Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

EXUMER – Fire and Damnation CD 2012, Metal Blade Records

Doba již několik posledních let přeje thrash metalu a tento „boom“ se nevyhýbá ani již dávno zapomenutým klasikám žánru. Především ve druhé polovině osmdesátých let se vyrojilo mnoho thrashových kapel, které ve svém mladém věku dokázaly nahrát jednu nebo dvě perfektní desky a dříve nebo později se po nich slehla zem. Nemusíme chodit daleko – jen u našich západních sousedů to byli například Darkness, Deathrow, Violent Force nebo Exumer. A právě o posledně jmenovaných bude řeč tentokrát. Dvě legendární elpíčka „Possessed By Fire“ a „Rising from the Sea“ asi není třeba fandům thrashe představovat. Tato dvě alba se všem fans lehce pamatují i podle vynikajících přebalů. Syrový thrash metal schovávající se na desce pak učaroval mnoha máničkám po celé metalové scéně.

Teď je tu však rok 2012 a Exumer po svém reunionu vydali své třetí album. Ano, po předlouhém „čtvrtstoletí“ (úsměv). Z původní pětičlenné sestavy zůstali pouze zpěvák Mem Von Stein (dříve zpěv + baskytara) a kytarista Ray Mensh. Když jsem koncert Exumer viděl před dvěma roky v Německu, říkal jsem si, jak by to asi dopadlo s novým materiálem. A přece jsme se letos dočkali. Exumer svou novinku vydali u labelu Metal Blade Records a pojmenovali ji více než výmluvně – „Fire & Damnation“. Obavy z toho, že něco u Exumer nebude fungovat, byly zažehnány hned s prvním válem „Fire & Damnation“. Titulní skladba začíná bez jakéhokoliv intra. Pomalejší kytarové vyhrávky však po několika vteřinách přecházejí do klasického thrash metalu starého střihu. Pěkně ostré kytary řezají jako za starých časů, bicí „tupatupa“ vyvolávají choutky k mosh pitu. Exumer však umějí i pomalejší tempa a především ve zpěvném refrénu dokážou posluchače uklidnit před dalším náletem. Dřevní thrashing pokračuje i ve druhém válu „Vermin of the Sky“, krátké vyhrávky a už se to sype ze všech stran. Oproti starým nahrávkám je vokál více uhlazený, ten správný štěkot tam však pořád zůstal. Pomalejší frázování ve druhé polovině skladby postupně přejde v krátké kytarové sólo. Za hodně výrazných bicích pak Exumer doplují až ke třetí skladbě. Tou je „The Weakest Limb“ začínající ve středním tempu. Poté Exumer hrnou thrash ze všech stran hlava nehlava. Pravda, všechny skladby na nové desce mají podobnou strukturu a až na výjimky je vlastně jedno, kterou skladbu posloucháte. Ani čtvrtá „New Morality“ nijak výrazně nevyniká. Přesto patří k mým nejoblíbenějším na celé desce. Exumer tady nedávají čas k oddechu a celé tři minuty nesleví z nasazeného tempa. Snad jen krátká a lehce melodická pasáž za polovinou skladby na chvíli přibrzdí rozjetou mašinu. „Waking the Fire“ a její rychlé „houpavé“ pasáže jsou jako dělané na živé hraní, stejně jako nekompromisní sypačky s cílem ničit vše živé i neživé.

Tím se dostávám k druhé polovině desky „Fire & Damnation“. Na ní se nacházejí dvě znovu nahrané skladby z obou prvotin – „Fallen Saint“ (Possessed By Fire) a „I Dare You“ (Rising From The Sea). Popravdě úplně nechápu důvod zařazení těchto skladeb na nové album. Pokud chtěli Exumer i mladším posluchačům připomenout skladby z dávno zapomenutých a dnes raritních desek, pak tento tah beru. Pokud se však jedná o spíše vyplnění volného místa na desce, přijde mi jejich zařazení trochu zbytečné a raději bych je viděl jako bonus. Nicméně, i znovu nahraný materiál má velkou sílu. Jen mi chybí ten starý a chrastivý zvuk a proto raději zůstanu u původních nahrávek. Ovšem nejen díky těmto dvěma skladbám mi přijde druhá polovina desky více přímočará a více old school. „Crushing Point“ je thrashing jak se patří, jízda od začátku do konce. Sólo, vyhrávky a jednoduché thrashové postupy. Nejkratší skladba celé desky „Devil Chaser“ jakoby se také vyloupla z roku 1986, kdy Exumer debutovali. Jasný tah na branku, žádné kudrlinky a pořádně si protřepat palice, provozovat mosh a stage diving jedna radost. Závěrečnou tečku na desce obstará „Tribal Furies“. Nic nového, ovšem opět zařezávající se kytary a zběsilé tempo.

Celé reunionové album „Fire & Damnation“ obsahuje deset skladeb a stopáž nedosáhne ani pětatřiceti minut. To je přesně to, co mi chutná. Exumer svým návratem na scénu rozhodně nezklamali. Na své nové desce odvedli kvalitní práci, zůstali věrni svému řemeslu a tím je starý, dřevní thrash metal německé školy. Pravda, nic nového a převratného pod sluncem to není, ale „Fire & Damnation“ je deska plná poctivého thrash metalu hraného se stejným zápalem, jako kdysi. Jen škoda, že Exumer nezůstali u svých tradičních obalů alb, protože tento se mi příliš nezamlouvá. Limitovaná edice obsahuje ještě tři „live“ kousky ze starého období kapely. Album „Fire & Damnation“ doporučuji všem, kdo měli Exumer v dávných časech rádi. A také všem, kdo jsou po thrashi stejně hladoví jako já (úsměv).

Seznam skladeb:
  1. Fire & Damnation
  2. Vermin of the Sky
  3. The Weakest Limb
  4. New Morality
  5. Waking the Fire
  6. Fallen Saint
  7. Crushing Point
  8. Devil Chaser
  9. I Dare You
  10. Tribal Furies

Čas: 33:30

Sestava:
  • Mem Von Stein –- zpěv
  • Ray Mensh – kytara
  • T. Schiavo – baskytara
  • Matthias Kassner – kytara
  • H. K. – kytara

http://www.myspace.com/exumerwakingthefire



Zveřejněno: 10. 08. 2012
Přečteno:
3534 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 08. 2012 11:14 napsal/a Asphyx
moc
dobré album. Retro jak má být. Jinak hezky napsané.