Nejbližší koncerty
LLYR

GRAVE – Endless Procession of Souls CD limited edition boxset 2012, Century Media Records

Pozor, pozor! Dejte pozor na druhém nástupišti! Na třetí kolej právě přijíždí nákladní vlak ze Švédska! V přední části vozu se podává nefalšovaný syrový death metal. Strojvůdce Ola Lindgren má za ty roky ruku pevnou a jistou. Řídí vlak s přehledem a zkušenostmi profesionála. Vždyť má za sebou také desky jako Into the Grave (1991) nebo Soulless (1994). Každý, kdo se jen trošku zajímal o švédský death metal, o nich musel slyšet. Kdo ne, tak si doplní vzdělání! GRAVE jsou v pozici, kdy už nemusí nikomu nic dokazovat. Už by mohli v klidu odejít do hudebního důchodu.

Jenže se stalo něco nečekaného. Letos vydali desku, která podle mě patří k tomu nejlepšímu, co kdy vydali. Moje hodnocení je samozřejmě ovlivněno tím, že jsem velký fanda kapely a jsem schopen jim ledacos odpustit. Třeba takové minulé album Burial Ground jsem sice poslouchal rád, ale vím, že to nebylo nic světoborného. Na novém albu Endless Procession of Souls jsem ale nenašel nic, co by mi chybělo. Nevím, jestli je to způsobeno tím, že tentokrát dal Ola větší prostor pro skládání i Mikovi (kytara a ex-Facebreaker) a Tobiasovi (basa a ex-Dismember), nebo jestli byl ten jejich severský vlak někde v opravně. S jistotou ale vím, že už první poslech mě totálně uzemnil.

Jsem jedním z těch starých nadšených fanoušků. A tak jsem si objednal limitovanou edici cdčka. Má sice navíc jen tři covery, ale zase jsem k tomu dostal tričko. Album vyšlo i v edici na LP. Tam jsou ještě další tři bonusy navíc. Grave nahrávali v jejich studiu Soulless. A zvuk se povedl na výbornou. Na minulém albu jsem tolik spokojen nebyl. Tady je vše vybroušeno k dokonalosti. Vlak je sice starý, ale dobře promazaný a seřízen tak, že je schopen podávat ty nejlepší výkony.

Výhybka do Švédska je přehozena. Úvodní Dystopia je jen krátkým intrem. Už při prvních tónech pocítíte mrazení. Je to tady! Amongst Marble and the Dead. GRAVE to hned od začátku rozjedou na plné obrátky. Staré pražce praskají. Ze zadního vagónu vypadla stará prohnilá kostra. Z okýnek vlají pavučiny. Disembodied Steps. Vypalovačka. Sto kostlivců zavřených v nákladním vagónu. Padají přes sebe. Flesh Epistle. Výpravčí kouká jak tele na vrata, co to k němu na nádraží přijelo za prapodivný vlak. Střední tempo. Ola vám svým hlasem rozpumpuje krev v žilách. Passion of the Weak. Za těch 24 let na scéně ví o smrti GRAVE asi už všechno. Záhrobí je jejich druhým domovem. Drtí vaše klouby se šílenou zuřivostí. Winds of Chains. Z vlaku vylétla stará dubová rakev plná lebek. Začal foukat vítr. Do toho se rozléhá krásný kytarový motiv. Encountering the Divine. Píseň drsná a šílená. Death metalové kombo ve své největší síle. Perimortem. Smrtící lavina. Valící kameny vás rozmačkají. Vaše kosti se rozpomenou na 90. léta. Moje asi nejoblíbenější píseň. Vypalovačka všech vypalovaček. Plague of Nations. Totálně rozjetý vlak smrti. Koncertní tutovka. Tuhle rozjetou mašinu jen tak něco nezastaví. Rozlučková píseň Epos je pomalá, vlak odjíždí. Cítíte tu zatuchlinu? Zamávejte dávno mrtvým.

Limitovaná edice je ještě doplněna o tři covery. Mně osobně se nejvíc líbí Mesmerized od Celtic Frost. Bonusy jsou opravdu jen pro fanoušky kapely. Ocení je jen ten, kdo chce slyšet, jak jeho oblíbená kapela hraje písně jeho jiných oblíbených kapel. Jestli máte GRAVE rádi, určitě nebudete zklamáni. Letošní vlak vypravený ze švédského města Visby (odtud GRAVE pocházejí), je odbrzděný a jen tak něco ho nezastaví. Starý dobrý stroj, na který je spolehnutí. Od kol mu létají jiskry. Řítí se dál a šíří poselství o zkáze, smrti, záhrobí. Další letošní legenda s novou deskou ve vrcholné formě!

Seznam skladeb:

  1. Dystopia
  2. Amongst Marble and the Dead
  3. Disembodied Steps
  4. Flesh Epistle
  5. Passion of the Weak
  6. Winds of Chains
  7. Encountering the Divine
  8. Perimortem
  9. Plague of Nations
  10. Epos
  1. Killing Technology (Voivod cover)*
  2. Efilnikufesin (N.F.L.) (Anthrax cover)*
  3. Mesmerized (Celtic Frost cover)*

* bonus track
 
Čas: 58:38

Sestava:

  • Ola Lindgren – kytara, zpěv
  • Ronnie Bergerstahl – bicí
  • Tobias Cristiansson – basa
  • Mika Lagrén – kytara


http://www.grave.se/
http://www.centurymedia.com/artist.aspx?IdArtist=22


Zveřejněno: 03. 09. 2012
Přečteno:
4005 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 10. 2012 00:48 napsal/a Jeff
Oj!
Doprdele, tak toto mě totálně odrovnalo a to nejsem skalní \"grejvista\"! Genialita!!!
26. 09. 2012 10:16 napsal/a Asphyx
rád
někdy proplatím v naturáliích......ale až skončí prohibice:))
26. 09. 2012 09:16 napsal/a Coornelus
pro Asphyxe
mám u tebe 440,- Kč, poštu ti odpustim:-))) Včera to dorazilo.
07. 09. 2012 11:28 napsal/a Asphyx
rádo
se stalo. Ta deska je opravdu skvělá. Určitě neprohloupíš:)) A já proplácím pouze kradené formáty:)) Mimochodem vinyl jsem viděl jen u kamaráda a je to parádička! Nerad dělám reklamu, ale koukni do Music Recods, cena mi přijde víc než dobrá.
07. 09. 2012 11:01 napsal/a Coornelus
dík
Ta deska je fakt dobrá, už jsem ji párkrát protočil v kradenym formátu, ale vypadá to, že to nevydržim a půjdu do vinylu. Jestli se to ale stane tak si ho nechám u Asphyxe proplatit:-))) Páč bez té recenze bych Grave nechal stranou, jako jsem to posledních 15 let s nima dělal, takže ti dík:-))