Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

SHADOWMIND – World Gone Mad CD 2012, self-released

Norská partička Shadowmind, která loni vydala demo a singl, si to letos přihasila s novým albáčem „World Gone Mad“, na němž nabízí slušnou porci melodic death metalu a metalcoru striktně moderního pojetí, přičemž growly nahradily zkreslené řevo vokály a finské melodické parádičky vystřídaly brutální slidy a dravá metalcoreová rytmika.

Výsledkem je pak poměrně pěkně znějící nahrávka, která si bere vlastně to lepší z obou světů, přičemž ctí jak tradici metalu, tak moderní metalcoreové sekačky, které mají pánové z kapely poměrně slušně naposlouchané. Slabší je to už s vokály Alexandera Soares Varhauga, občas předvede slušné vokální vystoupení, ovšem když přijde na čistější vokální polohy, podobně jako drtivá většina ostatních formací, které se o něco podobného pokoušejí, selhává slušným způsobem.

Ne, že by snad něco bylo falešně, to ani omylem, to jen barva Lexova hlasu není tím pravým ořechovým a do slušně našlapané tvorby formace se, popravdě v této podobě, příliš nehodí (harsh je celkem v pohodě, což předvádí například ve válu „Rain“). Naopak kytary a jejich zvuk, o nějž se postaral sám kytarista kapely Tore Fagerheim jsou výtečným atributem alba, přehrávají již slyšené, ovšem zároveň dokáží přijít s dostatkem nových, neotřelých a nápaditých melodií, dobře střídají klidné s natlakovanými pasážemi a upřímně, mít kapela jen o něco lepšího zpěváka, schylovalo by se k velkému objevu na norské scéně.

To vše lze spatřit v například strojově přesné řezničině „Nightfall“, v níž kytaristé předvádějí parádní rozehrávanou, ačkoliv bicí Vadima Chernyshova, jehož styl je, abych tak řekl, spíše úspornějšího charakteru, jim nejsou zas až takovou oporou, jakou by si kytary zasloužily.

V tom cítím trošku třenici stylů – na jedné straně melodeathová inklinace šestistrunek, na straně druhé striktně metalcoreová bicí rytmika a ačkoliv se obě zúčastněné partaje často sejdou, občas to nevyhnutelně zaskřípe. nabušená produkce, agresivní často se překrývající kila, neustálé basové dunění (basa je zvučena výtečně) v „Complications“ připomenou mé dávné oblíbence Enter My Silence a jsme zase u té finské melodeathové školy, kterou Shadowmind tak často a rádi citují. A tak to máte pořád.

Je poměrně osvěžující vidět, že kapela se snaží o originální mix dvou příbuzných, a přece od sebe vzdálených stylů, jenž plus mínus funguje slušně, a tedy na debut se jedná o poměrně ucelené, vyrovnané dílko, kterému nelze, než ukázat palec nahoru, ačkoliv tedy speciálně s vokály bych ještě něco dělal, jelikož pokud by se kapele podařilo sehnat lepšího pěvce, mohli bychom o jejich jménu ještě slyšet.

Norsko opět ukazuje, že má dostatek schopných hudebníků, kteří neustále hledají nové přístupy a cestičky (viz. Leprous) a „World Gone Mad“ je výborným ventilem frustrace pro všechny, kteří potřebují být smeteni neústupnou hradbou kytar a mají chuť si tu a tam i zařádit v osidlech metalcoreové dravosti. Pravda, nejsem z nahrávky úplně u vytržení, ale špatné to není ani v nejmenším.

Seznam skladeb:
  1. World Gone Mad
  2. Chaos
  3. Nightfall
  4. Complications
  5. Set To Kill
  6. Infected
  7. Rain
  8. Outro
Čas: 34:56

http://shadowmind.bandcamp.com/

Zveřejněno: 17. 07. 2012
Přečteno:
3504 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář