Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TELEPATIE VI

LEBOWSKI – Cinematic CD 2010, vlastní náklad

Od našich severních sousedů k nám (se zpožděním) doputovalo poněkud netradiční CD obsahující hudbu k neexistujícímu filmu. O tu se postarala skupina LEBOWSKI, pojmenovaná nejspíš podle hrdiny americké komedie Big Lebowski. Zní to vlastně polsky, tak proč ne. (úsměv) Ono s těmi filmy toho souvisí víc – podle slov v bookletu je album věnováno velikánům polské i světové kinematografie, ostatně většina hlasů je „uloupena“ právě z různých filmů, jen tu a tam vypomáhá hostující vokalistka.

Poláci se vidí v progresivním rocku, lépe jejich tvorbu zařadit neumím. A taky mám docela problém ji popsat. Jde o kompaktní dílo plné emotivních pasáží, o jejichž navození se celkem spravedlivě dělí klávesy (plus další syntetické zvuky) a kytary. Melodie jsou opravdu silné, ale ani jedna není podbízivá... Vše tak nějak krásně plyne kolem, hladí, občas se ozve nějaký ten filmový hlas a ve dvou skladbách živě zahrané housle. Ostatní neobvyklé (nebo nerockové – ale nechytejte mě za slovo) nástroje, jako je klavír, snad i nějaký exotický drnkací nástroj a nejspíš i něco dalšího, se asi urodily v syntezátorech, přesto zní věrohodně a hlavně muziku zpestřují. Podobně, jako jakési koření, působí i zpěv Katarzyny Dziubak, který je ale jen ve vokální podobě, žádná slova tahle dáma nezpívá. Některé skladby na sebe plynule navazují a je to uděláno tak lišácky, že si to ani neuvědomuji... prostě všechno na sebe přirozeně navazuje, aniž by docházelo k rušení posluchačovy pozornosti.

Relativně dlouhé skladby (5 – 8 minut) lze vnímat jako kulisu nebo se do nich ponořit – a obě varianty podle mě nejsou na škodu. Samozřejmě ta druhá posluchače odmění hlubším zážitkem, na kterém bude mít velký podíl i naprosto krystalický zvuk.

Těžko z takhle vyrovnaného materiálu vypíchnout jednu dvě hitovky, ale mám-li to udělat, tak nejdříve ukáži na 137 sec. Nejen kvůli ženským vysokým vokálům, ale i muzika tady zní v rámci alba svojsky, byť samozřejmě připomíná sedmdesátkový rock, možná i s lehkým závanem psychedelie. To následující Cinematic je prolezlá prog prvky jak v podání kláves, tak hlavně kytar, a k lehce depresivní náladě přispívají mužské zneklidňující promluvy.

Úplně nejvíc nejlepší je Old British Spy Movie, v níž to krásně podbarvují houslové vážnohudební tóny – ta melodie je tak nádherná, jako ta slavná ve Včelce Máje. (úsměv) Druhá polovina téže skladby je sice trochu rozháraná, ale když se vrátí klidná pasáž se zvonivými klávesami, je to opět luxus.

K velmi dobrému dojmu z alba přispívá i zdařilá grafika. Digipack s vloženou knížečkou (v níž je ke každé skladbě uveden komentář autorů v polštině a angličtině a nechybí ani pěkné fotky muzikantů) působí tak trochu smutně, převládají šedé barvy nějaké silnice a kanalizace po dešti, na vodě se nachází ztracená červená papírová lodička... Asi si pod tím může každý představit něco jiného, ale vypadá to pěkně. Navíc kapela na lodičce asi lpí, protože k CD na recenzi dorazila i jedna taková ručně skládaná loďka.

Celkově jde o velmi silný a vyzrálý materiál, který v Polsku právem posbíral řadu ocenění.

Seznam skladeb:
  1. Trip To Doha (5:42)
  2. 137 sec. (7:12)
  3. Cinematic (7:42)
  4. Old British Spy Movie (5:11)
  5. Iceland (7:12)
  6. Encore (6:07)
  7. Apertif For Breakfast (O.M.R.) (6:07)
  8. Spiritual Machine (6:56)
  9. The Storyteller (Svensson) (6:38)
  10. Human Error (7:58)

Sestava:
  • Marcin Gregorczyk – kytary, samply
  • Marcin Luczaj  – klávesy, syntezátory
  • Krysztof pakula – bicí
  • Marek Zak – baskytara

Host:
  • Katarzyna Dziubak – vokály, housle

Čas: 66:49

http://www.lebowski.pl

Zveřejněno: 23. 06. 2012
Přečteno:
3412 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář