Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

Tuto zajímavou formaci představuje kytarista a zpěvák Tommy Wheeler.

Dead Daniels jako takoví, jsou poměrně mladou kapelou, na scéně působíte zhruba od podzimu 2009. Pokud vím, tak u jejího zrodu jsi stál Ty, spolu s dalším kytaristou a zpěvákem Semírem Murtingerem. Jak jste se vůbec vy dva sešli a co bylo hlavním impulsem pro založení nové smečky?

Se Semírem se známe už řadu let, nápad přišel tak nějak sám během dlouhých večerů v jeho vinárničce u Věstonického Venouše, kde se dodnes všichni scházíme. Zkrátka přišla chuť něco společně spáchat. Pak jsme se spolu vydali na návštěvu do Nottinghamu za Pavlem Konvalinkou, kterému se náš úmysl také líbil, takže po jeho návratu do Čech to všechno začalo.

Jestli se nepletu, tak v začátcích jste jako výchozí repertoár použili i nějaké věci z dřívější Semírovi skupiny Bubs ´N´ Beer, se kterou působil na scéně někdy na počátku 90 let. Navíc je zde vlastně i personální propojení v podobě bubeníků Pavla Konvalinky a později i Standy Šmerala.

Hudební svět je malej. Zprvu jsme nazkoušeli nějaké starší pecky od B´N´ B, které hrajeme do dnes, postupně k nim přibývaly nové věci, které dnes již převažují.

Takže i když jsme si řekli, že kapela je celkem nová, tak v jejím obsazení nalezneme ostřílené muzikanty se spoustou zkušeností. Tak mě napadá, že Ty jseš vlastně co do věku benjamínkem vaší sestavy.

No jo to už je můj úděl, být benjamínkem kapely už od mých začátků s Morbus a vlastně až na Spiders, se mě to drží dodnes. Ale já jsem samozřejmě rád, že můžu hrát s tak ostřílenýma klukama, díky nim se mám stále co učit a posouvat se dál!

Na domácí scéně jste, co se stylu hudby týče, takovou docela ojedinělou vlaštovkou, jelikož ve své muzice kombinujete metalové prvky s jižanským rockem, což vy sami označujete nálepkou Southern metal. Co vás fascinuje zrovna na, ne právě obvyklém, propojení těchto dvou stylů?

Ani nevim jak na to odpovědět, spousta lidí nám přidává spíš nálepku Hair metal, ale my hrajeme jenom tak jak to dohromady cejtíme. Jižanskou muziku mám hrozně rád, ale stejně tak jsem nasáklej i tvrdou muzikou. Bohužel v ČR jsou producenti zvyklí škatulkovat, což nám, až na vyjímky, zavřelo cestu na různé akce. Jinými slovy, pro jedny jsme málo jižanský, pro druhý málo metalový (úsměv).

Po krátkem čase vaší existence jste ještě s původním bicmenem Pavlem pořídili svou debutovou nahrávku, konkrétně se jedná o tří písňové EP „Tady žije Jack“. Pověz nám o něm nějaké podrobnosti?

EP vzniklo narychlo, těsně před evropským turné s Black Majesty, kde jsme předskakovali. Točili jsme dva dny u Radka Kurce v Hostivicích a týden na to už jsme ho vezli do Švýcarska. Byla to rychlovka, ale i tak si myslím že vznikla dobrá vizitka kapely, čímž děkuji Radkovi a Michalovi Žďánskýmu, který nám s tím hodně pomohli.

Po poslechu EP musím konstatovat, že spojení výše zmíněných stylů zní docela zajímavě.  Hutný metalový spodek, řezající, přesto melodické kytary, šikovné propojení dvou vokálů….

Díky…

V úvodu jsem zmiňoval, že jste začínali se skladbami BNB, tak by mě zajímalo, kdo je autorem současného repertoáru DD a kolik věcí momentálně máte ve svém playlistu?

Repertoár je autorsky takřka napůl já a Semír. Skoro by se dalo říct, že se v nošení nových skladeb střídáme. Momentálně máme na playlistu asi 17 věcí (včetně 3 coverů). Ovšem set se mění podle typu akce.

To mě tak napadlo, jaké publikum na vás vlastně chodí? Spíše metloši nebo jižani (úsměv)?

No bývá to dost různé, máme svůj stálý fanklub, který nás doprovází všude, kde jen to jde a díky bohu přibývají i další posluchači, ale netroufám si je škatulkovat. Naopak nás těší, že máme ohlasy od různých sort lidí.

Jak často vystupujete a je pro vás problém sehnat na společné hraní na domácí scéně spřízněné skupiny?

Snažíme se hrát víc a víc a letos se to zatím celkem daří, fakt jsme super parta, tak se snažíme být co nejčastěji spolu. Spřízněných kapel máme celkem dost, ale člověk stále hledá dál a dál, hlavně mimo Prahu.

V roce 2010 se vám povedl na naše poměry husarský kousek, když se vám zadařilo absolvovat turné po boku australských Black Majesty. Předpokládám, že velkou zásluhu na vaší účasti na šňůře, měl váš tehdejší bubeník Pavel Konvalinka, jenž je zároveň i členem této party nebo se mýlím?

Samozřejmě s tím nápadem přišel Pavel, ale odsouhlasila to celá kapela a management BM. V ČR to bylo čistě na nich, ale v Usteru ve Švýcarsku nás musel posvětit tamní pořadatel, čehož si moc cením. Na celou šňůru všichni rádi vzpomínáme, zažili jsme spousty srandy a všem zúčastněným se dostalo i dobré kritiky.

Rok na to ale Pavel kapelu opustil, soudím, že především z časových důvodů a na jeho místo nastoupil Standa Šmeral.

S jídlem roste hlad a my chtěly hrát a hrát, což už Pavel nemohl stíhat, takže po vzájemné domluvě a několika týdnů hledání jsme nakonec oslovili Standu, který mezi nás zapadl více než dobře. Muziku jsme od té doby opět více nasměrovali k Rock ‘N‘ Rollu a myslim že jsme tím oslovili zase další posluchače.

Každý ze členů DD má ještě další hudební aktivity, takže se zeptám, jak se to dá skloubit a zda jsou pro vás Daed Daniels prioritou?

Pro mě jsou rozhodně Daniels No.1 a doufám že to tak maj i kluci! A když se chce, všechno jde (úsměv). Zatím všichni stíháme.

Konkrétně na Tvou osobu jsem narazil v souvislosti se spoluprácí s Radkem Kurcem  (vokalista Empire) na jeho CD „Gang“ a jestli se nemýlím, tak jsi i členem koncertní sestavy propagující tuto desku.

Spolupráce s Radkem a lidmi kolem něj mě rozhodně zase posunula o kus dál, navíc jsme se při natáčení Gangu sešli opět výborná parta kamarádů a i proto jsme se letos rozhodli koncertovat a to hned ve dvou verzích, live a unplugged.

Na kanále Youtube jsem měl možnost shlédnout i nějaká live videa, případně jsou vaše skladby podložené starými americkými animovanými filmy. Uvažujete například i o regulérním klipu? Myslíš si, že má v dnešní době vůbec význam dávat peníze tímto směrem?

Klip je určitě na pořadu dne a to k singlu „Hemanethake Chehentaamo“, který připravujeme. Více raději až se to rozjede, ať něco nezakřiknu… Snad se to povede do konce léta.

Samozřejmě, že na závěr našeho povídání se nemůžeme vyhnout ani důležité otázce, směrem k pořízení vašeho debutového alba. Takže plánujete v dohledné době něco v tomhle směru?

Plánujeme. Střádáme materiál a hlavně sháníme finance. Představa je taková, aby bylo plnohodnotné album do roka na světě.

A úplně poslední věc, co čeká Dead Daniels v tom zcela nejbližším období?

Poprvé zavítáme na Slovensko, snad nějaký ten OpenAir a taky doufejme natáčení zmiňovaného klipu. Jinak bych rád všechny pozval na náš pražský koncert do klubu Kain, který se uskuteční ve čtvrtek 2.8. od 20:30, kde už bude, mimo jiné, k dostání nová merčíza a Standa s náma oslaví rok v kapele – takže to bude velký mejdlo (smích).

Díky za rozhovor!

Já díky!

www.deaddaniels.com

Zveřejněno: 29. 07. 2012
Přečteno:
4075 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář