Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

N.V.Ú. – 25 let punku bez přestávky DVD 2012, Papagájův Hlasatel Records

Mám rád podobné záležitosti, na kterých kapely rekapitulují svou hudební cestu – tím nechci říci, že by šlo o kapitulaci a měly by to zabalit. (úsměv) Naopak, ať hrají, dokud je to baví. A N.V.Ú. už to baví hodně dlouho, takže se letos dožívají pětadvaceti let na scéně a to bez přestávky, jak ostatně praví název retrospektivního DVD.

A pojali dývko zajímavě – středobodem je hodinový Dokument, ve kterém mluví všechny postavy aktuální sestavy – Makeba, Pafka, Jyřýček, Marvin, Jason, i bývalí členové – Alex, Fox, Junior..., a otevřeně probírají historii kapely, odchody a příchody, hraní v zahraničí, veselé historky, velké festivaly, malé akce, prostě všechno možné... Je to zajímavé a skvěle to doplňuje knihu, která vyšla v roce 2010 a historii kapely mapuje taky. Ale živé rozhovory jsou živé rozhovory. No rozhovory, ono jde spíš o monology, protože tazatel není vidět ani slyšet, ale pánové na otázky neviditelného novináře odpovídají. A odpovídají moc pěkně, je evidentní, že jde o inteligentní a rozumné muzikanty, kteří mají ve všem jasno. Každý hudebník navíc odpovídá ve svém přirozeném (= oblíbeném) prostředí, takže Makeba sedí v ateliéru, Pafka asi doma, Jyřýček venku v přírodě atd. Povídání je prostříháno krátkými hudebními ukázkami, aby to bylo pestřejší... (úsměv)

Druhou záložkou hlavního menu je Archiv. A jak název napovídá, jedná se o archivní záběry z různých koncertů, sesbírané v letech 1991 – 2007. Kvalita záznamů samozřejmě kolísá, ty nejstarší jsou poplatné době i dostupné technice, takže kolikrát je obraz i zvuk hodně špatný, ale na druhou stranu jsou k vidění bývalí členové kapely včetně klávesistky Paragánky. Těchto krátkých filmů, trvajících od dvou do deseti minut je na DVD rovných patnáct, a jde o akce lokálního významu i velké festivaly (Masters Of Rock, Rock For People), o koncerty v ČR i v zahraničí (Německo, Maďarsko), o vystoupení pro pár jedinců i pro tisícihlavý dav.

Poslední položkou jsou Videoklipy. Tři od N.V.Ú. a jeden od Radioactive Danger, což byla thrashmetalová kapela, ve které na začátku devadesátých let nějaký čas bubnoval Jyřýček. Klipy N.V.Ú. jsou "ušité" podle jednoho mustru, vždy jde o záznamy z živých vystoupení (se studiovým zvukem) prostříhané s dokumentárními záběry – v Pane Bože se to hemží flanďáky a církevními symboly, v Rudý Hnědý komunistickými a fašistickými zločinci, srpy, kladivy a hákovými kříži (a v textu to po právu odnášejí "pravý sračky levý hovna") a v Já vím se na začátku objevuje Petr Korál, který uvádí set N.V.Ú. na AntiFestu v roce 2007 a jde čistě o koncertní záběry.

Možná někomu na DVD bude chybět kvalitní koncertní záznam, a bude mít pravdu. Ale jinak jde o pěkný dokument.

  • Dokument – cca 61 min.
  • Archív
  • Videoklipy

www.phr.cz
bandzone.cz/nvu



Zveřejněno: 19. 05. 2012
Přečteno:
3339 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář