Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

PRŮMYSLOVÁ SMRT/ RAPSÖD - Split 7\"EP, 2011, více vydavatelů

Na vydání tohoto na první pohled zajímavého vinylového titulu se podílelo hned šest subjektů. Phobia Records, Hluboká orba Records, Totalitarianism Still Continues Label, Papagájův hlasatel Records, Vejmi666 a v neposlední řadě také Anarchistický černý kříž, který pomáhá neautoritářsky smýšlejícím lidem, kteří se dostanou do konfliktu se státním aparátem, nebo jsou vězněni z politických důvodů. Zajišťuje psychickou i materiální podporu, pořádá solidární akce, demonstrace a píše protestní e-maily. Tolik citace převzatá z přebalu desky. Ale dost bylo propagandy, u mě jasně vždy vyhrává muzika, která je vylisovaná do drážek hráškově zeleného malého vinylu.

Jihlavský dvoj útok zahajuje svojí divokou palbou kvartet PRŮMYSLOVÁ SMRT. Kapela funguje od roku 2003 a na svém kontě má už nějaký ten zásek v podobě splitek a účastí na různých kompilacích. Zde nabízejí pět autorsky původních skladeb. Ty se nesou v rytmu řádně divokého hardcore/grindu, občas zarachotí nakopnutý thrashový riff, to vše korunované drsným řevem a vysokým rychlostním stupněm. „Drtiči strun a šílenství v palici, brutalita, masakr, pot a krev, na ostří nože nehraje každej zmrd, ale my v tom jedem – PRŮMYSLOVÁ SMRT!!!“ Jakoby v amoku vyřvává zpěvák Mičl v songu Grinding Party a přesně takhle by se asi dala charakterizovat celá produkce průmyslových smrťáků. Tahle intenzivní smršť byla nahrána v osvědčeném studiu Hellsound u Honzy Kapáka a líbit by se mohla třeba i posluchačům takových Gride. U mě jednoznačně palec nahoru.

Stranu B okupují taktéž z jihlavského podzemí vyhřezlí RAPSÖD. Služebně mladší kapela se představuje dvěma skladbovými útoky Hradby a Ruce od krve. Produkce Rapsöd není na první poslech tak zničující, jako A strana Průmyslové Smrti, ale jistou údernost (ony pomyslné „koule“) přeslechnout nelze. Dobře šlapající garážový thrash s občasnými hardcorovými sborovými refrény, má svojí sílu. Úsečný ryk zpěváka Kocoura mi místy připomíná výraz Polyho z období prastarého Skimmedu. Kvartet muzikantů se snaží ze svých nástrojů vytřískat každou notu, zvuk je obstojný a všechny nástroje jsou řádně slyšet, ale do budoucna je určitě ještě co pilovat. Jinak gut.

Malovaný cover alba, znázorňuje řádně agresivní, bizardní pětiokou chobotnici s obráceným křížem na čele:o), v horní části doplněné logy obou zúčastněných kapel. Autorem povedené kresby je Tofu Thrasher, jinak kytarista Rapsöd. Obal obsahuje všechny potřebné informace, včetně textů, jejich anglický překlad, fotografie a nezbytné děkovačky. Co se týče bodového ohodnocení, tak u mě vyhrávavá Průmyslová Smrt. Po uvážení jsem se ale sedmipalec rozhodl hodnotit jako celek a ten se mi hodně zamlouvá.

Seznam skladeb:

Strana A - Průmyslová Smrt:
  1. Grinding Party
  2. Destrukce zevnitř
  3. Den mrtvých
  4. Egoisti z punku ven
  5. Pád modly

Strana B - Rapsöd: 
  1. Hradby
  2. Ruce od krve

www.prumyslovasmrt.cz
www.bandzone.cz/rapsod

Zveřejněno: 17. 04. 2012
Přečteno:
3823 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář