Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

O novém albu, turné s Napalm Death, poměrech na scéně a dalších záležitostech jsme debatovali s Brunem.

Zdravím Hypnos. Na trhu je již od konce dubna vaše nové album Heretic Commando / Rise Of The New Antikrist. Máte nějaké ohlasy, recenze, jak si vede v prodeji? Jak si vedete u nás, jak v zahraničí?

Samozřejmě se ke mně dostávají recenze, spoustu nám jich posílá taky firma a kdybych to měl shrnout, tak by nám průměrná známka vycházela někde okolo 8/10, což není úplně špatné, ale určitě by mohlo být lepší. Měli jsme z celkového výsledku velmi dobrý pocit, máme za to, že se jedná o naši nejlepší nahrávku, nicméně hlavně v zahraničí bude „Heretic Commando“ sloužit asi v první řadě tomu, že připomene kapelu, která pár let nehrála. Ale i to je nezbytné a snad nám to umete cestu k další desce, která doufám potvrdí to, co jsme novou deskou nastavili. Já osobně snad nikdy neodvedl lepší práci než tady, fakt je to asi nejprofesionálnější nahrávka, pod kterou jsem se kdy podepsal.

Jaký náklad CD resp. limitovaného balíčku vydavatel vyrobil? Když to srovnáš třeba s debutem Hypnos, je ten propad nějak dramatický?
 
Myslíš propad v prodejnosti? Tak ten je samozřejmě dramatický, zatímco s Krabathorem jsme prodávali okolo 20.000 ks, prvních alb HYPNOS se prodalo okolo 5-7 tisíc od každého a teď bych byl velmi rád, kdybychom to dotáhli na 3.000 ks, i když si myslím, že to číslo není úplně reálné. V celosvětovém měřítku je HYPNOS velmi malá kapela a navíc do toho vstupuje fenomén internet… deska nám vyšla v pátek 27.4. a za 2 dny už byla ke stažení asi na 15 serverech, co jsem jenom náhodou zabrouzdal. Každopádně „Heretic Commanda“ je vylisováno 1000 ks digipacku s DVD a asi 1500 ks CD.

Mě osobně Heretic Commando rozsekalo. Pořád ho nemůžu dostat z hlavy. Co mě uzemnilo hned od začátku, je zvuk. Nahrávali jste ve studiu Shaark a mix pak provedl Borge Finstand. Jak nahrávání probíhalo? Proběhlo vše najednou nebo jste natáčeli desku po částech?

Tak to mě těší. Musím říct, že přestože nám 2 předchozí desky produkoval Harris Johns a vůbec ne špatně, to, jak „upekl“ Børge naši novou desku je ještě dál. Ten zvuk se fakt povedl, má sílu a průraznost. Je to mezinárodní úroveň se kterou se nemusíme bát vyrazit do světa a to je první předpoklad, pokud se o něco takového chceme pokoušet. Jinak by to nemělo cenu. Nahrávali jsme nadvakrát, v první fázi přijel Børge na 5 dní k nám na Moravu, během kterých se natočily bicí a nastavil zvuk kytar, v druhém turnusu se už bez Børgeho natáčely kytary a zpěvy….dohromady to bylo asi 10 dní. Pak to samozřejmě doma v Norsku míchal a masteroval

Uvažujete o vydání na Heretic Commanda na vinylu?

Tak to každopádně, momentálně je dohoda už blízko a vinyl by mohl být venku někdy během podzimu, zatím ještě bez záruky.

Mám rád, když si dá kapela práci i s obalem. U vás je vidět, že jste si dali opravdu záležet. Kdo navrhl obal, grafiku? Ten titulní obrázek je z nějaké okultní knihy nebo snad z bible? (úsměv)

Ten koncept jsem připravoval já a titulní obrázek je z mé knihy „Algemeine Weltgeschichte fur das Volk“ (1850), z níž jsme čerpali i na prvních 2 deskách. Finální grafické zpracování dělali ECLIPSE MEDIA, jmenovitě velmi talentovaný Malťan, který se jmenuje Joseph Mercieca a se kterým spolupracujeme už asi 2 roky. Dlouho se zajímal o všechno, co s novou deskou souviselo, aby ji pochopil, aby pochopil její poselství a tím pádem, aby to co nejefektivněji promítnul i do grafického ztvárnění. Povedlo se mu to neskutečně dobře a já jsem od chvíle, kdy jsem viděl první návrhy až dodnes z jeho práce nadšený. Deska je komplexní dílo, nejenom hudba, ale i filozofie, grafika, image, zvuk… všechno se tady sešlo jak nejlíp mohlo.

Z desky je poměrně dost cítit blackový odér. Co vlastně poslouchají členové Hypnos za muziku? Máte oblíbené nějaké české kapely?

To byl samozřejmě záměr a nebýt toho, že to Børge obléknul do typicky deathového kabátu, mohlo to být ještě výraznější. Ale to je spíš výzva pro nás na dalších deskách. Muziky posloucháme spoustu, třeba Pegas momentálně ujíždí na Blut Aus Nord, Dethspell Omega, Dodecahedron, Ihsahnovi… Igor je hodně přes klasiky jako Slayer, Immortal, Dissection, Vader, já poslouchám strašně širokou škálu hudby a to non-stop, momentálně z metalu třeba Gehennu, Leprous, Hate, Dark Fortress, Triptykon. Co se týče české muziky, tu samozřejmě taky. Momentálně je moje domácí č. 1 Dying Passion, to je kapela světové úrovně, které jenom geografie brání v tom, aby jezdili velké arény po celém světě – dokonalá a vyzrálá skupina. Nicméně těch exportních klenotů máme určitě víc, např. Root, Forgotten Silence, Insanii, Arakain, Pražský Výběr II, Brutally Deceased, Godless Truth, Slow Tension, Endy Moon a tak bych mohl pokračovat.

Jak probíhá samotný proces skládání? Děláte to jako některé kapely, které ze sebe něco nového dostanou jedině společně ve zkušebně při jamování? Nebo se každý zavřete o samotě na chalupě a pak vše přinesete a dáte dohromady? Využíváte internet na posílání nápadů/skladeb?

Skládáme individuálně. Já nebo Igorr připravíme celou skladbu, kterou nahrajeme jako demo s klikem a pak společně na zkoušce už jen doaranžováváme s Pegasem. Takže ano, na tuto desku jsme si demáče hodně posílali maily, i když tvrdím, že je nenahraditelné to, aby se kapela sešla osobně na zkoušce a po ní se klidně zlila, tak jak to děláme my. Zatopíme v krbu, pustíme Chimeru od Mayhem, vypijeme 3 litry vína, 3 lahve koly, basu piv a sežereme 5 kg špekáčků. Stmeluje to kolektiv a proto mohu s trochou nadsázky tvrdil, že u nás špekáček a pivo stmeluje. Tohle nikdy žádný chat nenahradí i kdyby se uchatoval!

Letos jste jeli podle ohlasů velice vydařenou šňůru s Napalm Death. Jak tuhle akci hodnotíš – kolik chodilo fanoušků, jaké byly ohlasy na váš set a jak se třeba prodávaly nahrávky a merchandise?

Tak o tom se dá mluvit jedině v superlativech. Lidí chodily mraky (cca 500 za večer v průměru), a atmosféra byla výborná, stejně jako ostatní kapely, Napalm Death a Brutally Deceased. Na dnešní dobu naprosto vyjímečná šňůra a já tady musím hluboce smeknout před pořádající agenturou Obscure promotion, za to, jak skvěle to všechno zorganizovali a hlavně za to, že nás na tuto šňůru pozvali. Moc si toho vážíme. Co se týče prodeje, nebyl špatný, i když Napalm prodávali víc(úsměv). Co mě ale docela překvapilo byl fakt, že jsme na šňůře prodali víc vinylů jak CD. Škoda, že ještě nebyla venku nová deska, lidi se na ni ptali…

Na vašich stránkách máte jen dalších pár koncertů. Nechystáte třeba na podzim zase něco většího?

Ve vzduchu se už od loňska vznáší menší domácí tour s VADER, ale zatím se to ještě nepodařilo uvést v realitu, takže je asi předčasné o tom ještě mluvit. Každopádně koncerty na podzim budou, kalendář se už začíná pomalu zaplňovat.

Jak zvládáte koncerty a práci? Nedovedu si představit, že bych někam dojel, odehrál a ještě pak šel do práce. Mám s tím někdy co dělat jen jako fanoušek.

Vzhledem k tomu, že koncertujeme málo, tak se to dá zatím bez problémů zvládat. Menší problém je v tom, aby nekolidovaly koncerty HYPNOS a ROOT, se kterými hraje Igorr. Jeden letní festival by s námi měl vedle Vlasy, který se u nás skvěle etabloval, odehrát i druhý kytarista Six Degrees Of Separation, Canni, protože Igorr bude zrovna ve stejném termínu s ROOT ve Finsku, ale to jsou spíš ojedinělé věci. Zatím je vše v pohodě.

Kdo se vám vlastně dneska stará o merchandise? Koukal jsem, že něco prodává Shindy, něco nabízí Einheit Produktionen? Byl jsem teď na Metalfestu a tam jim mohli ve stánku s vašima tričkama utrhat ruce. Všude byl Hypnos...

(úsměv). Merchandise nám dělá Shindy, ale samozřejmě jej neprodává jen on přes e-shop, mají ho třeba jak Einheit Produktionen, tak i Mystic Productions CZ, kteří mají exkluzivní tuzemskou distribuci naší nové desky a kteří prodávali náš merch i na zmíněném Metalfestu. Snažíme se to dostal k lidem vícero způsoby, hledáme nové cesty.

Máte ještě vůbec mimo muziky čas na nějaké jiné koníčky? Pivo? Sport?

Přece jenom nejsme muzikou vytížení natolik, abychom neměli čas na nic jiného. Sportovci ale nejsme, Pegase baví auta, Igorr jezdí hodně po koncertech, Vlasa je všeuměl, který ve volném čase staví aparáty a altánky a já? Minulých pár let jsem strávil hlavně rekonstrukcí baráku, ve kterém se teď flinkám. A všechny nás baví filmy, hlavně ty nezávislé.

Přeci jen se již nějakou dobu na scéně pohybujete. Pozorujete nějakou změnu u fanoušků? Nemyslím teď počet ani pokles prodeje, ale chování na koncertech. Nepřijdou vám dnes oproti dřívějšku víc uzavření?

No, možná jsou trochu rezervovanější, ty koncerty dřív asi bývaly divočejší, ale to se nedá nic dělat, tomu neporučíš. My jsme vděční za každého, kdo je nám příznivě nakloněn, protože těch možností využití volného času jsou mraky a já si cením toho, když ten čas věnuje někdo zrovna nám. Každá doba nese svoje pro a proti a já se snažím na každé hledat ty „pro“

Death metal nebyl nikdy středem zájmu médií. Dřív se většinu informací člověk dozvěděl od známých v hospodě. Dneska stačí dvě kliknutí a mám celou desku i s obalem. A pak je každý chytrý v diskuzích. Je to taková daň za rychlé informace. Jaký má Hypnos vztah k internetu, stahování, sociálním sítím?

Samozřejmě tyto technologie hojně využíváme, je to rychlé, pohodlné a laciné. Ale plakát na koncert bude vždy plakát na koncert a nenahradí jej ani 100 spamů, takže význam internetu nepřeceňuju. Z toho důvodu jsme taky zrušili Bandzone, Myspace a podobné sociální servery. Poslední dobou už sloužily jenom jako tapeta na reklamy a na vzkazy typu „poslechni si to nebo přijď tam a tam“ od lidí, které ani neznám. Naše stránka není žádná veřejná nástěnka. Co se týče stahování hudby, stahujeme taky, já chodím všude s MP3 přehrávačem, takže je to pro mě i velmi praktické, ale pokud mě opravdu nějaká deska na základě takového poslechu dostane, většinou si pořizuju originální CD, případně LP.

Vím, že je ještě brzy, ale už skládáte na novou desku? Nebo si dáte na čas?

Už se mi v hlavě rodí nějaké ideje, ale zatím ještě neskládáme. Myslím, že k tomu dojde nejdřív na podzim a hlavně přes zimu.

Děkuji za rozhovor. Přeji samé vyprodané koncerty a co nejvíc skalních fanoušků.

Díky moc.

www.hypnos-cz.com

RECENZE


Zveřejněno: 08. 07. 2012
Přečteno:
4141 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář