Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

VICE SQUAD – London Underground LP 2012, Papagájův Hlasatel Records

Anglická kapela VICE SQUAD patří právem mezi punkové legendy. Založena byla v roce 1978 (!) a i dnes v ní ještě působí jedna zakládající osoba – a světe div se, je to zpěvačka a kytaristka Beki Bondage (!!!). Tahle dnes dáma v letech (úsměv) začala ve VS ve svých patnácti letech a funguje zde dodnes (byť s pauzou, kterou si kapela vybrala v letech 1985 – 1997). To je samo o sobě hodno obdivu – zatímco její vrstevnice už můžou chovat vnoučata, Beki se s kytarou v ruce staví k mikrofonu.

Beki je bezesporu tváří VS, „Londýnské metro" nese její otisk nejen coby spoluautorky všech skladeb (většinou jí sekunduje druhý kytarista Paul), ale Beki také stojí za původním vydáním nahrávky v roce 2009 u Last Rocket Records, což je její firmička (samotná Beki je dokonce namalovaná v logu firmy...). Letos se o PVC verzi postaral tuzemský punkový lídr Papagáj. Klasická černá deska je oděna ve slušivém ilustrovaném kabátku, na kterém se to hemží svéráznými postavami; akorát mi přijde, že se nepohybují v metru, ale v lunaparku. Uvnitř tvrděkartonového přebalu nechybí textová a informační příloha, opět s kresbami a opět na kvalitním papíru.

Třináct skladeb hodně překvapí (a potěší) tím, že nejsou jedna jako druhá. Spousta punkových kapel chrlí jednu obdobnou vypalovačku za druhou, VS na to jdou „od lesa". Ctí ducha žánru, ale jsou za ta léta natolik zkušení, že vědí, kdy je třeba přitlačit na pilu a kdy se hodí nějaké zvolnění, odbočka... Úvod tomu sice až tak nenasvědčuje, první dvě písničky jedou ve svižném tempu, mají chytlavé refrény, nechybí v nich kytarová sólíčka a hlavně jsou pestré po vokální stránce. Beki rozhodně nepatří mezi punkové zpěvačky, které by jen křičely – ona sice umí přitlačit a zachraptět, ale nebojí se ani civilního zpěvu a dokonce zpěvu jemného, možná až trochu parodického... Jistě, ty hrubší polohy převládají, ale třeba v jednoznačně nejsilnější a hitové skladbě Ordinary Girl ty měkké zpěvy vyloženě sedí. Často se přidávají oba strunní pánové a sbory také přispívají k zajímavosti nahrávky. I Punx United začíná v podobném duchu jako předchozí dvě skladby, ale chvílemi si potyká i s hard rockem a nepřeslechnutelná je v ní ústřední role velmi výrazné baskytary. Po odlehčené Sniffing Glue si dáma a pánové zařvou o sobě, věta „We are the old school“ se opakuje snad dvacetkrát, ale přesto není song monotónní a má co nabídnout. I v On Your Own, která by se mohla zdát tak nějak nevýrazná, lze v samotném objevit skrytý poklad v podobě psychedelicky kvílející kytary – a tak je to vlastně se všemi písněmi na straně A, i s poslední, pomalou, spíše rockovou než punkovou skladbou, v níž Beki chvíli zpívá sametovým hláskem.

Béčko začíná hodně tvrdou kytarovou riffovou vozbou, k níž se záhy přidává Bekin chraplák – asi vůbec nejtvrdší položka alba ale končí tím, co vyloženě nesnáším – fade outem... Trochu nezáživné momenty obsahuje i následující Dear Joe, hlavně mužské vokály jsou trochu nemístné, ještě, že Beki to zase zvládá u mikrofonu na jedničku. Mnohem lépe se mi poslouchá poměrně dlouhá Basement Life, v níž se obě kytary pěkně doplňují a Beki sahá po další, možná trochu zkreslené hlasové poloze. I rozverná Stab In The Dark si své místo na albu bez potíží obhájí, střed strany B je podle mě silnější než periferie, tedy s výjimkou závěrečného překvapení v podobě vyložené ukolébavky Goodnight England, v níž zní tóny akustické kytary a ženské dvojhlasy, Beki tady asi zvládá úplně všechno, možná i klávesy, které podbarvují druhou polovinu téhle znepokojující písničky na dobrou noc.

Nahrávka má kvalitní moderní zvuk a vlastně na ní těžko hledat nějaká zásadní negativa. Jistě, pár obyčejnějších skladeb člověk rychle zapomene, pár mu jich ale v hlavě určitě zůstane... Ono taky nelze udělat desku ze samých hitů, to by skončilo tím, že by se slily, takže nějaká ta „vycpávka" být musí. Tady je to tak akorát a tudíž je hodnocení vysoko nad průměrem na místě. Pro všechny ctitele pestrého a ne úplně ortodoxního punku je tenhle vinyl jasnou volbou.

Seznam skladeb:
 
Strana A:
 
  1. The Truth Hurts
  2. Ordinary Girl
  3. Punx United
  4. Sniffing Glue
  5. Old Skool
  6. On Your Own
  7. Starvation Box


Strana B:

  1. Identity Crisis
  2. Dear Joe
  3. Basement Life
  4. Stab In The Dark
  5. Water
  6. Goodnight England

Čas: cca 32 min.

 
Sestava:
  • Beki – zpěv, kytara
  • Paul Rooney – kytara, doprovodné zpěvy
  • Wayne Firefly – baskytara, doprovodné zpěvy
  • Bobgo Bastard – bicí

www.vicesquad.co.uk

www.phr.cz


 

Zveřejněno: 18. 04. 2012
Přečteno:
3279 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář