Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Nejen o novém albu Behind The Smile jsme si povídali s kytaristou a zpěvákem Danem.

GENUINE RELIEF působí na tuzemské metalové scéně zhruba tři roky, během kterých odehráli tři desítky koncertů, nahráli třískladbové promo demo a letos debutují plnohodnotným albem.

Zdravím Dane, sice jsme o vaší kapele už něco na FOBII napsali, ale přesto aspoň v krátkosti uveď vaší historii...

Naše kapela vznikla pod jiným názvem (Dalgoreth) už v roce 2006, kdy kromě Dharma nikdo s působením v kapele neměl zkušenosti. Jednalo se o běžnou začínající kapelu, která se učí hrát. Na GENUINE RELIEF jsme se rozhodli přejmenovat až ve chvíli, kdy jsme si řekli, že změníme styl a půjdeme do toho s intenzivnějším a cílevědomějším přístupem. Chtěli jsme udělat čáru za bývalou tvorbou. Souviselo to zároveň s odchodem tehdejšího baskytaristy a celkově s touhou oprostit se od prvoplánovosti a začít víc kombinovat. Do češtiny náš název překládáme jako Pravé/Pravdivé/Skutečné Osvobození a chceme tím naznačit, že bychom se rádi „osvobodili“ od běžné produkce, kterou se prezentují kapely produkující podobný žánr jako my.

Kdo dnes tvoří sestavu GENUINE RELIEF? Vím, že většina z vás se hraním baví ještě v dalších kapelách, tak jak to v současné době je a jak to ovlivňuje chod GENUINE RELIEF?

Sestavu dnes tvoří tento kvintet:

Štěpán (zpěv + klávesy), 22 let, GENUINE RELIEF, MATER MONSTIFERA (zpěv), ex-BELLIGERENCE (klávesy)
Dan (kytara + zpěv),  22 let, GENUINE RELIEF , F.O.B. (kytara)
Honza (basa + zpěv), 27 let, GENUINE RELIEF, DESIGNED BY DEATH (kytara + zpěv), ex-NAMELESS GATHERING (kytara + zpěv)
Dharm (bicí), 26 let, GENUINE RELIEF, POPPY SEED GRINDER (bicí), ex-RETURN TO INNOCENCE (kytara + zpěv), ex-RITES OF UNDEATH (kytara)
Tomáš (kytara), 22 let, člen pouze GENUINE RELIEF

Pro nás byla tato kapela vždy velmi důležitá. V současné době se myslím všichni (i přes nesporné větší úspěchy všech našich ostatních kapel) snaží o to, aby GENUINE RELIEF nešli na druhou kolej. Pokud se tedy domluví první akce GR, má přednost. Výjimka se stala pouze jednou z důvodu větší zahraniční akce POPPY SEED GRINDER, kde navíc bylo kvůli chybě v komunikaci sporné, který koncert byl domluven první.

Dá se říci, že máte nějaké kapely jako vzory, zdroje inspirace?

Na tuto otázku nelze odpovídat za celou kapelu, shodli bychom se na některých společných oblíbených, ale ty zase nelze označit za inspiraci. Každý z nás našel zalíbení v různých okrajových odnožích metalu, které ho pravděpodobně ovlivňují, nebo minimálně pozitivním či negativním způsobem deformují jeho hudební vkus, ale jako celek nějakým vyhraněným stylem nebo kapelou ovlivněni nejsme.

Před pár dny jste vyrukovali s debutovým albem Behind The Smile. Jak dlouho jste nahrávku připravovali a za jakých podmínek vznikala?

Album teoreticky vznikalo už od poloviny roku 2009, po tom, co jsme nahráli třískladbové promo Shreds of Sanity. Tvorba alba trvala takovou dobu proto, že jsme s již hotovým materiálem neustále pracovali, měnili strukturu skladeb a upravovali riffy a aranže. Několik hotových skladeb jsme měnili tak dlouho, až jsme se je rozhodli nehrát vůbec a místo nich jsme vymysleli věci nové.  Téměř po dvou letech jsme si tedy řekli, že pokud budeme takovýmto způsobem pokračovat dál, tak nikdy nic nenahrajeme. Slovo dalo slovo a stanovili jsme termín nahrávaní v táborském studiu Kocis na říjen roku 2011. Mixy probíhaly rovněž ve studiu Kocis, mastering jsme se rozhodli po poslechu master preview z různých českých studií svěřit Zdeňkovi Šikýřovi ve studiu Hostivař. Album se podařilo dokončit až koncem jara 2012, tedy těsně před samotným lisem. S MetalGate Records jsme se domluvili na vydání zhruba dva měsíce předtím. Celé nahrávání, mix, mastering a grafiku jsme si platili sami.

V jakém nákladu CD vyšlo, kde a za kolik si jej mohou zájemci obstarat? Jste s výsledkem spokojeni?

Náklad alba je 500 kusů v provedení digipack a je k dostání jak v distribuční síti MetalGate Records, dále k dispozici na našem e-shopu a samozřejmě ke koupi na každém našem koncertu. S odbytem jsme spokojeni, zvlášť když přihlédneme k tomu, že dnešní doba prodeji hudby v jakékoliv fyzické podobě příliš nakloněna není. Cena CD je stanovena na rovných sto padesát korun.
Na to, že je to náš první studiový výtvor  (předchozí promo Shreds of  Sanity se nahrávalo z větší části u mě doma), tak jsme spokojeni. Samozřejmě není všechno podle našich představ, s odstupem času bychom si například dovedli představit jiné nastavení výsledného mixu desky, ale jsou to všechno cenné zkušenosti, takže naše pocity jsou veskrze pozitivní.

Texty máte v angličtině, v bookletu uvedeny nejsou (jen krátké úryvky), tak o čem pojednávají? A proč vyhrála právě angličtina?

Ani jsme nikdy nepřemýšleli nad jiným jazykem, angličtina nám přijde pro náš styl hudby nejpřirozenější a lépe se frázuje než čeština, což ovšem neznamená že bychom češtinu zavrhovali, je to nádherný  jazyk.
O texty se stará Štěpán. Dosud vznikaly snad až příliš spontánním způsobem, jako improvizace na zkouškách. Později byly lehce upravovány. Výhodou je, že korespondují (alespoň podle autora – úsměv) s náladou jednotlivých skladeb. Sepsané na papíře by však byly nejasné a snad chaotické. Proto jsme se rozhodli, že je z bookletu CDčka vypustíme a nahradili jsme je jen úryvky z textů. Dá se říct, že tématicky jsou si podobné. Zabývají se omezeností lidského ducha, zvráceností, společenskými problémy, atd. Ve výsledku jsou však texty poměrně pozitivní. V rozuzlení se objevují formy osvobození se, představy smrti a  posmrtných stavů, či smrti jako posledního možného způsobu osvobození. Do budoucna projde psaní textů reformou. Pravděpodobně budou po definitivním dokončení dané skladby revidovány a přepsány do stravitelné podoby.

CD vyšlo jako digipack, což dnes hodně častý jev, který by třeba mohl přilákat více kupců. Kdo se vám o grafickou stránku postaral?

Autorem obalu alba je David Strnad, který už vytvářel obal například nám spřízněné kapele SWYF. Vzhledem k tomu, že se nám jeho styl a práce líbila, rozhodli jsme se s ním navázat spolupráci a nakonec se nám podařilo vytvořit  nejen grafiku alba, ale i navrhnout další variantu grafiky pro potisk na trika a mikiny, které si naši příznivci mohou kupovat na koncertech i na e-shopu.
Obrázek ženy v masce má korespondovat s názvem Behind The Smile. Jednoduše řečeno –„chaos“ za lehce se usmívající maskou má symbolizovat pravou tvář světa a společnosti ukrytou za přetvářkou, předsudky a falešností, a komplikovanost snahy pravdu rozluštit.
Důležitost grafice přisuzujeme z toho pohledu, že člověk, který nás nezná, má možnost udělat si první dojem a představu a s tím si třeba poslechnout naše CD, když nás nikdy neviděl na živo. Ale pořád jde hlavně o hudbu.

Mladých kapel je na scéně spousta, pořád vznikají další a další... Myslíš, že hraje větší roli kvalita hudební produkce, nebo spíše zákulisní praktiky, kdy silný partner nebo šikovná reklama udělají víc, než kvalitní tvorba?

Velmi rádi bychom si mysleli, že je to jen o hudbě, ale není. Díky zákulisním praktikám se často kvalitní kapela nikam nedostane. Jde o to vlézt do té správné řitě, ale to my nikdy neuděláme. Buď se nám to podaří samotným anebo ne. Každopádně my budeme spokojeni, že jsme si to udělali po svém.
To, že se jisté kapely dostávají, díky „zákulisním praktikám“ do popředí, zároveň uzemňuje další kapely, které pak mají pocit, že z toho labyrintu není cesta ven a mohou ztrácet vůli pokračovat ve snažení tvořit něco nového, protože „popostrčené“ kapely bývají poměrně tuctové. Může se proto zdát, že publikum je zcela nenáročné a nic nového jej nezajímá. Je zde však mnoho kapel, které nepřestávají bojovat a u publika mají rovněž úspěch, i když o poznání slabší. Síla prorazit u publika může být tedy dílem zákulisních praktik nebo dobrého managementu. Zároveň, síla prorazit v hudbě jako umění zůstává otázkou hudební síly a síly vůle dané kapely. Jsem rád, že se objevují společnosti, které tyto kapely podporují nebo alespoň registrují.
Vy jste měli docela štěstí, že hned první album vám vydala firma a zbavila vás tak peripetií spojených s hledáním vydavatele. Nebo jste dlouho hledali, než jste s MetalGate dohodli?

Vzhledem k tomu, že se nám podařilo uzavřít smlouvu s MetalGate Records, kteří byli našimi favority a ideálním partnerem pro vydání alba, byli jsme ušetřeni peripetií kolem shánění labelu a celou situaci se nám povedlo vyřešit velmi svižně.

Kdo se stará o zviditelňování kapely, jednání s pořadateli koncertů a vůbec management kapely?

Propagace a management kapely v oblasti koncertů vyžaduje kontakty a zkušenosti, kterých má z nás nejvíce Dharm, takže tyto aktivity a povinnosti padají nejvíc na jeho hlavu, nicméně my ostatní se mu snažíme vycházet vstříc a pomáhat. Pokud pořádáme vlastní koncerty, jako například pravidelný lednový festival Dawn of The New Age, tak se snažíme spolupracovat a rozdělit si povinnosti rovnoměrně.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Kapela má momentálně na svém kontě přibližně tři desítky koncertů, první jsme odehráli 30.1.2010 v pražském Matrixu na prvním ročníku Dawn of The New Age I. Nejpovedenější koncert těžko vybírat, každý je něčím zajímavý. Za poslední dobu jsme si nejvíc užili koncert na křtu Behind The Smile 5.5.2012 v pražském Exit-us a nebo předtím na Dawn of the New Age III. v Rock Café.
Další desítku koncertů máme naplánovanou na podzim – v září a v říjnu spolu se Suffocate With Your Fame a Secret Of Darkness pojedeme v rámci společného tour prezentovat naší hudbu do zahraničí. Podařilo se nám dohodnout koncerty v Německu, Rakousku a Polsku, takže to vypadá na několik vydařených víkendů. S koncerty v zahraničí již zkušenosti máme a vždycky si je snažíme užít. Je to fajn pocit, když vidíš, že spolupráce a vzájemná podpora v UG scéně funguje bez ohledu na rodnou řeč nebo státní příslušnost.

V reportu z letošního AFODu jsem si tak trochu dělali legraci z oblečení kapel na pódiu a jako „módní policie“ známkovali... Vaše barevné kraťasy se nám moc nelíbily... (úsměv)

Všichni nosíme na vystoupeních černé košile. Jinak ale jakoukoliv teatrální image nebudujeme, vzhledem k stylové otevřenosti naší hudby se to ani příliš nehodí a rádi bychom, aby se naši posluchači zaměřili spíše na obsah než na formu.

Co pro fanoušky chystáte do budoucna?

V nejbližších měsících se budeme soustředit výhradně na koncerty a propagaci našeho nového alba Behind The Smile, rádi bychom se dostali do širšího povědomí českých i zahraničních fanoušků. Rádi bychom využili potenciálu našeho nového baskytaristy Honzy a chtěli bychom rozpracovat zpěvy do tří partů, kde by hlavní slovo měl bezpochyby Štěpán a Honza by se ke mně přidal v backing vokálech a v deathových pasážích.
Po koncertech na podzim budeme pořádat v lednu čtvrtý ročník Dawn of the New Age v pražském Rock Café.
Termín vydání další desky zatím nemáme pevně stanovený, výhledově bychom chtěli jít do studia v druhé polovině roku 2013, do té doby bude patrně vznikat nový materiál. Vzhledem k aktivitám členů GENUINE RELIEF v dalších kapelách před sebou máme bezpochyby další hudebně bohatý rok.

http://bandzone.cz/genuinerelief
http://www.facebook.com/genuinerelief

RECENZE




Zveřejněno: 19. 08. 2012
Přečteno:
3967 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář