáči a najednou poslouchám tento výroční kousek, při jehož každém poslechu se tak zákonitě dostavuje i nostalgie.
    
Obal má na svědomí prověřený Deather a pod ním se skrývá booklet, který je co do počtu stran poměrně skromný, ale jsou zde veškeré potřebné informace. Hodně povedený je v něm uvedený Honzův komentář k jednotlivým skladbám osvětlující jejich vznik a který je místy poměrně osobní. Čte se to vážně skvěle. Jen škoda, že se nedostalo na větší množství fotek a texty. Pravdou ale je, že v současné době není žádný problém vše dohledat na netu.  
    
Samotná hudební část je pak zastoupena skladbami mapující snažení AVENGER od samých počátků (nejstarší kousek Nositelé viny z roku 1992) až do dnešních dnů (rok 2011 a song Co nevymýtil čas). Hodně pozitivně hodnotím to, že veškeré starší věci byly opětovně přehrány v Hellsoundu a zvuk všech skladeb tak má jednotný (a povedený) kabát. Původně jsem se chtěl rozepsat o jednotlivých položkách, ale to se mi, s ohledem na jejich množství a případnou délku této recenze, přestalo jevit jako dobrý nápad. Je samozřejmé, že nechybí žádný ze zásadních a koncertně prověřených kusů. Takže kdo má v oblibě Godless, Kořeny zla, V okovech, Zlo, nenávist, válka, nebo Rituál hněvu, přijde si na své. Osobně řadím poslední dvě jmenované skladby k tomu nejlepšímu, co z dílny AVENGER vypadlo a i po tom množství poslechů mne spolehlivě dostanou svojí atmosférou. Obě skladby dokonale definují tvorbu a osobitost AVENGER. Taková Dark metal z novinky má rovněž předpoklady stát se klasikou, protože její kvalita a chytlavost ji k tomu předurčují. Ale ke slovu se dostanou i méně známé a raritní věci, které díky úpravám dostávají novou tvář a ta jim jde jen k duhu. Pánové se nikdy netajili obdivem k MASTER´S HAMMER a kolem AVENGER se vždy vznášel duch tohoto legendárního tělesa. A nemyslím tím jen využití tympánů. S tímto vlivem se můžeme setkat už v samotném pravěku jejich tvorby. Taková Servěte řetězy a kytary v ní jsou toho jasným důkazem. Je zajímavé sledovat postupné krůčky od počátků až k dnešnímu výrazu, ve kterém se AVENGER dokonale našli.

Skladby na cedlu nejsou seřazeny chronologicky podle data vzniku a přestože mezi některými po sobě jdoucími je rozdíl mnoha let, nepůsobí to nikterak rušivě a vše spolehlivě plyne od začátku až do konce. Ke slovu se dostane i boční projekt BLACK RAIN a nahrávka Bez ohně, která se připomíná skladbou Poslední. Ta má mírně odlišnou a epičtější atmosféru, ale mezi ostatní položky bez problémů zapadá. Texty v rodném jazyce k tvorbě AVENGER rovněž neodmyslitelně patří a tudíž si jejich temných poselství dostatečně užijí i ti, kteří nevládnou cizím jazykům.
    
Nejsem zrovna velkým fanouškem kompilací a u většiny z nich nějak postrádám smysl. Ale to není tento případ. Zde nezbývá, než konstatovat spokojenost. Ve všech směrech povedená, dotažená a reprezentativní záležitost, která nabízí něco navíc i tomu, kdo vlastní kompletní diskografii tohoto tělesa. Koncerty AVENGER, kterých jsem  měl možnost se poslední dobou zúčastnit, patřily k těm nejpovedenějším a bylo vidět, že si je pánové nadmíru užívají. Sestava se (snad) ustálila, letošní deska Bohemian Dark Metal se rovněž vydařila náramně a AVENGER si například zahráli i na letošním Brutal Assaultu. Řekl bych, že v současné době se AVENGER daří ve všech směrech a na všech frontách. Takže nezbývá než doufat, že se v jejich případě ještě nějakého toho jubilea dočkáme a že se s jejich dark metalem budeme setkávat i v dalších letech.      

Čas: 79:13

Seznam skladeb:
  1. Co nevymýtil čas
  2. Godless
  3. Servěte řetězy
  4. V okovech
  5. Dark metal
  6. Oltář pohrdání
  7. Odvrácená tvář boha
  8. Neuchopitelné záblesky dokonalosti
  9. Před bouří
  10. Rituál hněvu
  11. Poslední
  12. Zlo, nenávist, válka
  13. Xmass hunt
  14. Bloudící ve tmě
  15. Vitriol
  16. Kořeny zla
  17. Nositelé viny

http://bandzone.cz/avengerband

www.paratmagazine.com

Zveřejněno: 10. 09. 2012
Přečteno:
3492 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář