Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
INSANIA

Lasting Traces zahrají 01.04. v rámci svého jarního tour v Praze, a to po boku Reason To Care, Crowns & Thieves a Kung-Fu Girlz. Koncert se uskuteční v klubu Chapeau Rouge.

Čekání na akci jsme si zkrátili povídáním se zpěvákem Thomasem, který nám řekl něco o vzniku kapely, hledání odpovědí na životní otázky a největších kapelních i osobních cílech.

Vzhledem k tomu, že klademe velký důraz na přiblížení veganského životního stylu, můžeš nám říct, jak je tohle téma vnímaný vaší kapelou?

V první řadě se k tomuhle můžu vyjádřit čistě jen sám za sebe, protože ne všichni z kapely jsou vegany či vegetariány. A i díky tomu se vlastně tohle téma nikdy neobjevilo v našich skladbách a jsem si jistý, že tomu tak nikdy nebude. Já osobně jsem vegetariánem téměř osm let. Bylo to mé čistě osobní rozhodnutí a dosud si za ním stojím.

Můžeš nám trochu přiblížit začátky Lasting Traces? Možná můžeš začít u Brainshot, protože až tam vlastně sahá vaše historie.

Daniel a Fabi (dříve právě v kapele Brainshot, pozn.) spolu hrají už opravdu dlouhou dobu. Poté, co se Brainshot rozpadli, kluci začli hledat bubeníka a měli v úmyslu pokračovat s novým projektem, novým směrem a s novými vlivy. Začli jamovat s Andym a po pár tejdnech společnýho zkoušení oslovili mě, jestli bych nechtěl zkusit zpívat. Zbytek už je historie. Ono většina kapel začla nějak takhle, takže vlastně na tomhle příběhu neni nic zajímavýho, haha. Ale od začátku do toho dáváme neskutečný nadšení a mnoho energie.

Jaký to je, hrát v dnešní době v německý melodický hardcore kapele? Chci říct, okolo se poflakujou stovky kapel tohohle žánru, a velká část jich pochází právě od vás. Je těžký se v tomhle shonu prosadit?

No, já teď vlastně hardcore ani moc neposlouchám, i když samozřejmě vím, že takových kapel je v okolí mnoho. My se timhle protloukáme už nějakejch pár let, takže podle mě můžeme říct, že už máme na scéně celkem slušný postavení. Pověst tohohle hudebního stylu za poslední léta docela utrpěla, lidi se už nejspíš cejtí unavený ze všech těch kapel, co se pořád objevujou a za chvíli zase rozpadaj. Tenhle trend jde ale pravděpodoně už zase do pozadí, ale podle mě dobrý a upřímný kapely si zasloužej pozornost a je uplně jedno, jestli jejich hudební styl je zrovna v kurzu nebo ne.

Vaše debutový LP "Old Hearts Break In Isolation" bylo velmi dobře přijato jak kritikou, tak fanoušky. Jak to vnímáte vy? Jste s výsledkem spokojený? A plánujete se v dohledný době pustit do nějakýho dalšího materiálu?

Yeah, pořád jsme s deskou a tim, jak se to celý ve finále vyvinulo, strašně spokojený. Pot a energie v průběhu celýho vzniku desky tekly proudem a je krásnej pocit, když lidi ten výsledek přijmou pozitivně.
Akorát jsme začli psát nový věci a jsem si skoro jistej, že koncem tohohle roku budeme mít v ruce novou desku. Určitě se hodně změnil způsob, jakym vznikaj nový věci a vzhledem ke skutečnosti, že momentálně vlastně každej člen kapely poslouchá trochu jinou muziku, mění se i zvuk celkový kapely. Řekl bych, že jsme uzráli a s tím uzrál i náš sound. Takže určitě očekávejte něco odlišnýho. Bude to jiný, ale stále to budou Lasting Traces.
 
Kde berete hlavní isnpiraci pro vaši tvorbu? Pokud se zaposlouchám do textů, cítím hodně osobní frustrace a rozpaků, takže je jasný, že život sám o sobě je vaším velkým tématem.

Je vidět, že jsi poslouchal pozorně. Takže ano, naší hlavní inspirací je každodenní život. Jsme všichni tak nějak zaseklý kolem dvacátýho roku života. Nechali jsme za sebou všechny ty věci dospívání, ale pořád nám život nedává ty odpovědi, které hledáme. Ptáme se sami sebe prostřednictvím jednotlivých skladem. Nejspíš je naše hudba textově blíž osmdesátkovýmu popu, než tématům a problémům, které se běžně probírají v hardcore scéně.

Pokud se podíváš do budoucna, máte s kapelou nějaký sny, který chcete společně uskutečnit? Koukám, že máte v plánu tour po jihovýchodní Asii na přelomu května a června, na to jste asi dost natěšený, nemám pravdu?

Cestovat za moře a hrát v zemích, které jsme ještě nikdy nenavštívili, to je v podstatě náš největší cíl. Ohledně tour v Asii mám stále pocit, že se nám tím plní jeden velký sen. Mimo to vlastně snad ani žádný jiný cíle nemáme.
Jsme vděčný za to, že můžeme hrát a je skvělá každá příležitost, kdy můžeme oslovit nové publikum. A rovněž bychom strašně rádi oslovovali i fanoušky mimo hardcore scénu, ne jen ty, kteří z ní vycházejí.

Co vlastně kluci děláte ve vašich osobních životech? Je hraní v kapele tím, co nejvíc naplňuje vaše životy?

Všichni normálně pracujeme, protože z hraní v kapele nám do kapsy nic neproudí a bohužel se z toho ani nenajíme. Ale navzdory tomu, kapela je pro nás pořád hlavní priorita.
Poslední čtyři měsíce jsme nehráli, potřebovali jsme si všichni trochu odpočinout a soustředit se i na ostatní věci v našich životech. Ale po týhle krátký koncertní pauze se už nemůžeme dočkat, až budeme stát znova na stage, a to hlavně na tomhle nadcházejícím tour po Evropě.

A je něco, čeho chcete dosáhnout v životě? Když se teď nebudeme bavit o kapele.

No, to je docela těžká otázka, pfuu. Pokud mám mluvit za sebe, já se pokaždý snažím být spokojený s věcmi, kterým se právě věnuji a zkouším se neustále rozvíjet a vzdělávat.
Pokud ale fakt musím zmínit něco konkrétního, tak bych strašně chtěl procestovat svět a vidět co nejvíc možnejch míst. To je docela velkej cíl, ne?

V Praze zahrajete mimo jiné s klukama ze spřátelený kapely Reason To Care. Jsou nějaký další kapely ve vašem okolí, o kterých bychom měli vědět?

Reason To Care jsou skvělý kluci, pořád si pamatuju první show, kterou jsme spolu odehráli v březnu 2009. Vážim si kapel, který do toho dávaj na podiu maximum a do všeho, co dělaj, vložej to největší možný nadšení. A Reason To Care jsou bez pochyb přesně takovou kapelou.
Určitě bych rád zmínil naše kamarády ze skvělý kapely Together, který budou v následujících týdnech ve studiu nahrávat nový věci. Už teď se nemůžeme dočkat.
No a Midnight Souls z Belgie jsou pro mě víc, než jen kapela. Skamarádili jsme se na našem společnym tour minulý jaro. Nedávno vydali novou desku, což je jedno z nejlepších alb, jaký sem vůbec kdy slyšel.

No a jak se těšíte na hraní v Praze? Pokud se nepletu, tak je to vůbec poprvý, co zahrajete v Čechách, viď?

Jsme naprosto nadšený, že si můžeme konečně zahrát vůbec poprvý Čechách, a to hned v Praze. Je vlastně trochu divný, že jsme u vás nikdy nehráli, protože jsme tolikrát projížděli na našem turné okolo. Takže taky doufáme, že zbyde čas na to, projít si vaše krásný město.

Thomasi, děkujeme ti za rozhovor a těšíme se na tebe a celou kapelu za necelý měsíc v Praze. Opatruj se.

Já děkuji, už se těším na koncert u vás!

LASTING TRACES (DE)
www.facebook.com/lastingtraces
www.lastingtraces.bigcartel.com
www.lasting-traces.bandcamp.com
 
Autorem rozhovoru je: jelen / Start Today promotion



Zveřejněno: 23. 03. 2012
Přečteno:
3181 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář