Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

ODRAEDIR, PRAROD, AKTARUM, PANYCHIDA, NOTHGARD

Jaro konečně zavítalo do našich končin, všichni pohané každoročně tento příchod slaví různými sériemi koncertů na jeho oslavu. Ani letošní rok není žádnou výjimkou, jednou z prvních paganově a folkově laděných akcí byla Dawn of Heathen Warriors Tour 2012, která po čas své poutě navštívila Plzeň, Prahu a Brno. Brněnská zastávka připadla na sobotu 24. 3. a hostitelem se stal klub Melodka, který na tento typ akce kapacitně dostačuje, což se také v průběhu večera ukázalo. Vstupné bylo sice poněkud vyšší, avšak jádro fanoušků bylo ochotno těch pár „zlaťáků“ navíc ze svých měšců odsypat. Jako poděkování za účast pak prvních padesát poutníků dostalo na ovlažení kalíšek medoviny, která rozehřála krev.

Zábavu spustila nečekaně brzo pražská pagan, folk metalová banda ODRAEDIR, která měla na svědomí celé toto malé turné. Pod dojmem neustálé časové smyčky jsem se prokousávala jednotlivými skladbami se světlými okamžiky. Po převážnou část vystoupení jsem však pozorovala nepřesné rytmické pasáže, které dávaly znát malou sehranost kapely, což byla opravdu škoda. Na druhou stranu kytarová sóla vystoupení zachraňovala a dodávala jim na částečné gradaci, která dává tušit budoucí posun tvorby do zajímavější sféry na který se osobně velmi těším.

Ze slovenského Trenčína k nám za zvuku flétny dorazil folk metalový PRAROD, který rozvířil vody návštěvníků a začal se tvořit jeden z kotlů dnešního večera. Moje první živé setkání s jejich hudbou mě mile překvapilo, jedinou škodou byly nepřesnosti při hře na flétnu, které mě občas vytrhly z veselé a bujaré nálady. Při takovém energickém nasazení kapely se to ovšem dá pochopit. Prarod byli první skupinou večera, kterou jsem si začala opravdu pořádně užívat.

Revival Michala Davida (kvůli zavěšení kláves)? Nikoli! Svůj troll metal nám až z Belgie přijeli představit AKTARUM a že se lidem trefili do večerní noty bylo hned poznat na vlasech létajících davem. První pořádná „hudba od podlahy“ podpořená klávesovými party evokovala pijácké večery při měsíčku a pálení prvních ohňů, to vše však za dunivé podpory bohů z nebes. Kytarové riffy už jen dotvořily celkový dojem, že by předčasný vrchol tohoto večera?

Za podvědomého zvuku krákorající vrány se ozývají vzdálené dudy a napětí v davu houstne, chystá se pořádné brněnské kotlové peklo. Z plzeňského pohanského chrámu k nám zavítala black metalová PANYCHIDA, která svoji hudbu koření výraznými paganovými prvky. Po zkušenosti z posledního koncertu v Praze musím smeknout pomyslný klobouk. To, co se rozpoutalo na i pod pódiem již při první skladbě, bralo dech. I když je Vlčák ještě velmi mladý, zvládá svoji roli v kapele naprosto bravurně a je vidět, že si každé vystoupení nadmíru užívá, to samé však platí o celé kapele. Při skladbě Rod havrana bylo o vrcholu dnešního večera, alespoň pro mě, rozhodnuto. Celkový dojem mi kazil jen neznámý exhibicionista, který neustále přede mnou vystupoval na pódium, kde si chtěl užít svých pár vteřin slávy, než se ve svém opilém stavu skácel mezi pařící dav pod ním.

Závěrečnou tečkou za celým večerem byla německá parta NOTHGARD, kteří ve své tvorbě kombinují melodic death, pagan a folk metal. Pořádně prohnaná adrenalinem jsem sledovala již z povzdálí skvěle zvládnutou show, ve které hrály hlavní roli klávesy stíhané v závodu kytarovými riffy. Promyšlené přechody v rytmech mě opravdu bavily a celkově na mě tvorba působila velmi promyšleně, už to však nebyla jen hudba pro pijácké davy, možná i pro to byla podpora pod pódiem o něco málo menší.

Zábava skončila, jaro bylo oslaveno dávkou kvalitní zábavy a přinejmenším alespoň neřestnými pohledy… Čekají nás další koncerty pro jeho poctění, avšak toto mini tour rozhodně nezapadne do propadliště dějin. Teď se však všichni odebereme do svých domovů přivítat jarní období i trochu klidnějším způsobem, spánkem…

Za fotografie děkuji Nathanelle, zbytek fotogalerie:
http://www.photomusic.cz/report/892-dawn-of-heathen-warriors-tour-2012.htm

Zveřejněno: 30. 03. 2012
Přečteno:
3627 x
Autor: Niviat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář