Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

22.4.2012, Modrá Vopice, Praha

Už jsem si začínal myslet, že koncerty amerických blackových psychedeliků Nachtmystium jsou pro mě začarované. Když měli v roce 2009 přijet s Jarboe, nepřijeli, když rok na to s Jarboe dorazili, podařila se mi neuvěřitelná věc a popletl si datum a loňský koncert v Ostravě nakonec zase neproběhl. Ten vlastní blbostí prokaučovaný koncert 2010 mě štval poměrně hodně a pomalu jsem začal počítat s tím, že za nimi budu muset za hranice. Chtěl jsem je vidět. Hodně. Asi žádná jiná kapela se mnou v poslední době nezacvičila tak, jako Nachtmystium svými dvěma posledními opusy Assassins a Adicts. Takže když se objevila zpráva o jejich pražské zastávce, byl jsem štěstím bez sebe.


Po čase ve mně zase trochu hrklo, když jsem se před nějakou dobou díval na program Modré Vopice, protože o zastávce turné Nachtmystium a Dark Fortress tam nebylo ani zbla. A avizovaný odpolední dětský den mi jako odpovídající náhrada nepřišel. Kapela to ale na svých stránkách měla a později se objevil i na stránkách klubu. Takže hurá do Vopice.


Přiznám se, že tomu, že to ten večer konečně klapne, jsem uvěřil až v momentě, kdy jsem na dvorku Vopice uviděl spokojeně se slunícího frontmana Blakea Judda. Klub byl kolem sedmé poloprázdný, pár lidí se ještě přitousilo, odhadem mohlo celkem dorazit 40-50 fanoušků. Tak nějak si začínám zvykat na to, že na kapely, které venku plní kluby, se u nás nechodí…


Předkapely dorazily místo avizovaných dvou hned tři a přiznám se, že ten večer jsem o ně kdovíjak nestál.


První v pořadí, britové PHLEFONYAAR nastoupili s death metalem mixlým grindcorem, a… a hráli přesně tak, kvůli čemu někdy není špatné předkapely vypustit a užít si headlinera. Valivé riffy, slušné nasazení, nápaditost už menší a hlavně pocit, že jsem to všechno už x-krát slyšel.


Další britové v pořadí, bubáci VERDELET, spustili old school black metal, který mi přišel nápaditější než Phlefonyaar. Sice taky nic, co by mě extra uzemnilo, ale aspoň bylo na co se dívat, image byla stylová.


Nástup DARK FORTRESS, v řadách kterých působí i kytarista Triptykon V. Santura, kopl koncert o ligu výš. Bylo vidět, že tohle jsou staří mazáci a frontman Moran měl publikum od začátku pod kontrolou, i když tohle přirovnání ve Vopici poněkud kulhá. (úsměv) Kapela sklízí úspěchy s aktuálním albem Ylem a řekl bych, že právem. Přes to všechno mi set ke konci přišel už zbytečně dlouhý, o čtvrt hodiny míň a bylo by to akorát.


Konečně. Po krátkém ladění NACHTMYSTIUM nastoupili na pódium před plachtu Dark Fortress (s vlastní se nenamáhali) a předvedli něco, co se velice špatně popisuje slovy. Něco takhle intenzivního jsem už nezažil fakt dlouho. Po úvodní A Seed For Suffering spouští kapela věci z Addicts - High On Hate a hned po ní titulní flák. Přestal jsem fotit a málem si ulomil krk. Cvičí mi to celým tělem a nedá se to zastavit. Blake Judd je jak urvanej z řetězu a klávesák Sanford Parker vypadá, že brzo přepadne přes klávesy. Vedle se jako kdyby v transu kýve Will Lindsay s basou a zdá se mi, od té doby, co jsem ho naposledy viděl s Wolves In The Throne Room, docela zapracoval na své tetuáži. Nebo kecám a měl tenkrát tričko. (úsměv)


Z kapely stříká pot a odhodlání srovnat klub se zemí. Mixují vysokooktanový koktejl z posledních tří desek, který občas prošpikují staršími Ashes To Ashes nebo vypalovačkou Hellish Overdose. Plus jednou ochutnávkou z nového alba. Blíží se finále. One Of These Nights přechází v Assassins. Proč mi tohle dělají? Druhá půlka Assassins mě regulerně odpálila o někam do jinýho kosmíru. Uff. Už naštěstí jen přídavek Ghost Of Grace. Tolik intenzity najednou bych taky nemusel pobrat. Konec. Chvíli to rozdýchávám. Sice mám momentálně v palici úplně vymeteno, ale tenhle koncert mi tam zůstane strašit hodně, hodně dlouho…



Zveřejněno: 02. 05. 2012
Přečteno:
3330 x
Autor: Bubu | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář