Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

UNDERGANG – Til Doden Os Skiller CD 2012, Xtreem Music

Na vědomost se dává, že dánská kapela UNDERGANG vydává svoje druhé album! Je plné zkázonosných melodií. Nejsem zrovna zběhlý v dánském undergroundu, zatím byla pro mě tahle smečka velkou neznámou. Kapela také hraje teprve od roku 2008. Předešlé album se mi do ruky nedostalo, nemůžu tedy posuzovat případný vývoj. Co se týče jejich záseku Til Doden Os Skiller, jsem velice spokojen. Po prvním poslechu jsem měl pocit, že mě právě přejel nějaký obrovský ruský náklaďák. Musel jsem se oklepat. A pak si vše pustil znovu.

Dneska je všude přehršel mladých kapel hrajících old school death metal. Spousta z nich hraje perfektně, ale chybí tomu náboj. U Undergang nepoznáte, že se jedná o mladíky. Oni mají vše doladěné k dokonalosti. Včetně obalu, zvuku apod. Jakoby mělo cdčko na sobě patinu starých kapel jako Asphyx, Autopsy, Winter apod. Hlas jako z odpadního potrubí. Jak říkám, nic pro romantiky. Prostě a jednoduše masakrózní nářez od začátku do konce. Vše se valí převážně ve středním tempu. A máte zase dvě možnosti. Buď se znechuceně odvrátíte se slovy, že jste to už někde slyšeli a nebo si budete cdčko užívat. Je vám doufám jasné, jak jsem na tom já. Jsem přítelem starých pořádků. Undergang mě baví. Užívám si tu starobu. Mám radost z toho pradávného dunění.

Začínáme Oploste Adsler. A musím se rovnou omluvit za moje přepisy názvů písní. Je to totiž dánsky a já touto řečí nevládnu. Nerozumím ani slovo. Není to ani potřeba. Stačí mi muzika a hlas jako další nástroj. Hned od začátku se na vás vyvalí temný pomalý riff. Rozdrtí vše živé. Občas slyším i trošku toho grindu. Habet Er Ligblegt. Před písní někdo pláče. Asi mu někdo ublížil. Nevím, jen se domnívám. Sedím uzemněn dalším songem. Těžkotonážní je death metal z Dánska! Radden Messe. Opět předehra. Asi nějaký film. Pak basa. Chrochtáte si se zpěvákem. Vše je jednoduché a lehce zapamatovatelné. Strabguleret. Film pokračuje. Jakási paní je pěkně naštvaná. Nechtěl bych s ní na rande. Undergang asi taky ne. Smetou vás další písní. Ormeorgie. Sekavá kytara. Thrashový základ a jede se dál. Nar Bornene Dor. Ty mezihry mě baví. Za starých časů je kapely často používaly. Tady zas někdo ječí, jako kdyby ho na nože bral. Pak se to zase spustí a vy si poskočíte do rytmu. Til Doden os Skiller. Z dálky se ozývá bručící basa. Vše je zahalené do oparu nejtemnějšího podzemí. Kadavermarch. Zdeptáni se ptáte, kam kapela chodí na ty nápady. Černá a temná věc. Pomalu se s vámi loučí kapela Undergang. Instrumentální konec. Běhá mi mráz po zádech.

Na vědomost se dává, že v dánském království vydala kapela Undergang nové cdčko, které by mělo být ve sbírce každého milovníka old school death metalu. Tahle deska má zvláštní kouzlo. Doporučuji všem, kdo mají rádi starobně zavánějící death metal. Budete spokojeni stejně jako já.


Seznam skladeb:

  1. Oploste Adsler
  2. Habet Er Ligblegt
  3. Radden Messe
  4. Stranguleret
  5. Ormeorgie
  6. Nar Bornene Dor
  7. Til Doden Os Skiller
  8. Kadavermarch

Čas: 47:28

Sestava:

  • Ondsind – basa
  • Anders Dodshjalp – bicí
  • David Torturdod – zpěv, kytara

http://undergang.bandcamp.com/


Zveřejněno: 21. 09. 2012
Přečteno:
3775 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář