Nejbližší koncerty
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
  • 12. 04. 2024Špičkový Tribute Band Eric Clapton z USA, skvělé tuzemské...
TELEPATIE VI

Moje cesta mě zavedla do zbrusu nového klubu v Tišnově u Brna, kde vystoupila slavná glam rocková kapela L.A. Guns. Naproti mě seděl sympatický Steve Riley, který sedí na bubenické stoličce od samého začátku kapely L.A. Guns.

I přesto, že měl Steve za sebou čtrnáct hodin jízdy v tour autobusu, byl milý, přátelský a mluvný. Zatímco jeho spoluhráči odpočívali, my se bavili na různá témata téměř celou hodinu a krátili si tak čekání na první koncert. Steve Riley není v byznysu žádným nováčkem. Ještě před L.A. Guns hrál v kapele W.A.S.P. nebo krátce ve Steppenwolf. L.A. Guns jsou  zase kapelou, kde na samém začátku kariéry působili Axl Rose, Rob Gardner nebo Izzy Stradlin. Největší popularity ale paradoxně dosáhli až po jejich odchodu.

Zdravím Steve, vítejte v České republice. Jak zatím pokračuje turné?

Díky! Ano, velice dobře. Víš, jsme na turné zatím asi jen týden a půl, zatím jsme byli v Německu, Holandsku, Bavorsku, teď hrajeme v Česku a pak pojedeme zpět do Švýcarska, Belgie a Itálie. No a pak se vracíme do Ameriky, takže všechno jde dobře. Jsme na začátku velmi, velmi dlouhého turné.


Jste v České republice úplně poprvé. Co Vám tak trvalo?


No... Myslím, že je to jen otázka plánování trasy. Jeli jsme sem jedenáct hodin... ne, 14 hodin jsme sem jeli, takže jsme v autě strávili včera půl dne. Myslím, že to je jen o tom plánování trasy, ale už jsme tady a když jsme to jednou zvládli, určitě se vrátíme.


Přitom Česká republika je uprostřed Evropy...


Jo, to ano. Nevím jak se to stalo, každé evropské turné nás zavedlo vždycky mimo Česko. Ale určitě přijedeme znovu :-)


Co od tohoto koncertu očekáváte? Jste přece jen zvyklí na mnohem větší koncerty?


Víš co, jsme tady poprvé, někde musíme začít hrát. Také chceme rozptýlit to zmatení se skupinou kde hraje Tracii (Guns, pozn. red). Lidé jsou hodně zmatení, neví co se děje. Proto tu hrajeme a ukážeme jim to! Může to tu být menší a intimnější, ale musíme někde začít. Možná až tu budeme příště, budeme hrát v Praze, kdo ví.


Když počítáme toto turné, pokolikáté jste jako L.A. Guns v Evropě?


Mnohokrát, opravdu mnohokrát jsme projeli Evropu. Já tu byl několikrát i s W.A.S.P. (jedna ze Stevových předchozích kapel, pozn. autor), na turné s Iron Maiden. L.A. Guns byli v Evropě spoustukrát, jen jsme nikdy nebyli tady.


V Americe jste zvyklí na podstatně větší koncerty než dnes večer. Proč si myslíte, že glam rock nepostihl Evropu v takové míře? Veškeré úspěšné glam rockové kapely jsou z Ameriky.


Tady milují black metal, jsou posedlí black metalem z Norska...M y proti tomu nic nemáme, já bych ale radši něco trošku více melodického, jen trošku více melodií. Víme, že technicky hrají velice dobře a respektujeme je, ale je tam na náš vkus příliš málo melodií.


Jak teď vypadá heavy metalová a glam rocková scéna v Americe? Vznikají v Los Angeles ještě nějaké nové kapely hrající tento žánr?


Je to těžké. Kapela musí mít velké štěstí aby se jí dostalo velké propagace. My jsme měli velkou reklamu na MTV a v rádiu, podařilo se nám totiž nahrát dobrý materiál, který se lidem zalíbil. Jen těm šťastným kapelám se povede to samé, je to pro začínající kapely opravdu těžké, není to vůbec snadné.


Budete vydávat nové album Hollywood Forever. Co od něj můžeme očekávat? Bude to něčím odlišné od ostatních alb?


Ano, vychází šestého června. Bude to určitě znít jako L.A. Guns. Je tam ale také hodně tvrdšího materiálu, tvrdších riffů, které také možná zní trochu jako W.A.S.P.. Úvodní kytarové riffy zní hodně jako W.A.S.P.. Ale máme styl, který se nám líbí a dokud bude zpívat Phil (Lewis, pozn. autor), budeme pořád znít jako L.A. Guns. Je to typický rock'n'roll.


Vaše poslední album bylo Tales From The Strip z roku 2005. Proč jsme na další album museli čekat 7 let?


Protože jsme pořád na turné. Ale hlavně jsme byli trochu znechucení s vydáním minulého alba u jiného labelu. Toto nové vyjde u Cleopatra Records. Víme, že majitel Cleopatra Records nám za tím albem bude stát a bude se opravdu snažit o propagaci. Pokusí se, aby se nové album dobře prodávalo a dostalo se mezi lidi. S Tales From The Strip jsme byli spokojení, ale náš předešlý label jej téměř vůbec nepropagoval a byli velmi leniví. Proto nám to trvalo tak dlouho. Zkrátka nebylo to kvůli nám, že by jsme nebyli schopni napsat nový materiál. Protože napsání nového alba nám netrvalo ani měsíc a nahrávalo se taky necelý měsíc, ale prostě jsme nechtěli vydávat nové album u labelu, u kterého bychom si nebyli jisti jeho kvalitou. Chtěli jsme počkat na label, který nás podpoří.


Máte na svém kontě i dvě cover alba. Koho to napadlo a jak jste vybírali písničky, které předěláte?


Máme nového kytaristu Staceyho a chtěli jsme s ním vydat album co nejdříve. Bylo to dobré album, líbilo se nám a tak jsme ho vydali. Předělali jsme písně, které se nám líbí a které máme rádi.


Už jsi to zmínil, jak se vyrovnáváte s existencí druhé kapely zvané L.A. Guns, kde hraje i bývalý hráč vaší kapely Tracii Guns?


Tracii z kapely odešel. Šel hrát do Brides Of Destruction s Nikkim Sixxem. A když mu to nevyšlo, tak začal hrát s ostatními kapelami, ale nikde nevydržel dlouho. Tak posháněl nějaké hráče a obnovil kapelu L.A. Guns. Nechtěli jsme ho už přijmout mezi nás a tak si název kapely přivlastnil. Ale to, kde hraje je spíše karaoke kapela. Má kapelu se stejným názvem, ale oni nevypadají jako my, neznějí jako my a hrají cover songy jiných kapel. Jako Led Zeppelin, Pink Floyd nebo Jimi Hendrix, a takové věci. Písně, které máme rádi, ale nikdy bychom je nehráli. Nikdo nás neuslyší hrát cover písně, protože to praví L.A. Guns nedělají.


Takže předpokládám, že vaše vztahy s Traciim a bývalými členy nejsou dobré?


Ne, vůbec ne. Phil ho nemůže vystát. Nejsme vůbec nadšení, že založil druhou kapelu L.A. Guns, měl vymyslet úplně nový název. Vzal nám jméno a jezdí na turné pod našim jménem. Proto jsme pořád na turné. Proto jsme přijeli sem, dokonce za mnohem méně peněz než normálně hrajeme, hrajeme v menších prostorech jen proto, aby lidi mohli vidět ty pravé L.A. Guns. Protože když jsou oni na turné, lidé jsou zmatení, říkají si „co to je?“. Dneska uvidíte a uslyšíte ty pravé L.A. Guns!


Stalo se někdy, že vás zaměnili s kapelou kde hraje Tracii?


Ne, to ne.


Vážně? Nikdy?


Ne, nikdy. Lidé ale byli zmatení, nechápali to. Stejně tak i promotéři. Ale teď už každý ví kdo jsme. Udělali jsme toho hodně, abychom zmatení kolem obou kapel eliminovali.


Jaká byla spolupráce se zvukařem Andym Jonesem?


On je mistr, je skvělý. Pracoval s Led Zeppelin, The Who nebo Rolling Stones a je náš velmi dobrý přítel. Taky jsme trochu pokořili jeho rekord. Spolupracoval s mnoha kapelami, ale žádné nedělal čtyři alba v řadě. Nikdy jsme si na něj nestěžovali, je jako náš bratr.


Co si myslíš o současném hudebním průmyslu? Pirátství, stahování z internetu, distribuce muziky přes servery jako iTunes, BandCamp atd.


Musíme se prostě přizpůsobit. Ze začátku to bylo velmi špatné. Obchody s hudbou zmizely a nahrávací společnosti krachovaly a nepodepisovaly s nikým smlouvy. Rádia nemohla pouštět kapely jako jsme my a tak zákonitě musela přijít nějaká změna. Toto je budoucnost. Lidé najdou hudbu velmi snadno. Pokud byste hledali naše album Hollywood Forever, najdete ho lehce na iTunes... Musíme zkrátka jít s dobou.


Takže vaše nové album bude k dostání na internetu?


Ano, bude na iTunes, na BestBuyStore a BestBuy.com, takže ho v případě zájmu najdete velmi snadno. Samozřejmě budou i klasická CD pro sběratele.


Už na začátku vaší kariéry, v pozdních 80. letech a raných 90. letech jste v USA byli na vrcholu vaší popularity. Můžete jmenovat nějaké zajímavé kapely s kterými jste hráli?


Ano ano, velká turné byla už když jsem byl ve W.A.S.P., protože jsme měli stejné manažery s několika dalšími kapelami. Takže jsme často jezdili např. s Iron Maiden. Ale s L.A. Guns jsme byli na turné několikrát s AC/DC, Def Leppard, Cheap Trick a další. Máme za sebou hodně velkých turné.


Existuje pořád nějaká kapela, se kterou byste si rádi zahráli? Je nějaká kapela, kterou obdivujete?


Jasně, mnoho, mnoho kapel. Ale je to složité. Ty velké kapely většinou na turné neberou kapely, které dobře neznají. Berou na turné svoje spřátelené kapely nebo velká jména, které jim zařídí management. Takže uvidíme jestli něco vyjde. Proto také hrajeme na velkých festivalech, což je nejlepší způsob, jak tyto velké kapely poznat a spřátelit se s nimi. Také je to dobrá cesta ukázat se mnoho fanouškům.


Jaká je vaše současná pozice v USA? V konkurenci mladých moderních metalových kapel?


Ty kapely jsou dobré a tahle generace je pro muziku přínosná. Toto je doba mladých kapel, dělají mladou hudbu. Víš co myslím, rock'n'roll je pro mladé lidi a tyto kapely přicházejí v cyklech. Je to pro ně skvělá doba. Oni se v této době orientují, orientují se v internetové distribuci a ví co a jak. Starší kapely hrají třicet, čtyřicet let protože je to jejich život a nic jiného ani neumí. Ale dokud můžeme jezdit na turné my, jsme v pohodě :-).
Manager: Ve skutečnosti na naše koncerty chodí i mladí lidé, desetileté, jedenáctileté děti v prvních řadách.


To je skvělé, je to pravděpodobně díky rodičům které své děti na koncert vezmou


Přesně tak. Rodiče znají a mají rádi naši muziku a předávají to dětem


Ale to je dobrá věc, naučit mladé lidi poslouchat starou, klasickou muziku z osmdesátých let... Protože nemůžou poslouchat jen současnou moderní rádiovou muziku.


Manager: Ano, dnešní populární hudbu nemůžou vystát. Pořád se jim líbí hudba ze 70' a 80'.


Můžeš se s námi podělit o nějakou vtipnou historku z vaší kariéry?


Takových historek je hrozně moc, jsme na turné v jednom kuse. Lidé se nás ptají na vtipné historky pořád ale těch je tolik, že prostě nemůžeš nějakou říct.


Četl jsem knihu napsanou kapelou Motley Crue, která mapuje jejich kariéru a tam je takových historek nespočet. Neplánuješ něco takového?


Jasně, to je skvělá kniha. Pravděpodobně také něco sepíšu. Až budu mít čas.


Být pořád na turné musí být velmi náročné. Jak zvládáte to dlouhé cestování a časté koncertování?


Jsme na to už dávno zvyklí, hrajeme už hrozně dlouho. Zkrátka se o sebe musíš starat. Víš, když jsem byl ještě ve W.A.S.P., šíleně jsme chlastali. Každý večer jsem vypil flašku Jacka Danielse, byly to bláznivé časy. Teď už to dělat nemůžu, ráno se vzbudím a jsem unavený, musím na sebe být opatrný. Udržuju se v kondici, zdravě jím a tak dále. Občas zapaříme, ale jen lehce.


Jaký setlist můžeme očekávat tady v RockStar Caffe? Zahrajete už něco z nové desky?


Ano. Zahrajeme písně, které zkrátka hrát musíme, jako Ballad of Jayne, Rip and Tear, Never Enough, No Mercy a další, které lidi chtějí. A mezi nimi budeme hrát nové věci a zařadíme tam i nějaké jamování, abychom si zablbli. Chceme se dnes prostě bavit. Jsme tu poprvé, chceme se předvést v nejlepším světle. Zahrajeme i některé opravdu staré songy, pro old school fanoušky. Hrajeme je sice už pětadvacet let, ale máme je pořád rádi, nevadí nám to.


Jaké jsou plány pro L.A. Guns pro tento rok?


Budeme pořád na turné, pořád koncertovat. Na pár koncertů se vrátíme do Ameriky, v srpnu se vrátíme do Evropy a projedeme Skandinávii. Pak znovu do Ameriky na koncerty se Skid Row, Cinderella a dalšími staršími kapelami. V prosinci potom přijedeme do Anglie a Irska. Takže budeme koncertovat celý rok. Na Vánoce si dáme chvilku pauzu a pak opět někam vyrazíme.


Děkuji za rohovor, přeji úspěšné turné a dobrý dnešní koncert. Máš nějakou zprávu pro české fanoušky a kapely?


Jasně, kapelám můžu poradit jen jedno. Hrajte, hrajte hrajte! Nebojte se ničeho, musíte koncertovat, být vidět. Když budete často hrát, vaše pozice se změní. Fanouškům můžu jen poděkovat za to, že přišli sem na náš koncert. Všem ostatním: Podporujte rockovou a metalovou hudbu. Bez vás nepřežije.



Zveřejněno: 20. 05. 2012
Přečteno:
3423 x
Autor: Dave | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář