Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

NEUROTIC MACHINERY – Exi(s)t MCD 2012, vlastní náklad

NEUROTIC MACHINERY patří mezi velmi pracovité kapely, za pět let existence vyprodukovali dva dlouhohrající počiny (Catalept ´07 a Opsialgia ´10) a horkou novinku Exi(s)t, hrající dobu kratší. Abych pravdu řekl, nejsem zrovna příznivcem neřadových nahrávek, přijde mi to tak trochu zbytečné – v dnešní době čas až takovou roli nehraje a kdyby album vyšlo o nějaký ten pátek později, nic by se nestalo... Neřadová nahrávka (s)potřebuje skoro stejně energie a financí jako řadová, navíc je na ni hleděno tak trochu skrz prsty...

Ale nechme stranou tohle přemítání a pojďme se těmi necelými dvaceti minutami projít. První, co potěší, v tomto případě oko, je obal. Deather v poslední době vyměnil malované "bubáky" a "strašáky" za práci s fotografiemi a zdá se, že v této nové branži se hezky našel – obal je prostě parádní a pěkně dotváří atmosféru nahrávky. Druhou chvályhodnou záležitostí je zvuk, ten zase potěší uši (úsměv). Nahrávka má krásně ostrý a dynamický sound, Šopa odvedla kvalitní práci.

A kapela? V podstatě taky. Technický a progresivní death metal v podání NM prostě a jednoduše posluchače (za)baví. Je mi jasné, že těch posluchačů nebudou davy – na to, aby zaujala kvanta posluchačů, je muzika "Neurotics" poněkud komplikovaná a nehitová. Rychle zapamatovatelných či dokonce chytlavých momentů minialbum příliš neobsahuje, na druhou stranu okouzluje detaily. Chlapi se nebojí občasných úskoků z nastoleného proudu, umně do typického death metalu vkládají motivy artrockové či heavymetalové, občas dojde i na nějaké to sólo, ale především jde o pocit. Ač má nahrávka dvojsmyslný název, který by mohl svádět k nějakým depresím či jiným neveselým záležitostem, na mě působí veskrze pozitivně.

Sextet skladeb je vzácně vyrovnaný, v každé lze najít cosi zajímavého, ať už jde o vydařené sólování v After Everything, kytarové hrátky v klidnější The Secondary Thrill či krátké, ale pěkně plynoucí instrumentální intermezzo Fate. Vůbec nejsilněji na mě působí Reflection, která nápady doslova přetéká – líbí se mi tady bez výhrad práce všech zúčastněných, jak kytarové eskapády, tak velmi pěkně čitelná a funkční baskytara, nepředvídatelné bicí i Ondrův řev. No řev – on je to takový hrubý zpěv, nikoliv typický deathový "zahuhlanec", a objevuje se v drobných modifikacích na celé nahrávce – až mě napadá, že ani čistý zpěv by místy nebyl od věci.

Taky mám dojem, že kapela občas tápe v začátcích skladeb, jako kdyby úvod bylo třeba nějak odlišit od zbytku songu – a nejde o nějaká intra, ale o normální muziku, která ale za okamžik změní směr a zamíří jinam. Třeba Hex začíná rockově, ale překlopí se úplně jinam, aniž by se ona poklidná pasáž vrátila... A poslední Vertigo naopak odpálí rychlá úderná pasáž, která ale po chvíli odezní. Tahle nevyzpytatelnost je na jednu stranu vítaná a snahu vystoupit ze žánrových standardů je třeba kvitovat, na druhou stranu by to možná šlo i lépe – já bych si třeba tu odlehčenou pasáž v Hex dovedl představit jako jakousi mezihru mezi ostrými riffy, protože povedená rozhodně je.

Popravdě netuším, co je se Scenery, ale v NM lze spatřovat jejich nástupce. Asi tady momentálně nikdo nehraje na obdobnou notu, takže to vidím tak, že právě NEUROTIC MACHINERY drží tuzemský prapor s nápisem "progresivní death metal".

A o tom, že to myslí s plnou vážností, svědčí i velmi pěkný klip ke skladbě After Everything, který můžete zhlédnout zde:

http://www.youtube.com/watch?v=8n17sYMbcuE&feature=player_embedded



Seznam skladeb:
  1. After Everything
  2. Hex
  3. The Secondary Thrill
  4. Fate
  5. Reflection
  6. Vertigo

Čas: 21:50

Sestava:
  • Ondra Uhlíř – zpěv
  • Michal Šedivý – kytara
  • Marek Štembera – kytara
  • Jakub Uhlík – baskytara
  • Martin Bárta – bicí

Marek už v kapele nepůsobí, vrátil se coby host někdejší kytarista Miloň.

ROZHOVOR

www.bandzone.cz/neuroticmachinery


Zveřejněno: 02. 04. 2012
Přečteno:
3846 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 04. 2012 17:06 napsal/a DW
Co
meleš, čučim tam furt :)
05. 04. 2012 15:54 napsal/a bizzaro, MarastMusic.com
DW
a taky to, ze vas sleduju, oD Was u nas nikdo ;-)
05. 04. 2012 15:53 napsal/a bizzaro, MarastMusic.com
DW streaming
prece nejde o reklamu, ale o to, ze si to nekdo k tomu cteni muze cely poslechnout, ne? ;)
04. 04. 2012 11:58 napsal/a Opat
Exi(s)t
Zní to hodně dobře :-)
02. 04. 2012 12:17 napsal/a DW
:))
bizzi ty reklamní agente :))