Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

28.4.2012, Dobříš – Trezor

Turné čtyř českých plus mínus deathmetalových kapel, z nichž většina vydává alba pod MetalGate, se zastavilo v dobříšském klubu Trezor. Ten jsem navštívil vůbec poprvé a byl mile překvapen, jak pěkný prostor v Dobříši mají – a prý ho ani moc nevyužívají. Metalové koncerty se tu konají jen občas a základna fanoušků taky není zrovna početná... (Johan)

To se projevilo při našem příchodu, kdy už v půl deváté hrála první kapela a v klubu bylo odhadem deset platících plus kapely. DESIGNED BY DEATH se ale nenechali odradit a zahráli poctivě a s vervou. Ono pod pódiem postávalo nějakých patnáct lidí a ti prostor jakž takž zaplnili a kapelu aspoň trochu podpořili. Pražská kapela s dívkou za bicími hraje klasický death metal, který se docela dobře poslouchá, ale chybí mu nějaké výraznější motivy. DBD se představili s novým kytaristou Eddiem, který nahradil Jakuba, jenž to musel kvůli pracovním povinnostem zabalit. Mikrofon tedy "zbyl" jen na Honzu. Ale asi s tím není úplně smířený, protože kapela na svých stránkách inzeruje, že hledá sólového vokalistu. DBD nezapomněli ani na nějaké melodie, kapela pěkně šlapala a mně se líbila víc než ta následující. (Johan)

Pro mě osobně byli SECRET OF DARKNESS zajímavější kapelou než předešlí Design By Death. Samozřejmě vím, co se kolem nich děje, a že mají na svém kontě desku, která sklízí vesměs pozitivní ohlasy. Přesto pro mě jejich produkce znamenala takový malý šok. Když jsem je viděl naposled – bylo to na festivalu BlackLights, rok 2009 – připomínala mi jejich hudba xtou, hrubě nevydařenou kopii patnáct let starých Dimmu Borgir. Tou dobou bych na ně nevsadil ani desetník. Před tím, jaký pokrok od té doby udělali, klobouk dolů. Na druhou stranu mix death a black metalu, jakým se momentálně prezentují, mě ze židle nezvedá, ale teď je aspoň beru jako kapelu, kdežto nedávno to byl spíš pokus o kapelu. (Coornelus)

SECRET OF DARKNESS jsem na BlackLights viděl také, ale ještě hůř dopadlo jejich debutové demo. Nicméně kapela na sobě makala a nedávné plnohodnotné album zní o poznání lépe. Na živo mě ale SOD moc nebrali, a nejspíš za to mohl nepříliš podařený zvuk. (Johan)

Zato GENUINE RELIEF mě překvapili. Viděl jsem je asi před rokem na Žižkovi v Táboře, kde hráli mix black a death metalu s výraznými klávesovými party, což neznělo špatně, ale ani nikterak výjimečně. V dobříšském Trezoru ale zahrála úplně jiná parta. Klávesy jsou ty tam, kapela citelně přitvrdila, vyměnila basáka (Honza z DBD odehrál druhý koncert za večer), ale hlavně se našla v nátlakovém melodickém death metalu s příměsí blacku. Pro mě jednoznačně nejlepší parta večera, při vší úctě k ostatním, úplně jiná soutěž. (Johan)

GENUINE RELIEF jsem měl možnost vidět již dříve (tuším, že to byl AFOD 2010) a tehdy na mě nezanechali nějaký zvláštní dojem. Jedním uchem dovnitř, druhým ven… Žádné velké zázraky jsem tudíž nečekal ani tentokráte, ale dostalo se mi nečekaného a příjemného překvapení. Tento večer jsem měl pocit, že sleduji úplně jinou kapelu. Pánové na sobě pořádně zapracovali a ušli od té doby řádný kus cesty. Skvěle zahraný mix death a black metalu s notnou dávkou melodií, celá kapela neustále v pohybu a hlavně spousta nápadů. Pro moji osobu se stali tím nejlepším z celé akce a jejich set mě bavil od začátku až do konce. A aby toho nebylo málo, na samotný závěr se dostalo i na klasiku Blinded By Fear od ikon At The Gates. Tento cover sice hraje kdekdo, ale je-li zahrán podobně důstojně, vždy potěší. Začátkem května (5.5. v pražském klubu Exitus) se bude křtít nové cedlo Behind The Smile a pokud bude tvorba GR fungovat ze stříbrného kotouče stejně jako živě, máme se na co těšit. (Goro)

Poslední páni, v tomto případě spíš kluci, dorazili z nedalekých Černošic s předlouhým názvem SUFFOCATE WITH YOUR FAME. Ti se po předešlých death metalech, dejme tomu klasického pojetí, prezentovali jeho novodobým pojetím, s přídavkem core na konci. Stejně tak jako předešlí GR se SWYF neměli šanci rozumně poskládat na pódium, a tak zpěvák plus dva ze tří kytaristů rozbalili své umění před pódiem. Díky svým věrným dorazivším fans se prostor vepředu slušně zaplnil, a konečně si člověk připadal jako na koncertu, zároveň ale i tak trochu jako na náboru karatistů... nu což každá doba má své. (úsměv) Bohužel stejně tak jako zbytek kapel, které tento večer zahrály, ani SWYF mě nedokázali strhnout a vytřískat ze mě trochu většího nadšení z jejich tvorby. Nemohu upřít klukům nasazení, příjemnou komunikaci zpěváka, na svůj věk vyzrále hráčské výkony, ale zřejmě jsem už na tento styl starší ročník. Po dvou třech skladbách se mi jejich produkce začínala slévat a má pozornost začínala otupovat. Možná to bylo i tím, že všechny skladby jsou vedeny v podobném – středním tempu, občasné zrychlení by rozhodně nebylo na škodu. Přes má relativně kritická slova ale mládežníky rozhodně nezatracuju a musím říct, že jejich fanouškovskou základnu a zápal by jim mohla závidět nejedna kapela. (Coornelus)


Zveřejněno: 05. 05. 2012
Přečteno:
3320 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 05. 2012 12:37 napsal/a Jarka
děkujeme
Ahojte chlapci. Děkujeme moc za report a že jste dorazili :). Mějte se fajn a ať se daří
05. 05. 2012 10:28 napsal/a Dharm
díky!
Chlapi, díky moc report a za příjemné překvapení, že jste všichni přišli!! Už se těším na AFODu!!! :-)