Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

Dva roky existence, dva vinyly, dva velké koncerty – to je vizitka CULT OF FIRE. A důvody k rozhovoru.

Stojaté vody tuzemského black metalu už nějaký čas čeří CULT OF FIRE. Ti vznikli v roce 2010 jako trio v sestavě Tom Coroner – bicí, Infernal Vlad – kytary a Devilish – řev. Loni vydali 10“ EP „20:11“ a letos velkou gramodesku nazvanou „Triumvirát“. O obou nahrávkách a dění v kapele i na české blackmetalové scéně jsme si povídali s bicmenem Tomem a kytaristou Infernalem.

Všichni za sebou máte pestrou minulost, hráli jste nebo ještě hrajete v řadě kapel. Jak a proč jste se dali dohromady? Od koho přišel první impulz?

Coroner: Hlavní roli sehrál fakt, že jsem měl chuť postavit vlastní kapelu, jelikož jsem se v podstatě vždy připojoval k už existujícím kapelám, které měly už vlastní styl definovaný. S Infernalem jsem probral svoji představu, která se s tou jeho perfektně kryla. On pak přišel s nápadem angažovat Devilishe. Tím se kruh uzavřel.

Jestli můžu jeden osobní dotaz – svého času jsi ze zdravotních důvodů pověsil paličky na hřebík s tím, že se budeš věnovat jen programování bicích. Jestli to není tajemství – v čem byl tehdy problém? A už jsi zcela zdráv – nabušil jsi „Masakr“ (MANIAC BUTCHER)  i dvě fošny CULT OF FIRE, hraješ i živě...

Coroner: Sám přesně nevím, šlo o dočasnou nedostatečnou kontrolu nad přesnou motorikou pravé nohy. Problém se už neobjevuje, zřejmě si nějaká vyšší síla přeje, abych hrál, co je třeba, tedy black metal.

Inspiroval vás pro název skupiny song „Kult ohně“ od TÖRR? (úsměv)

Coroner: Ne, souvislost s Törrem v tom opravdu není. Uctívání kultu ohně má daleko širší historický přesah, byť v českém metalu se tato asociace zřejmě nabízí.

Je pro vás CULT OF FIRE momentálně kapelou číslo jedna, nebo spíše projektem? V jakých kapelách kromě COF ještě nyní fungujete?

Coroner: Rozhodně je to hlavní a plnohodnotná kapela pro všechny z nás, nejde o žádný „projekt“. Spolu s Infernalem ještě hostujeme v Maniac Butcher. On dále působí v Infernal Imperator, Černém Kovu a Zlu. Devilish již v dalších kapelách aktivní není.

Naše blacková scéna příliš početná není. Které kapely považujete za spřízněné a kterých si myslíte, že kvalitou mohou konkurovat zahraničním veličinám?

Coroner: Nejsem znalec domácí scény a na staré kusy od klasiků typu Master´s Hammer se asi neptáš… napadá mě ale třeba dobrá deska Sator Marte „Za Zdmi“, nebo slovenský Demölizer.

Zaujala Tě v poslední době nějaká tuzemská nahrávka natolik, že ses z ní „posadil na zadek“?

Coroner: Letos jsem si opravdu „sedl“ zatím jen z novinky Dark Sonority a ti to sem mají docela daleko. Nicméně ale opakuji, že se nepovažuji za znalce domácí scény.

Vaše první období – materiál „20:11“ – nese po vizuální stránce všechny známky typického black metalu – corpsepaint, nábojové pásy, stylové logo... Ale s druhým počinem přišla razantní změna, která z vás dělá tajemné společenství. Kdo vymyslel vaši novou image?

Coroner: Celý koncept je dílem ne zcela příčetného Infernala, já jsem se staral o převedení jeho vize do hmotné podoby.

Inspirovali jste se někde při tvorbě kostýmů? Nemyslím přímo v metalovém světě, ale obecně, třeba v historii. Mně vaše roucha připomínají oděvy nějaké náboženské sekty...

Coroner: Tvůj poslední postřeh není zcela mimo. Mísí se zde vlivy středověké španělské inkvizice, některé ne právě nejznámější hororové tvorby i jistých obřadních praktik. Oceňuji, že ses nezeptal na podobnost capirotes s KKK, neustále toto absurdní spojení dementovat je už poněkud únavné.

Další tajemno – písmo, které je použito na obalu „Triumvirátu“. Jde o skutečné písmo, nebo třeba písmo nějakého „zapomenutého“ národa, a nebo je to vymyšlené vyloženě pro vaše potřeby? Případně kdo je jeho autorem?
 
Infernal: Každý, kto sa venuje okultizmu trochu hlbšie, tak určite prišiel do styku s týmto pismom. Ide o Thébske pismo a používalo sa a dodnes použiva mágmi a čarodejnicami na utajenie ich učenia. Údajným autorom je (podla Johannese Trithemia, ktorý má na svedomí knižný debut z roku 1518) Honorius z Théb. Heinrich Cornelius Agrippa však autorstvo pripisuje Pietrovi D´Abano.

Na obalu druhé desky není kromě těch „klikyháků“ uvedeno nic – ani sestava, ani texty, ani kdy, kde a kdo to nahrál... Proč v době internetu, kdy se dřív nebo později všechno provalí, všechna ta tajemství?

Coroner: Jak sám říkáš…. Nemyslím si, že by tyto údaje byly na albu nutné, někdy jsou dokonce možná i rušivé. A také ti to ulehčuje vymyšlení otázek pro rozhovor, že?

Texty nemáte ani na webu. Na první nahrávku je napsal Gothmog Triumphator, na druhou netuším... O čem pojednávají? A proč jste se rozhodli pro češtinu?

Coroner: Gothmog a Devilish psali texty pro Triumvirát oba dva. Čeština je náš mateřský jazyk a proto je pro naše vyjádření myšlenek nejpřirozenější. Ve stručnosti se dá říci, že je opěvován kult Smrti a Ohně.

Dá se říci, že za sebou máte dva výjimečné koncerty – jeden po boku ONE TAIL, ONE HEAD a MARE, druhý na letošním Brutal Assaultu. Který byl z vašeho pohledu podařenější a proč?

Coroner: Obě akce byly skvělé, nicméně Prague Death Mass je zatím vrchol, takhle se na festivalu prostě připravit ani nelze. PDM je přesným obrazem našich představ a hrají tam přesně jen ty kapely, které tam vážně chceme mít.

Nevyhýbáte se varhanům, což někteří „ortodoxové“ možná nezkousnou. Na „20:11“ vám je nahrál Václav Zahradník – kdo to je?  A kdo se o ně postaral na „Triumvirátu“?

Coroner: Opravdu se netrápíme tím, co kdo zkousne. Používáme je, pokud máme pocit, že se do dané pasáže hodí a dokážou naší hudbě dodat další rozměr. Václav Zahradník ml. je profesionál v oblasti vážné hudby a již zhruba 15 let můj dobrý přítel. Momentálně pracuje jako dirigent orchestru baletu Státní opery Praha. Na Triumvirátu nahrál větší část Zdeněk Šikýř a menší já. Úvodní varhanní skladbu, kterou používáme při koncertech, pro Cult of Fire zkomponoval skladatel Jan Valta.
 
Vaše nahrávky zatím vyšly jen na vinylech. Dnes se z toho stává tak trochu trend – co konkrétně vás k tomu vedlo? Máte ke gramofonovým deskám vřelý vztah?

Coroner: Nevím, trendy nijak nesleduju. Vřelý vztah je samozřejmě pravdou, mít v ruce opravdovou desku je prostě jiný pocit a naši fans ho evidentně sdílí. To, co je možná pro někoho momentální trend, je pro jiného tradice.

V jakých nákladech vlastně desky vyšly? A proč jste se rozhodli pro vlastní náklady? Žádná firma o vás neměla zájem nebo jste ani nikoho nehledali?

Coroner: 10“ EP 20:11 vyšlo v počtu 270 kusů a LP Triumvirát má náklad 500 ks. Mám poměrně jasnou představu o tom, jak by deska měla být realizována a neměl jsem chuť se s někým dohadovat o gramáži papíru a vinylu, ceně drobných detailů jako je černý vnitřek a podobně. Firmy jsme neoslovovali a neexistují ani žádná „proma“, i recenzenti si běžně desky kupují. Nemám zájem se někomu nějakým způsobem nabízet. Pro nás je zásadní právě vinyl a aktuální přípravy CD a MC verzí Triumvirátu (s EP 20:11 ve formě bonusu)  jsou plně v rukou firem, které samy projevily zájem  tyto nosiče vydat, Konkrétně se jedná o norské Demonhood productions, resp. slovenské In League With Satan productions.

Obě data vydání vašich gramodesek jsou nějakým způsobem „ne náhodná“. Zatímco u pátku 13. (července 2012) to asi pochopí každý, čím zajímavý byl 26. duben 2011? Máte k numerologii nějaký vztah, přikládáte hře s čísly důležitost? Mohl by o tom svědčit i název „Triumvirát“, který nejspíš značí, že na každé straně desky jsou tři songy...

Coroner: 26. duben 2011 byl 25. výročím havárie 4. bloku černobylské elektrárny. Letecký pohled na torzo reaktoru je na etiketě vinylu zmiňovaného 10“ EP, přestože se spousty lidí domnívá, že jde např. o vybombardované Drážďany, nebo jiný válečný motiv. Jaderné havárie jsou mojí a Infernalovou velkou zálibou. Triumvirát symbolizuje tři členy kapely a koresponduje s titulní fotografií. Analogie se třemi songy na straně je taktéž na místě, stejně jako náš přístup k numerologii.

Za dva roky existence máte dvě loga – první od známého Christopha Szpajdla, druhé vám namaloval Teitan. Proč jste logo měnili? A kdo je Teitan?

Coroner: S výše zmíněnou změnou image souvisí i změna loga. Teitan (též „Teitan Arts“) je přesně ten typ umělce, který absolutně vystihuje náš záměr. Je rovněž autorem zadní strany LP a designu festivalu Prague Death Mass. Stejně jako Thébská abeceda, i Teitanovo angažování je Infernalův nápad a on sám se podílí i na přesném zadání grafiky. Právě spolu připravujeme koncept obalu následující desky.

Nedávno vás posílil druhý kytarista Nekro – jde jen o výpomoc pro živé hraní nebo je Necro normálně členem kapely a v budoucnu se třeba bude podílet na tvorbě dalšího materiálu?

Coroner: Nekro je live kytaristou a Cult of Fire je a bude trojice. Hudbu bude nadále psát výhradně Infernal.

Co momentálně plánujete? Budete hojně koncertovat, nebo si spíš budete akce pečlivě vybírat? A když už vám CD vyjde u norského labelu – nepřemýšlíte o výletu na sever?

Coroner: Nejbližší koncert bude až únorový Nidrosian Black Mass IV v Bruselu, kde máme tu čest být pozváni. Ten považuji za absolutní vrchol toho, kde lze živě hrát. Čili koncertovat budeme minimálně a určitě budeme velmi pečlivě vybírat. Do Skandinávie se letos podívám ještě několikrát (Arosian Black Mass, Forlorn fest, možná opět Black Flame of Blasphemy), nicméně jen v roli návštěvníka. V plánu jsou i přípravy nového alba, ale to je příběh až na příští rok.

www.cultoffire.com
http://bandzone.cz/cultoffire



Zveřejněno: 30. 09. 2012
Přečteno:
5285 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář