Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

CRUEL – Krutá tráva MCD 2012, vlastní náklad

Mám rád skupinu CRUEL i jejího předchůdce CRUEL BARBARIAN. Alba Víno z temných hroznů (CRUEL BARBARIAN) a Ekvilibrium (CRUEL) si s chutí občas poslechnu, to druhé jsem v hodnocení roku  2008 dal v Břitvě i Andělovi na první místo. Léta považuji CRUEL za sakra nedoceněnou kapelu, která produkuje kvalitní a inteligentní muziku, která má sice metalové kořeny, ale nebojí se kroků stranou, často směrem k teplým krajům, nejčastěji Španělsku či asijskému světu.

Od minulého alba utekly čtyři roky a CRUEL se nyní hlásí o slovo „akusticky jako Krutá tráva“. V roce, kdy uteklo od prvního dema CRUEL BARBARIAN 20 let a od vzniku CRUEL (spojením muzikantů CRUEL BARBARIAN a GUERNICA) let 10. Takže dva důvody k oslavám, které ale nejsou nikterak masivní, spíše naopak. Materiál na Kruté trávě je s jedinou výjimkou materiálem starým pět až šest let, protože jde o jinak nahrané a zaranžované skladby z Ekvilbiria. Tou výjimkou je Tanečník na spáleništích, nová skladba, k níž byl pořízen i videoklip, který je na CD také přítomen a při jehož sledování je možné pochopit, proč jsou v obalu obrázky jak z plachty pouťového vypravěče hrdinských historických příběhů. Ale klip je ryze současný a abych řekl pravdu, jeho pointa mi nějak uniká... Jinak jde o znepokojující obrázky, na kterých dívka kamsi na statek (natáčelo se opravdu na statku...) vyláká pod záminkou vystoupení skupinu KRUTÁ TRÁVA (kterou vcelku pochopitelně hrají členové CRUEL) a tu uspí, spoutá a upálí... Tedy možná...

Podtitul MCD obsahuje slovo „akusticky“ a naznačuje, že tahle nahrávka není o elektrických kytarách. CRUEL ale už v minulosti akustické nástroje hojně používali, na Ekvilibriu dostaly klasické kytary, klavír i různé bicí nástroje hodně prostoru a tudíž se o až tak velké překvapení nejedná. Ostatně kapela jezdí i akustické koncerty. A jak se tedy materiál na Kruté trávě poslouchá?

Inu docela příjemně. Novinka Tanečník na spáleništích jako kdyby vypadla z Ekvilibria – nechybí v ní pyrenejské motivy, klavírní intermezzo, kytarové sólíčko (samozřejmě akustické, to už opakovat nebudu), chytlavé zpěvy i sbory. Když jsem u zpěvů – o ty se postarala řada hrdel, ve sborech oba dosavadní zpěváci Marek a Pavel i hostující dámy, sólově pak Šáren Makovcová (ze skupiny STAREJPEJR) a hlavně nový zpěvák, který do kapely přibyl v loňském roce – Zbyněk ZBK Pošmura, kterého jsme dříve registrovali ve FOURTH FACE. Změna na vokálním poli ale není nikterak dramatická, Zbyněk nemá až tak jiný hlas než oba předchozí zpěváci. V některých momentech mi nepřijde úplně přesvědčivý – na mysli mám hlavně jeho sólový jemný part v titulní kompozici – ale jinak je jeho výkon kvalitní.

Čtyři starší skladby byly vybrány vcelku rozumně – jde o ty nejlepší položky z minulé desky. Přerod nejlépe přežil Svízel přítula, který zůstal dostatečně dramatický. V Maroku zaujmou hlavně sbory, které zabíraly už v originále, zato závěrečná pasáž se mi příliš nelíbí. Shah mat plyne pomalu, snad až ponuře, až v samotném závěru přichází zlom – nejdříve zpěvná pasáž, pak i lehké přitvrzení a po něm pod španělkami probleskují klavírní tóny. Zapomenout nesmím na (bez)pražcovou baskytaru, která je pěkně slyšet na celé nahrávce, ani na různé bicí nástroje, které atmosféru pěkně dokreslují.  Závěrečná Syberia, která by měla evokovat zimu a chlad obrovského ruského území, přílišným chladem nestraší, refrén je pozitivně laděný a duet Zbyňka a Šáren zaujme stejně jako duet v originále.

Graficky pěkně vyvedenému obalu chybí jediné – atraktivnější titulní strana. Jinak vypadá třípanelová skládačka moc pěkně, obsahuje vše co třeba – text k nové skladbě, sestavu i fotku kapely...

Poslech CD mě baví, ale abych řekl pravdu, přednost dávám původnímu elektrifikovanému materiálu. Ono to není o tom, že by tohle akustické provedení bylo špatné, ono to asi ani v této podobě nejde udělat lépe, ale mně tam prostě trochu té tvrdosti chybí. Takže se těším na další nahrávku, na které doufám najdu Tanečníka na spáleništích o poznání přitvrzeného a další skladby na podobném levelu.

Seznam skladeb:
  1. Tanečník na spáleništích
  2. Svízel přítula
  3. Maroko I
  4. Shah mat
  5. Syberia

Čas: 23:18

Sestava:
  • Zbyněk Pošmura – zpěv, sbor
  • Pavel Bauer – akustické kytary, sbor
  • Marek Neckář – klavír, sbor
  • Jan Švec – (bez)pražcová baskytara
  • Robert Ebel – bicí, djembe, perkuse

Hosté:
  • Šáren Makovcová – zpěv, sbor (1, 2, 3, 5)
  • Rusiko Němcová – hlas (5)
  • Pavla Forest – sbor (5)

www.cruel.cz
http://bandzone.cz/cruel




Zveřejněno: 09. 08. 2012
Přečteno:
3819 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář