Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
INSANIA

HAKKA MUGGIES, AVVEN, CRUADALACH, MISTY WAYS, OGAJN

Magický svátek ohně, jehož plameny vás očistí od všech neduhů a nečistých myšlenek nashromážděných za celé zimní období. Další bujaré oslavy jara v podobě Beltinefestu Moravia se konaly vlahé sobotní noci v brněnském klubu Melodka. Spíše však, aby bůh Belen neřesti odvolal, dal jim plný průchod a zažehl oheň nevídaný v lidských duších. O půl sedmé se začal klub velmi pozvolna plnit hudby chtivými lidmi, kteří zatím svoji vášeň drželi na uzdě a jen čekali na první večerní hvězdu na nebi.

Pár skotačících zelených mužíčků se zjevilo na konci duhy pod taktovkou pražských keltských punk-rock metalových HAKKA MUGGIES. Klasické melodie z Irska podpořené texty z legend staré Anglie rozproudily veselici, kde jste mohli zahlédnout jak tradiční pogo, tak kroužek tanečnic vyhazujících z kopýtka irské tanečky. Skvěle zvládnutá hra na flétnu dotvářela atmosféru pohanských ohňů spojenou s pečeným selátkem a korbelem piva. Jednoduché, ale přesto úderné bicí dávaly spolu se zpěvem pocit lehkosti a celkové jemnosti. Příjemnější začátek si snad nemohl nikdo ani přát.

Veselice pokračovala úderným folkmetalem ze Slovinska. AVVEN čerpají inspiraci na hudbu a texty z jejich tradičního folklóru, ale také ze světa fantastiky. Poměrně jednodušeji znějící hudební produkce působila velmi komplexně a bylo vidět, že hudebníci jsou dokonale sehraní. Skvěle zvládnutá práce s publikem probudila démonické já davu a pařilo se jak o život. Charismatický projev jistě nejvíce ocenili přítomné dámy, avšak i mezi pány padlo pár slov o vrcholu večera. Mě opět zaujala hra na flétnu, která bravurně podtrhla zvuk celého vystoupení.

V temperamentním stylu pokračoval známý pražský folmetalový klan CRUADALACH. Tradiční energie nedala spát takřka nikomu a kotel se opět rovnal síle jarní bouřky, která poctila dnešní den svou přítomností. Tolik slov chvály na jednotlivý hráčský um bylo prolito a prýští dál jako Pramen Epony ze zpěvákových úst. Tradičně nechybělo ani hostování zpěvačky z Ogajn (ex- Stribog), která svou křehkostí a mistrným zpěvem vždy vystoupení okoření dávkou smyslnosti. Sborově zpívaná variace na pohádkovou Zlatovlásku opět nechyběla, celou show snad jen trochu narušilo poněkud horší nazvučení, které však nikomu nezabránilo v užití si večera.

Z temných lesů vpluli k nám z pekelné jámy zrození gothic metaloví MISTY WAYS z Brna. Prvním letmým pohlazením večera byla skladba Deep in the Dusk, která nás pozvolna stáhla do pekla úderných kytarových riffů, ladné písně ženského těla a tradičně příjemného vokálu. Na postu klávesáka jsme se tentokrát dočkali změny v podobě Filipa Kubína (Tau), který svůj part skvěle odehrál, ani věrní fanoušci nepoznali rozdíl. Vystoupení se však muselo obejít bez výrazného vokálu v písni Beat the Devil by Hell, která z nás jako vždy vymítala ďábla, avšak marně. Pomyslnou korunou vystoupení byla one man-theremin show v podání Deriase, která nenechala ušní bubínky spočinout a natáhla je na skřipec.

Brány pekla jsou otevřené a příjemná náruč čeká na nás hříšné… Oheň plane již jen pozvolna pro poslední kapelu večera. Fantasy folk metalová kapela OGAJN je pro nás velkou neznámou, pokud nám však něco říká Stribog, určitě nebudeme překvapeni kvalitou vystoupení. Základními stavebními kameny jsou zpěvačka Ana, charismatická, temperamentní a skvěle hlasově vybavená a klávesák Robert. Sytým mužským hlasem vokál doplňuje Ljubomir a ač nestihli ještě odehrát mnoho vystoupení (turné Beltinefest patří mezi jejich první koncerty), muzikantská vyzrálost jednotlivých členů se nedala přeslechnout. Práce s publikem a honosná róba zpěvačky nás zavedla do krajiny spanilých princezen, lítých bojů o jejich ruku a veselých pozdních pijatik rytířů.

Žhavé uhlíky pozvolna uhasínají a s sebou od nášejí dojmy z dnešního večera plného radovánek a skvělé hudby. S rozprouděnou krví a myšlenkami nemravnými míříme ku domovům či na tučného pašíka a jemné víno do nějakého nočního nonstopu, jen noční hvězdy září nám nad hlavou.

Fotografie poskytl Jan "obrjen" Vašulín.

Rozsáhlá fotogalerie:
http://www.photomusic.cz/report/937-beltinefest-moravia.html

Zveřejněno: 11. 05. 2012
Přečteno:
3768 x
Autor: Niviat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář