Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

BESATT, SORATH, TROLLECH, GRIDE, HELLOCAUSTOR, HEAVING EARTH, DED GAMBLE BESATT, CHROCHTÁTOR

Plzeňská restaurace Pod Kopcem posledního března již pošesté zažila smrtící bouři ve svých útrobách. Postaralo se o ni celkem osm seskupení, z toho dvě dorazila ze sousedního Polska. Pořadatelé (kapela Chrochtátor ve spolupráci s plzeňskými Trollech) sem kromě zástupců české black/death/thrash/grind metalové scény pozvali lákadlo ve formě black metalových řezníků BESATT a smečce utvořené z původních členů BESATT pod názvem DED GAMBLE BESATT. Asi čtvrt hodiny před pátou vcházím do sálu a dostávám pásku s pořadovým číslem 007. S návštěvou to zatím vypadá bledě, naštěstí postupem večera se na Božkov takových osm desítek fanoušků dostavilo. Prvních 50 návštěvníků má možnost si vybrat zdarma suvenýr ve formě různých alb většinou nepříliš známých jmen (vybral jsem si DVD z Metal Swampu no. 28), bohužel pro mě malých trik Trollech a Infer a také byly k dostání trika Chrochtátor.

Již několik dní před festivalem bylo známo, že plzeňští thrasheři KILL!KILL!KILL! nevystoupí z důvodu nemoci vokalisty. Na hledání náhrady příliš času nebylo, soupiska byla zúžena na číslo osm. Večer tedy otevírala pořádající banda CHROCHTÁTOR z Plas. Koncert na Božkově byl pro tuto čtveřici drhnoucí ten nejdřevnější death metal úplně posledním, po šesti letech se kapela rozhodla skončit. Viděl jsem CHROCHTÁTOR již podruhé a znovu se opakoval tentýž zážitek - pro mne ničím nezajímavý primitivní death s "prasečími" texty. Je samozřejmostí, že pánové svou hudbu příliš vážně neberou, ani tak mi však v hlavě příliš neutkvěli. Zvuk byl zatím také poměrně slitý dohromady, nezbývalo než doufat ve zlepšení.

Program byl v průběhu akce různě překopán, dalším vystupujícím měli být pražští HEAVING EARTH, ti si však na svůj čas ještě počkali a na pódiu se objevila trojice z Bytomu pod názvem DED GAMBLE BESATT. Kromě Beldaroha (basa, vokál), jenž působí i v současných BESATT, se na scéně objevili kytarista s bubeníkem, jejichž identita mi je vzhledem k naprosto žádným informacím o tomto spolku neznáma. Pokud má jít o původní členy, mohlo se jednat o kytaristu Weronise, ale otázka bicmana je pro mne absolutně nejasná. Co se týče samotného vystoupení DED GAMBLE BESATT, po promo textu k Deadly Storm, ve kterém se psalo něco o blasfemickém black metalu, jsem očekával něco jiného. Dostal jsem porci jednoduchého, nepříliš záživného raw BM, stále se motajícího kolem několika primitivních riffů, a až na výjimku nebylo možno slyšet jediného blast beatu. Samozřejmě v BM není podmínka neustálá dávka bubenické řezničiny, avšak musí být produkce i tak zajímavá, což se u DED GAMBLE BESATT příliš nedělo. Celkově mě výkon bubeníka zklamal, byly znatelné různé zádrhely a často i neudržení tempa. Ve vystoupení DGB se sice pár světlých (nebo spíše temných?) chvilek našlo, i tak jsem však zatím čekal na něco, co by mne donutilo k větší aktivitě před pódiem.

To se povedlo jihočeským GRIDE. Stále úspěšnější pětka (důkazem budiž nominace na Anděla) produkující solidní nášlap v rozmezí hardcore a grindu, to v Plzni rozbalila ve velkém. Měl jsem možnost před vystoupením slyšet poslední fošnu "Záškuby chaosu"; a ačkoliv jsem z ní příliš nadšený nebyl, naživo mne prachatičtí zabijáci velmi bavili. Kapela do nás sázela jednu pecku za druhou a energie a načerpané zkušenosti z GRIDE jen sršely. Vše podporoval zezadu výborný bubeník Čert, jenž se ani na chvíli nezastavil a sypal tam jednu nakládačku za druhou - můžete jej znát také třeba z Avenger, Radiolokátor nebo Exhale. GRIDE mne příjemně překvapili a jejich koncert jsem si užil.

Nastal čas na techničtější řezničinu - konečně nastoupili deathoví HEAVING EARTH, jejichž styl je mi přeci jen o něco bližší. Zpočátku měli nepříliš čitelný zvuk, z reprobeden se na nás valila nepříjemná zvuková koule, v průběhu setu se však situace zlepšila a již mi nic nebránilo ve vstřebání technického nářezu pohybujícího se někde mezi Immolation a Morbid Angel - některé riffy jako by těmto kapelám ze zádele vypadly, což pro mne bylo jedině ku dobru vzhledem k tomu, že se jedná o mé deathové favority. Precizní instrumentální výkony a vytříbený growl Žlababy (také Brutally Deceased či Shampoon Killer) u mne HEAVING EARTH vyvýšili do pozice zatím nejlepší kapely večera. Smečka zde představila také svého nového baskytaristu Šatrise (jehož osobně znám spíše jako kytaristu Feeble Minded a Imperial Foeticide), jenž do kapely, zdá se, výborně zapadl.

Již pátou kapelou večera byli žatečtí HELLOCAUSTOR - ryze thrash metalová smečka silně ovlivněná legendami jako Slayer, Sodom, Destruction nebo Kreator. A tak do svého playlistu kromě vlastních paleb vkládají také šlágry od těchto tahounů žánru. Naživo to chlapům šlape skvěle a jejich už tak energií napěchované vystoupení podpořil také výborný zvuk. V kotli se znovu, stejně jako v případě GRIDE, pořádně zatopilo a HELLOCAUSTOR měli o pořádně thrashovou atmosféru postaráno.

Na TROLLECH se těším vždy a všude, nikdy mne koncert plzeňské čtveřice nezklamal a tento status zůstává i po božkovském koncertu. Kapela již poměrně dlouho připravuje nové album, ze kterého znovu zazněla skladba Zabíjím s jiskrou v očích, která mé očekávání vždy ještě více prohloubí. Zvuk zůstal i nadále perfektní, v sále však začínalo být nedýchatelno a to pocítili i sami vystupující. Každopádně - vystoupení znovu parádní, setlist byl naplněn peckami jako Moudrost kováře, Koloběh vod, Poustevník nebo Ve stínu starých dubů. Při sledování dění pod pódiem jsem si vzpomněl na úryvek textu ke skladbě Do vězení: "...a znovu pod kotlem mi zatopíš..." - zatopeno opravdu bylo, občas až přespříliš. Jednu výtku směrem k TROLLECH bych měl - klidně bych si koncert prodloužil o několik skladeb.

Čas však neúprosně běží... ... a svou necelou třičtvrtěhodinku slávy si mají užít polští BESATT. Domácímu poslechu této smečky jsem se věnoval, poslední album "Demonicon" (2009) je vskutku nadupané, a tak jsem měl poměrně vysoké očekávání. BESATT nastoupili v čtyřčlenné sestavě, ačkoliv i na svém oficiální webu jsou vedeni jako trio - Beldaroh (basa, vokál), Deadlight (kytara), Devastate (bicí). Kdo byl tedy tím druhým šestistrunným maniakem, je mi neznámo. BESATT, neboli "posedlí", rozbalili své nádobíčko a rozjeli nekompromisní řežbu. Jenže... ozvučení se významně zhoršilo, vše bylo až příliš nahlas a vzhledem k únavě ušních bubínků po předchozích šesti smečkách se jednalo o nepříjemnou změnu. Za druhé - ačkoliv studiově mne BESATT baví, naživo se jim nedařilo udržet mou pozornost na delší dobu. U DED GAMBLE BESATT jsem si stěžoval na nedostatek vypalovaček, zde si budu trochu protiřečit - BESATT mi přišli jako dosti jednotvárný nášup. Příjemným oživením tedy byly skladby s ne až tak vysokým tempem. Na co však nesmím zapomenout, je neskutečný výkon Marcela "Devastate" Szumowskiho za bicími (tedy alespoň dle dostupných informací se jednalo o něj). Naprosto nezastavitelné ruce má tento chlapík. Jinak mne však BESATT malinko zklamali, chvílemi až nudili. A dle prořídlého publika se zdá, že jsem nebyl jediný.

Před dvěma a půl lety na stejném místě SORATH odehráli jeden z posledních koncertů před dvouletou pauzou (nebyl to první případ delší přestávky). Na Božkově se tedy plzeňská čtyřka vrátila na scénu a při prvních tónech jsem zaznamenal okamžitý příliv fanoušků, kteří při BESATT pomalu své místo v sále opouštěli. Sami jsme přemýšleli, zda už to po BESATT nezabalit a vyjet vstříc domovům, nakonec jsme však udělali dobře, že jsme se rozhodli zůstat až do konce. SORATH se mi totiž líbili o mnoho více než tehdy a jejich black metal prolezlý skvělými melodiemi ve mne probudil zbytky energie k nějakému tomu házení hlavou. Nemám tvorbu SORATH naposlouchanou, nemůžu tedy přesněji popsat, která skladba z jaké desky zazněla, v přídavku se však kapela vrátila do svých začátků a zazněla Matache Chavala ze stejnojmenné desky z roku 1996. Na závěr velice příjemné vystoupení a SORATH se zařadili do TOP této akce.

Šestka Deadly Storm tedy nabídla skvělá vystoupení, zároveň však i některá zklamání. V mém žebříčku tuzemské bandy našim severním sousedům pěkně natrhli kotelnu. Pokud to shrnu, TOP 3 večera pro mě byli TROLLECH, SORATH a HEAVING EARTH. Co se týče fanoušků, kapelám byla nakonec poskytnuta příjemná atmosféra, postupem času se však koncentrace silně podnapilých návštěvníků zvedala a při SORATH už někteří nebyli schopni ani samostatné chůze. Tak to ale na metalových akcích bývá. Snad se dočkáme i sedmého dílu.

Fotky: Ignor (+ 1x Oskar)



Zveřejněno: 06. 04. 2012
Přečteno:
3642 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

12. 04. 2012 10:50 napsal/a Morbivod
To byl Pedrák:-)
To byl Pedrák, byl to kult, že po deseti letech dorazil na koncert a dělal přesně to, co tehdy. Ale je pravda, že je to poněkud příliš, když tam člověk stojí a nečeká, co se stane.
11. 04. 2012 21:13 napsal/a immortal
To: Grundle
Pravda, to bylo hovado ten červeňáček. Jeho debilní vrážení do lidí otravovalo všechny co byli poblíž pódia. Já ho v jednu chvíli chytil a přidržel a ten na to koukal jako tele na vrata, škoda že s sebou pořádně neškubnul, to bych ho vyslal hlavou přímo proti pódiu a byl by možná klid.
11. 04. 2012 02:35 napsal/a Grundle
Vyborna akce, ale...
Akcicka to byla vyborna, akorat ty casove skluzy nas dost stvali. A pri Trollech a Sorath to debilni prase v cervenem triku, ktere tam valcovalo lidi. Takove by tam nemeli poustet. V nemecku by kazdy kdo by sedel na podiu a hajloval, vyletel s kopancem od vyhazovace. Jinak super, Sorath jsme nikdy neslyseli a nadchnul nas. G
09. 04. 2012 14:06 napsal/a Vader
zatím
nejlepší letošní akce v Plzni !! Vynikající. U mě jednoznačně 1. Heavin Earth, 2. Hellocaustor, 3. Gride !!! Tahle akce musí pokračovat !!
06. 04. 2012 15:43 napsal/a immortal
Chválím.
Akce i report parádní!