Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

RAPSÖD / STOLEN LIVES Split 7\"EP, 2012, více vydavatelů

Pěkná fofrovačka tohle to splitko. Nejenže jsou všechny čtyři věci na něm pořádný rychlý kvapík, díky své délce proženou posluchače tak, že nestíhá zvedat jehlu a otáčet desku, a tak se jeho poslech stává slušným tělocvikem, ale co by člověk neudělal pro svoje tělo. Rapsöd jsou nezmaři, nedávno vydali společnou desku s Průmyslovou Smrtí, a než jsem se nadál, už se opět hlásí o slovo. Na společném dílku, pod které se vydavatelsky podepsalo pět různých labelů, se tentokrát sčuchli se Stolen Lives, a stvořili šedivý vinyl, který je zabalený v rozkládacím obalu. Ilustraci a celkový layout si vzal na starost, stejně jako na předešlém splitu, šikovný Tofu Thrasher, jinak taktéž člen Rapsöd, a je se na co dívat. O obalu se na jejich stránkách píše: motiv na obalu vychází ze společných zážitků se Stolen Lives z našeho tour v roce 2009. Bohužel se nedopatřením stalo, že jsou strany na desce prohozené, ale co, stalo se, lidský faktor prostě funguje všude. Dalo by se říct, že je to i jedno, protože materiál je to tak rozdílný, že nejde nepoznat, která strana komu patří.

RAPSÖD zasvětili svou stranu kolům, v jejich řeči bajkům. Oběma songy se tématika kol proplétá, a musím říct, že je mi toto téma sympatičtější, než jen pouhá politická angažovanost, tolik v tomto žánru typická. Zaujal mě fakt, že v Jihlavě, odtud kapela pochází, se proháněj na kolech thrasheři, kdež to u nás, ve středních Čechách jsou to hip hopeři. (úsměv) Otvírák Thrashing bike maniac, má povedený úvodní rif, a celkově je ze začátku laděn v melodickém duchu, až s nástupem zpěváka Kocoura, a zejména v refrénu, se rozjede očekávaná thrashe/core palba, nechybí ani krátké punkové sólo. Druhá Terror Crew je krátká punková vypalovačka s chytlavým refrénem. Rapsöd jsou sice na můj vkus až moc načichlí punkem, osobně se mi líbí spíš jejich tvrdší (thrashová) poloha. Každopádně s touto dvojicí songů problém nemám, zde fungují dobře.

STOLEN LIVES otvírají svoji stranu náklepem Hluší k nářkům dějin. Oproti kolegům Rapsöd, je to v jejich podání rychlejší a drsnější thrash, crust metalová jízda. Textově se kapela opírá do církve, což je z názvů songů dostatečně zřejmé, avšak jejich hudební počínání je poněkud krkolomnější. Jasně, kytara thrashuje, tak jak se sluší a patří, ale mě to pro tentokrát nestačí. To samé platí i pro druhou V zajetí bílého boha. V jejich podání se bohužel jedná o nářez, který nemá nějaké výraznější momenty, a v daném ranku jsou obě skladby vyloženě průměrné a ničím mě výrazně nepřekvapily. Drtí, mlátí ale to je tak všechno. Nevím, jestli to je špatným výběrem skladeb, ale je to už má druhá ne příliš dobrá zkušenost s nimi, ta první proběhla na splitu s Lahar.

Do rukou se mi dostala deska, která ač mě to samotného mrzí přiznat, lépe vypadá, než hraje. Split má pro mě jednu zábavnější stranu a jednu horší. Vyloženě do uší tluče i rozdílná zvuková kvalita, kde Rapsod zvolili osvědčenou kvalitu Hellsound studia, zatímco garážový zvuk Stolen Lives, dostává těžce na prdel.

Resumé je jasné: grafika za osm, Rapsöd to mají u mě za šest, zatímco Stolen Lives za čtyři.

RAPSÖD

  1. Thrashing Bike Maniacs
  2. Terror Crew

STOLEN LIVES

  1.  Hluší k nářku dějin
  2. Zajatci bílého boha

http://bandzone.cz/rapsod
http://stolenlives.blog.cz


Zveřejněno: 24. 04. 2012
Přečteno:
3388 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář