Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HEIDEN – Andzjel

O novém albu, situaci na německé metalové scéně, švédském old school zvuku a jiných zajímavostech jsme se bavili s kytaristou kapely Dawn of Disease Lukasem.

Zdravím Dawn of Disease.
Na úvod nám  českým posluchačům, prosím, představ kapelu.

Ahoj, tady je kytarista kapely Lukas. Jsme death metalová kapela z Osnabrücku. Rád bych ti představil jednotlivé členy: Tomasz (vokály), Lukas (kytara ), Olli (kytara), Michael (basa) a Mathias (bicí). Dawn of Disease existují s malou přestávkou (2007-2009) už od roku 2003. V tomto aktuálním složení jsme od roku 2009.

Proč jste se rozhodli hrát zrovna švédský old school death metal?

Protože nás tento hudební směr nejvíce ovlivnil. Každý z nás má rád různé druhy metalu (nejraději ale samozřejmě death metal, haha), ale záliba ve švédském old school metalu nás všechny spojuje.

Před nedávnem jsem si koupil vaše druhé album Crypts of the Unrotten. Od začátku do konce mě totálně uzemnilo. Jak si vede album v prodejnosti? Jaké jsou recenze?

To je dobře, že se ti naše album líbí. Až doteď jde všechno vlastně velmi dobře a sami jsme překvapeni vesměs dobrými recenzemi. Je to dobrý pocit, když člověk vidí, že se fanouškům muzika, kterou dělá, líbí.

O čem vaše nové album pojednává? Co jím chcete sdělit posluchačům?

Hlavní inspirací pro naše nové album je kapucínská hrobka v Palermu, kde jsou vystaveny stovky mumií. Hudbou na albu jsme chtěli posluchačům zprostředkovat pocit, jakoby byli úplně bezmocní uprostřed spousty mrtvých bez jakéhokoliv východiska.

Prozraď mi, co německá death metalová scéna? Jak jste na tom u vás? Chodí lidé na koncerty? U nás to bývá někdy docela bída.

Německá scéna je podle mě asi největší v Evropě. Každý den se někde konají koncerty a velké skupiny hrají u nás v Německu pravidelně. Bohužel ale tahle přemíra koncertů vede k tomu, že ne na všech koncertech je dobrá návštěvnost. Ale celkově vzato můžeme být se situací v Německu více než spokojení. Když se ale podíváš na  rozpis koncertů některých kapel, tak v Čechách často nevystupují. Vy máte ovšem skvělé festivaly jako Obscene Extreme nebo Brutal Assault Open Air, kde bychom si jednou rádi zahráli!

Plánujete vydat album Crypts of the Unrotten na vinylu?

Nejdřív jsme plánovali vydat jen malý náklad na vinylu. Nakonec to ale bohužel neklaplo. Doufám ale, že s příštím albem to už dopadne.

Kdo je autorem skladeb? Skládáte muziku dohromady, nebo každý zvlášť?

Většinu písní píšu já, některé pocházejí od Olliho. Náš systém psaní songů vypadá tak, že Olli nebo já si připravíme songy doma a pak je ostatním prezentujeme ve zkušebně. Tam také provádíme konečné úpravy a vše vylepšujeme.

Kdo vytvořil ten nádherný obal? V prodejně cd mě zaujal hned na první pohled. Zelená barva byla dobrá volba!

Cover vytvořil Remy C. (Headsplit Design) a podle mě se přesně hodí k muzice a konceptu alba. I tentokrát jsme se rozhodli pro digipack. A to kvůli tomu, že vypadá o hodně lépe, než obyčejné cdčko.

Jak jste docílili tak skvělého „zastaralého“ zvuku? I když jste z Německa, zníte jak rození Švédové (smích).

Tohle má na svědomí náš producent Jörg Uken. Obstaral nám skvělý old school zvuk, který je přesto opatřen silnou současnou produkcí. Nezkoušíme znít jako jiné kapely podle vzoru starých švédských kapel (to by šlo jednoduše s přístojem BOSS HM-2), ale pořád zkoušíme a nacházíme náš vlastní zvuk, který zní  švédsky.

Na vašich stránkách jsem v rozpisu koncertů nenalezl Českou republiku. Nechystáte v brzké době nějaký koncert u nás?

Jak už jsem zmínil před chvílí, byla by pro nás čest hrát na Obscene Extreme nebo Brutal Assault Open Air. Klubové koncerty v současnosti neplánujeme. Ale přesto by nás potěšilo, kdybychom v průběhu tohoto nebo příštího roku mohli hrát v Česku.

Máte nějaké hudební vzory?

Těch je veliké množství. Hlavně skupiny ze Švédska jako Entombed, Vomitory nebo Dismember, ale samozřejmě taky americké kapely jako Malevolent Creation a Cannibal Corpse. Kromě toho taky naše holandské sousedy Gorefest a God Dethroned. Je ještě mnoho dalších skupin a muzikantů různých žánrů, které tady ale kvůli velkému počtu nemůžu všechny jmenovat.

Přepokládám, že ani v Německu se death metalem nelze uživit. Jaké mají členové Dawn of Disease civilní povolání?

Každý máme jiné zaměstnání. Tomasz a Olli chodí normálně do práce. Mathias, Michael a já studujeme. Mathias studuje bicí, takže ten se bude i budoucnu vydělávat na živobytí hudbou.

Máte čas, kromě muziky, i na jiné koníčky?

Vlastně kromě muziky už žádné další zájmy nemáme, haha. Když právě nezkoušíme, nekoncertujeme, nebo nenahráváme, trávíme většinu času poslechem hudby a návštěvami koncertů a festivalů.

Posloucháte, znáte, nějaké metalové kapely z České republiky?

Jediná kapela z Česka, kterou znám, je Fleshless. Myslím ale, že náš zpěvák Tomasz se vyzná v českých kapelách trošku víc. Přeci jen se pohybuje na scéně delší dobu než já.

Jakým směrem se chce Dawn of Disease vyvíjet dál? Chcete nám nadále přinášet skvělý death metal, nebo doplníte další desku o ženské zpěvy a smyčcové nástroje, popř. o dudy? (smích)

Haha, ne, myslím, že zůstaneme věrni našemu druhu hudby. Ale zkoušíme se desku za deskou dále vyvíjet, aby to nebyla nuda. Výhledově bychom se chtěli v Evropě etablovat jako pevná death metalová veličina a dělat společně muziku, dokud to půjde.

Děkuji za rozhovor. Přeji do budoucna mnoho dobrých alb a spousty fanoušků!

Díky i tobě za rozhovor! Snad se brzy uvidíme v Česku!

http://www.dawnofdisease.com/

Přeložila Susan.

Německá verze

RECENZE


Zveřejněno: 15. 07. 2012
Přečteno:
3855 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář