Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

10 DOTAZŮ PRO REDAKTORY FOBIA ZINE II - Část 9. Co tvůj pohled na ideologii v hudbě? Je pro tebe důležité porozumět textům a nacházet v nich poselství, nebo je naopak příliš nesleduješ?

10 DOTAZŮ PRO REDAKTORY FOBIA ZINE II

Část 9.
Co tvůj pohled na ideologii v hudbě? Je pro tebe důležité porozumět textům a nacházet v nich poselství, nebo je naopak příliš nesleduješ?

Louluk:
Zahraniční texty nijak moc nezkoumám. O to víc poslouchám ty české. Mám rád spíš zábavné než ty vážné. Politické kapely mě příliš nezajímají. Zásadně jsem proti pravicovým kapelám. Přesto některé mají poměrně zajímavou muziku, na koncert bych ale nešel. Antifa dnes označuje za fašistickou kapelu každou druhou, což mě taky docela dost vadí. Pryč s politikou z muziky.

Sir:
Texty sleduji, zajímají mě. Ideologie – jak která, některá vadí, jiná ne. Rozhodně se mi hnusí NS a hloupé satanistické texty.

Niviat:
Beru skladby jako komplexní celek, takže se snažím hledat i významy textů. I když je skladba sebevíc dokonalá, asi by mi vadilo poslouchat v textu něco o tom, že si včera koupil někdo černou košili (pokud by nebyla použita jako pohřební rubáš a nebyla tak důležitým poznatkem).

4horsemen:
Pokud je dobrá hudba s dobrým textem, tak je vyhráno. Ale pokud je špatná hudba, tak sebevíc lepší text to nezachrání.
Převládá hudba, která musí chytnout, a potom můžu studovat text. Anglicky sice moc neumím, ale někdy se to snažím přelouskat, přeložit. Do českých textů se zaposlouchám, přečtu, ale prim hraje hudba.
A ideologie? To je těžký, v hudbě se dá vyjádřit cokoliv, ale pokud bude dobrá, tak mi to nevadí. A jestliže nepovede k něčemu špatnému, pokud se nebude hajlovat, nevytasí na mě někdo srp a kladivo, tak OK. Stejné jako v životě, žádný fašismus, komunismus, církev a tomu všemu podobné spolky… to je jen samé zlo…

Mikael:
No myslím si, že každá muzika má v sobě nějakou určitou ideologii nebo zmíněné poselství ( a to buď plánovaně nebo třeba i neplánovaně), ať už je to vyjádřené texty, či hudbou samotnou a řekl bych, že i bez úplného porozumění textům si z ní posluchač může něco odnést. Já texty sleduju především u domácích kapel, které zpívají v rodném jazyce, u těch s anglickým vokálem nebo zahraničních žel ne, jelikož pocházím z generace, jíž byla do hlavy dlouhé roky cpána ruština, takže s anglinou mám dosti problém. Sem tam nějaké slovo zvládnu, ale to je na podrobný rozbor textů pochopitelně málo.

Dave:
Abych se přiznal, tak texty moc nesleduji. Občas se podívám na texty písničky, která mě opravdu dostane nebo když recenzuji album, tak si texty přečtu. Jinak na to ale nemám nervy. Jelikož poslouchám opravdu spoustu hudby a znám spoustu kapel, byl by to běh na velmi dlouhou trať. Většinou pochytím i něco při poslechu písní, takže někdy představu mám. Vím, že je to velká škoda, ale prostě to tak mám. Pokud mě ale píseň opravdu zaujme, tak si to zjistím. Např. u hardcorových kapel jsou texty velmi hluboké a propracované.

Opat:
Nejdůležitější je pro mne hudební náplň samotná. Samozřejmě pokud se jedná o kapelu zpívající česky, dávám na texty větší pozor. A u recenzovaných nahrávek si je pročítám vždy.  Občas pročítání textů album přímo vyžaduje (příkladem budiž Master’s Hammer, Umbrtka,…). Nevadí mi ani to všemožné „Satan! Lucifer!“ v black metalu, prostě si řeknu, že to k tomu tak nějak patří. Jako k různým deathovým nebo grindcore deskám patří krev a prasečiny. :-D

Tomáš:
Hudba je pro mě především o emocích, a ty vznikají na základě tónů, text je pro mě druhotný – když mě ale skladba opravdu vezme, mrknu, o čem se to vlastně zpívá. Ideologická poselství v rozumné míře mi nevadí, pro muzikanty je ostatně hudba ventilačním médiem všech možných myšlenkových pochodů, takže na to mají rozhodně právo.

Coornelus:
Tohle je hodně citlivá záležitost. Vadí mi náckové, ale tak to snad každé trošku rozumné lidské bytosti. Na druhou stranu mě nebaví ani jejich protipól a přehnaná angažovanost. Ale nemám zájem to dále rozvíjet.
V textech mám rád spíš jinotaje a slovní hříčky. Český top: Insania, Tata Bojs, Master´s Hammer, Umbrtka.
Naopak největší nesmysly hlásají české HC/nu metalové kapely, to je občas opravdu k pousmání.

Veenia:
Mezi ideologii kapely a texty nestavím rovnítko, nicméně ideologie kapely a její muzika jsou pro mě v poměru pade na pade. Určitá hudba se mi může líbit na nejvyšší možnou míru, ale když budu vědět, že ji dělají např. zku+vený neonacistický ubožáci, poslouchat ji nebudu. Obecně ale ideologii kapely beru – hlavně tedy u metalu – jako hodně důležitou součást, která vytváří potřebnou atmosféru, jež je u metalu mnohem výraznější než v jiných mainstreamových stylech. 

Asphyx:
Mimo satana, chlastu, ženskejch a smrti nemá žádná jiná ideologie v metalu co dělat. (smích)
Rád si studuju texty z bookletů a spolu se zároveň puštěným cdčkem. Sleduju i grafické provedení cdček. Poslech zvláště nového cd beru jako obřad, kdy se nechávám unášet a jsou to pro mě právě tyto chvíle, pro které stojí za to metal poslouchat.


Zveřejněno: 29. 06. 2012
Přečteno:
3361 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář