Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

Praha 16. září 2004, RC Kain, 20:00, PROMISES, AVENGER, THE RAYS OF THE SUN, SORATH... Metal Breath Tour 2004 a jeho pátý ročník začal. Tentokráte po roční pauze.

Možná by stálo za to alespoň malinko vysvětlit, proč se loni Metal Breath Tour 2003 nekonalo. Naposledy - v roce 2002 - se sestava turné skládala ze Sorath, Dying Passion, Sad Harmony a na poslední chvíli z ní vypadli Isacaarum. Každopádně turné proběhlo celkem bez problémů, ale jeho náklady se od prvního ročníku zvyšovali na neúnosnou míru. Samozřejmě největší nárůst nákladů byl způsoben vždy moravskou částí turné. Jelikož turné v roce 2002 mírně skončilo v červených číslech, poměrně dlouho jsme s Pavlem Kusniarikem (manažer Sorath) přemýšleli, co s následujícím ročníkem 2003. Jelikož odjeli Sorath právě turné, bylo jasné, že se jej nemohou zúčastnit a Mythopoeia, se kterou se Sorath pravidelně na Metal Breath Tour střídali, se během jara 2002 rozpadla. Dalším argumentem, který hovořil pro vynechání ročníku 2003, byla i jistá organizační únava. Rozhodnutí padlo poměrně záhy a už na podzim roku 2002 jsme věděli, že dalším ročníkem bude až rok 2004.

Od samého počátku jsme chtěli zorganizovat menší nízkorozpočtové turné, takže jsme se omezili tentokrát pouze na Čechy, výběr kapel byl nasnadě - opět Sorath - rok po vydání třetího CD Vivimos En Perpetua Guerra, nová stájová kapela The Rays Of The Sun - vydáno mají čertsvé album "Living Flowers Gallery" a poprvé jsme přizvali do našeho "kulového blesku" volyňské bijce Avenger, kteří mají na kontě aktuální CD Godless. Základní sestava byla dána dohromady, takže přeskočíme veškeré organizační, propagační a jiné aktivity a skočíme rovnou na koncert do Prahy.

Pražskou zastávku jsme zvolili záměrně do žižkovského klubu Kain, který nabízí sice malé, ale zato docela útulné "domácké" prostředí se skvělými podmínkami od majitelů klubu. Samozřejmě, radši bych koncert uspořádal ve větších prostorech, ale zkuste si takové Rock Café pronajmout a spláčete nad výdělkem. O Akropoli nemluvě. Kain už hostil Metal Breath Tour potřetí a myslím, že i na třetí pokus naprosto dokonale posloužil svému účelu.

Začátek koncertu jsme nakonec stanovili těsně před půl devátou večer a úvod celého turné obsatarala další stájová kapela vydavatelství Metal Breath Production ? klatováci PROMISES. Ti v posledních letech trpěli velkými problémy v sestavě. Vždy, když přijde nový veledůležitý člověk do kapely (třeba zpěvák či bubeník), ztratí tím kapela několik měsíců drahocenného času. Proto ani po čtyřech letech od svého debutu Flight To Fall není na světě žádná další nahrávka. Od letošního jara naskočila k Promises nová členka - zpěvačka Michaela, která teprve vůbec sbírá své koncertní zkušenosti. Abyste správně pochopili - tahle mlaďounká zpěvačka je vůbec poprvé v jakékoli kapele, takže pochopitelná menší nejistota se na celém vystoupení samozřejmě projevila. Promises se opět vracejí do stability, kde sice již dříve byli, ale novými lidmi v kapele ten návrat k jistotě ještě chvilku potvrvá. Uvidíme do budoucna, zatím to vypadá slibně, i když to bude hromada práce.

To kluci z AVENGER měli na tomto koncertě poprvé hned dva nové členy, ale na jejich výkonu před diváky se to nijak neprojevilo a svůj sic krátký set zvládli opět se skvělou koncertní bravurností. Avenger se v posledních dvou letech skutečně vyšvihl do výšin. Jejich death black metal rozhodně koncertně stojí za to vidět.

Nová stájová kapela Metal Breathu THE RAYS OF THE SUN byla podle reakcí pro lidi malým překvapením a většině fanoušků skutečně tato kapela mnoho před samotným koncertem nic neříkala. Patřili toho večera rozhodně k největšímu překvapení a objevu zároveň. Jejich příjemné melodické doommetalové vystoupení bylo vždy velice dobře ohodnoceno. Když o tom přemýšlím, pak se dostalo ovací v podstatě shodně všem zúčastněním, a tak se neskromě domnívám, že výběr kapel byl namístě. Pokud bude kapela na sobě pracovat a čím dál více koncertovat, může se dostat záhy na výsluní.

Poslední kapelou byli již dnes jedenáctiletí plzeňáci SORATH, kteří přijeli stále propagovat aktuální třetí album Vivimos En Perpetua Guerra a dařilo se jim jako vždy v posledních dvou letech na koncertech parádně. Je vidět, že studio, nová deska  i živé hraní dalo kapele vše k duhu. Jejich výkon byl naprosto profesionální.

Koncert byl završen krátce po půlnoci, hodnotím jej jako velice příjemný s celkem klidnou a pohodovou atmosférou a s celkovou návštěvností cca 65 platících hlav. Vzhledem k velikosti klubu naprosto dostatečná návštěvnost. Chtěl bych poděkovat Jirkovi Urbanovi a jeho společníkovi, klubu Kainu, Petrovi Korálovi a Bohoušovi Němcovi za pomoc. Přesouváme se na sever - do Děčína.

Pavel Maňas, 17. září 2004 (pro Fobiazine.net a Metal Breath Production)

Fotky: Jaromír Kopeček


Zveřejněno: 17. 09. 2004
Přečteno:
3249 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář