Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

CHRIS BICKLEY – Tapestry Of Souls CD 2012, Shredguy Records

Říká někomu z vás něco jméno Chris Bickley? Troufnu si tvrdit, že pro drtivou většinu čtenářů bude, stejně tak jako donedávna pro mě, absolutně neznámým pojmem. Alespoň v krátkosti tedy na úvod nastíním, že se jedná o amerického kytaristu, konkrétně usídleného v New Havenu, ve státě Connecticut, který v květnu letošního roku vydal u firmy Shredguy Records své první sólové album nazvané „Tapestry Of Souls“.

Aktuální nahrávka přináší celkem 11 skladeb, ve kterých vyjma očekávaných rockových a metalových vlivů nalezneme například i prvky blues, funky, hard rocku nebo rocku pro dospělé. Z větší části se jedná o věci instrumentální (zkomponované hlavním protagonistou), kde se po boku Chrise, jenž pochopitelně obstarává veškeré kytarové party, představuje velké množství rozličných hudebníků, jejichž jména mně osobně (až na 2 nebo 3 výjimky) vůbec nic neříkají, čímž však absolutně nechci nijak snižovat kvalitu zúčastněných muzikantů, naopak si myslím, že co se instrumentální stránky alba týče, jedná se o výborně odvedenou práci od všech zainteresovaných. Zajímavým zpestřením a pro mě i důležitým faktorem při hodnocení celého materiálu, jsou rozhodně čtyři písně opatřené zpěvem, jenž jsou o to zajimavější, že je svým vokálem opatřili čtyři různí pěvci a tentokráte se už jedná o docela zajímavé postavy rockové scény. Jako první se hned ve druhé skladbě „This Time It's Gonna Hurt“, což je taková melodie s výrazným bluesrockovým vlivem, představuje ten mně nejméně známý, jistý Jimmy Kunes (že by český původ?). Chvíli po něm, v pořadí čtvrté „Crying Shame“, předvádí posluchačům své umění Kelly Keeling (registrovat jsme ho mohli u sólovek Johna Noruma, v MSG nebo v Trans Siberian Orchestra) a výsledkem je hodně temná, hutná skladba s dvoukopákovou palbou. Ve velice energické, nakažlivě chytlavým vokálem opatřené, jako sedmé zařazené „Lead You Astray“ vás zpěvem jistě zaujme Chandler Mogel (Outloud, Talon, Vitalij Kuprij), no a posledním a pro mnohé asi i nejznámějším vokalistou, který se svým hlasem zapsal na tuhle placku, je Mike Vescera (Loudness, Yngwie Malmsteen), jenž hostuje v předposledním válu „A Step Behind“. Dá se říci, že všechny právě zmíněné skladby patří k tomu nejlepšímu, co deska nabízí, z instrumentálek mě pak zaujaly úvodní odpichovka „Race Car Guy“, trojka „Fallen“ okořeněná hammondkami a la Deep Purple a poslední jedenáctá „Old No. 9“, což je akusticko – bluesový song, opět podložený hammondy.

Pokud je některým domácím kapelám vyčítána strohá podoba obalu, tak vězte, že i ve Spojených státech se nejspíš rovněž šetří penězi, protože booklet tvoří pouze přeložený dvojlist, který nabízí pár základních informací.

Instrumentální počiny takzvaných „Guitar Hero“ nejsou zrovna deskami, jenž bych cíleně vyhledával, ale v případě Chrise Bickleye jsem docela rád, že jsem si jeho materiál mohl vyslechnout. Jednak z důvodu zařazení několika zmíněných zpívaných věcí, což je výrazné oživení a pak také proto, jelikož mám pocit, že na rozdíl od jiných muzikantů podobného ražení, hraje Bickley více jako týmový hráč, s důrazem na vyznění celku a ne jen s cílem upoutání pozornosti na sebe samého.

Seznam skladeb:
 

  1. Race Car Guy
  2. This Time It’s Gonna Hurt
  3. Fallen
  4. Crying Shame
  5. All or Nothing
  6. Chemical Love
  7. Lead You Astray
  8. Tapestry of Souls
  9. Walk In The Park
  10. A Step Behind
  11. Old No. 9


Čas: 46:37

www.chrisbickley.net


Zveřejněno: 21. 08. 2012
Přečteno:
3738 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář