Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
INSANIA

DAVOVÁ PSYCHÓZA – Kríza vedomia CD 2012, Papagájův Hlasatel Records

Slovenský punk svého času vzkvétal, stačí si připomenout skupiny z přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století, kdy ke špičce patřily kapely Zóna A, Slobodná Európa nebo Ex Tip. Do téže "party" patřila i DAVOVÁ PSYCHÓZA, která vznikla na podzim 1987, takže letos oslaví dvacet pět let na scéně. S prvním dárkem přispěchali z Papagájova Hlasatele a postarali se co do provedení o velmi pěknou reedici alba Kríza vedomia z roku 1998.

Přední stranu digipacku zdobí slunečnicové pole s jedním obřím květem a až za ním se tak trochu ztrácejí chladící věže nějaké jaderné elektrárny; z vniřního obalu je potom patrné, co pány tehdy trápilo. Fotky poškozeného životního prostředí jsou samozřejmě varující i v dnešní době a tohle téma je pořád pro řadu lidí aktuální; mně ale trochu vadí obrázky z protestních akcí Greenpeace – o téhle organizaci nemám valné mínění a když vidím, jak se aktivisté s jejich logem někam přivazují... Ale to sem nepatří, důležitější nahrávka samotná.

A ta je povedená... Jako kdyby od jejího nahrání neuplynulo čtrnáct let, tak aktuálně Kríza vedomia zní. Po klávesově-punkovém intru sviští první zpívaný song v typickém punkovém tempu a do klasické punkrockové muziky zpěvák vyřvává taky tak nějak typicky punkově. Muzika ale není monotónní, je slyšet, že kapele nešlo jen o dva tři akordy, ale že se neštítila ani trochu složitějších postupů. Úvod třetí skladby dokonce sklouzne až kamsi do sfér, kde se pohybují Motörhead, i když DAVOVÁ PSYCHÓZA je samozřejmě o poznání měkčí – ale rock´n´roll s kytarovým kvílením to rozhodně je. (úsměv) Další devízou materiálu jsou snadno zapamatovatelné refrény, které ale nejsou nikterak vlezlé, natož popové. Třeba Práca jeden takový nabízí, ale navíc i poměrně složitou muziku, na punkové poměry tedy stoprocentně – dlouhé instrumentální pasáže míří až kamsi k indie rocku. Naopak v Urob zo mňa sviňu se hraje až hardcorově, takže z výše uvedeného je jasné, že se hraje pestře a nuda nehrozí. A to platí i pro zbytek alba – i když převládají skladby ve středních tempech. Za nejpovedenější považuji členitou Boj o život, která zpočátku plyne zvolna, aby se náhle překlopila v hardcorový nářez, ve kterém zpěvák tak tak stíhá artikulovat. Se zpěvem mu ale pomáhají (ve většině songů) i kolegové a tak se jednotlivé hlasy vhodně doplňují.

Překvapivě působí použití anglického textu ve slovensky nazvané písničce (Dovtedy, pokým nebude neskoro), smysl tohoto aktu mi poněkud uniká a skladba mě nebere, ani po hudební stránce... jde o takový průměr... Na angličtinu dojde ještě v Riece, ale tady to dokážu překousnout, protože mě baví muzika.

Ač by se podle obalu dalo předpokládat, že hlavním tématem textů bude ekologie, není tomu tak, i když i na ni samozřejmě dojde. Pánové ale také tepají do problémů současného světa, do války v bývalé Jugoslávii, do nacionalismu, lidských práv, totalitních režimů, otrocké práce, náboženství... K punku samozřejmě tyto záležitosti patří, ale občas mám takové smíšené pocity, jako kdyby bylo řečeno jen Á, a už nedošlo na Bé... Nic není jen černé nebo bílé a to už textař neřeší... Ale nemá asi smysl se tu pouštět do sáhodlouhých rozborů textů, jsou prostě kritické, popisné, často znepokojující, ale občas prostě střílí jen jedním směrem. Ale to je u punku vcelku běžné a třeba nábožensky zabarvený Epitaf pro boha obsahuje docela podařené pasáže...
Ježíš je láska,
ale najkrvavejšie vojny sú náboženské,
najprv sa nauč bibliu
a potom narábať so zbraňou.
Keby Ježíš žil,
určitě by obchodoval so zbraňami,
veď je to najlepší biznis.

A kde se vzal název Kríza vedomia? V poslední skladbě, v posledním slovním spojení:
V našich hlavách sídli čierna diera
... je to tragédia?
... je to komédia?
... kríza vedomia.

Seznam skladeb:
  1. Intro
  2. Horiaca Európa
  3. Ľudské práva
  4. Práca
  5. Urob zo mňa sviňu
  6. Dovtedy, pokým nebude neskoro
  7. Ilúzia, nebo realita
  8. Rieka
  9. Žiť neznamená trpieť
  10. Boj o život
  11. Epitaf pre boha
  12. Búrka
  13. Kočovníci
  14. Ohnivý kóň
  15. Čierna diera
Čas: 44:45
 
Sestava:
  • Jano Kossa – zpěv
  • Marcel Duchoň – kytara, vokály
  • Rasťo Gore – baskytara, vokály
  • Martin Šebeň – bicí, tom-tom, vokály, klávesy

Zveřejněno: 21. 04. 2012
Přečteno:
3676 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář