Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

LAHAR – Až přijde čas MLP, Doomentia Records

Zřejmě každý, kdo se trochu zajímá o české podhoubí, ví, že značka Lahar táhne, a to zcela zaslouženě. Je to především díky jejich přístupu k věci, skvělým deskám, a v neposlední řadě také díky Banánově sebedestruktivní pódiové prezentaci.

Zřejmě každý, kdo se trochu zajímá o české podhoubí ví, že nejlepší tuzemský thrash metal se hraje v jižních Čechách. K Lahar musíme nutně připočítat Radiolokátor, ten totiž ten svůj old school mydlí stejně výborně. Ale tohle už vážně všichni dávno vědí.

Zřejmě každý, kdo se trochu zajímá o české podhoubí ví, že Lahar vydali, u nejednoho fanouška toužebně očekávanou, novou desku. A ten čas nastal právě teď. Deska měla být poprvé k prodeji na letošním OEF, ale zdali tomu tak skutečně bylo, nemohu potvrdit. Každopádně týden po vydání dorazila ke mně domů a já můžu klidně spát.

Po několika splitkách, ale i samostatných deskách, přicházejí Lahar s materiálem, který je premiérově zaznamenán ve formě jednostranného 12"MLP, s tím, že druhá strana je opatřena sítotiskem, na kterém je černobílá malba. O obal se stejně tak jako na minulém albu Umění strachu postaral Andrei Bouzikov. Oproti předchůdci použil méně křiklavých barev, i logo dostalo šedý háv, a malba je tím pádem temnější. Samotná malba na mě působí, spíš jakoby byla určena pro kapelu hrající styl brutal death metal, ale proč ne, k té apokalypse, která se valí z gramce, se hodí náramně. Totožný obrázek, který tvoří titulní cover, má sto nejrychlejších kupců přibalen k desce v podobě plakátů. No neber to. Nemůže chybět nezbytný vnitřňák s texty. Stejně jako loni byl použit i stejný, thrashmetalový font písma, a tak už se jen nabízí otázka, jestli i novinka bude stejně tak dobrá, jako deska minulá, která např. brala první místo v anketě na serveru Vinyl Disk Musick. A za sebe říkám, že je dobrá a moc.

Po nezbytném intru se otvírák KREV rozjede hned od začátku typickou thrashovou smršťí. Klasický kytarový riff, drtící bicí a nad tím vším vládne Banánův hlas. Uprostřed krátké zpomalení a jede se dál. Sólíčko, to si tu střihnul Honza Kapák, ale to už mě snad ani nemohlo překvapit. Jasná úderná skladba na začátek, je zřejmé, že Lahar z nastoupené cesty nevybočují a to co započali loni, zde téměř zdokonalili. Krvavě hoří pochodeň, kameny letí přes OHEŇ. Oheň člověka sežehne, a až zbude jen prach, tak i ten bude nemilosrdně rozprášen. Takovou rychlostí se přežene druhá věc. Až odejde oheň, tak přijde MRÁZ. Co je lepší shořet nebo umrznout? Těžko říct, ale v podobě Lahar je příjemné oboje. Stále se klepe a já mám pocit, že ten nápor ty moje bedny nemohou vydržet. A až přijde čas, tak přijde DÉŠŤ. Déšť není tak zlej jako oheň a mráz, ne? Ne tak u Lahar, i tenhle přírodní živel umí být slušně přísnej. Tentokrát ale nastane i menší „zpomalení“, a i Korkova kytara se nebojí použít jiné (melodické) než drtící riffy, ale každopádně se z Deště vyprofilovala jednoznačná hitovka. Tak jako jsem si loni neustále zpíval „navždy jsme nepřátelé“, letos mě totálně dostává do transu slogan v kombinaci s hudbou „Sevřené ruce, zaťaté pěsti. V krvi, ohni, mrazu i dešti. Nepřestat dýchat, nepřestat doufat, dokud tušíme na nebi hvězdy“. Obzvlášť závěr je fantastický, ještě, že mě nikdo nevidí, jak si doma při téhle věci zahrozím. (úsměv) Úplně vidím ten dav mosherů na koncertě, jak zpívá s Banánem, chci tam být taky. (úsměv) Velká paráda. Za zmínku stojí, že na začátku skladby propůjčí svůj hlas druhý z hostů a to Hniloba (Evidence Smrti, Festa Desperato), ovšem jeho vokál je zde odlišný od toho jaký používá v domovské Evidenci Smrti; tady mi jeho projev moc nesedí, a je spíše rušivý... nějak mi jeho přínos uniká. Banán by to býval stačil zválcovat sám.

Uteče to, uteče to strašně rychle, a nezbývá než zvednout prdel a pustit si to znova a znova, pořád dokola. Devatenáct minut o čtyřech chodech není moc, ale zase když se vyplní takhle nabitou a intenzivní muzikou, není si nač stěžovat. Není pochyb o tom, že Lahar jsou ve formě, a to náramné. Tam, kde skončila minulá nahrávka Umění strachu, plynule navazuje Až přijde čas a tudíž žádného příznivce této jihočeské smečky nemůže zklamat, ba naopak. Povinností je mít desku doma, ale vy už jí stejně všichni máte.

Čas: 19 minut

Seznam skladeb:

strana A

  1. Krev
  2. Oheň
  3. Mráz
  4. Déšť

strana B

  • sítotisk

http://laharthrash.bandcamp.com/album/a-p-ijde-as
http://www.doomentia.com/


Zveřejněno: 30. 07. 2012
Přečteno:
4055 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

30. 07. 2012 18:00 napsal/a Petan
Výborná deska
Včerejší koncert na 007 jen potvrdil výbornou formu Laharu. Dnes jsem \"Až přijde čas\" protočil 4x....skvělá záležitost :)
30. 07. 2012 07:06 napsal/a Johan
Už se nemůžu dočkat...
až si ve čtvrtek desku přivezu :-)