Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

UNBORN, SMASHED FACE, F.O.B., HEIDEN, CRUADALACH

Ceny Břitva vstoupily do své druhé dekády a to opravdu ve velkém stylu. Již tradičním hostitelem se stal brněnský hudební klub Melodka, který v sobotu zaplnili hudební publicisté, ocenění interpreti a také početný dav fanoušků tvrdě rockové hudby.

V sedm večer jsem při příchodu již zaznamenala větší počet přítomných, než bývá zvykem, což dávalo tušit pořádnou podporu vystupujícím a neutuchající společenskou zábavu. Tvrdou ranou do ušních bubínků odstartovali akci pražští thrash metaloví UNBORN. Energie valící se z pódia přilákala početný dav, který se však i přes skvělou práci zpěváka Alexandra Sembera držel poněkud od centra dění. Úderná, propracovanými riffy okořeněná hudební produkce  UNBORN však zvládla urazit i tu vzdálenost a vysloužit si dávku potlesku. V setlistu zazněly skladby z loňského alba Six Ways of Suffering, při nichž vynikla práce bubeníka, stejně tak jako sehranost i v nové skladbě připravované na další řadové album. Po druhé zkušenosti z živého vystoupení musím podotknout, že ač thrash metal není zrovna moje krevní skupina, tohle provedení se mi dostalo pod kůži.

Když ocenění tvrdé hudby, tak to chce pořádný nářez a kdo by k tomu mohl být vhodnější, než brněnští SMASHED FACE se svým death metalem / deathcorem. Rychlá smršť a kanonáda všech nástrojů mi rozbušila srdce do infarktového valčíku, kdy jsem měla pocit, že mi snad jisté orgány opustí tělo nadobro. Než jsem si stihla uvědomit, že na můj vkus je v hudbě poněkud málo melodiky, které bych se chytla, bylo po produkci. Opravdu mi přišlo, že kapela hrála velmi krátce a jejich hudba je natolik specifická, že do nadšení uvrhne jen opravdové milovníky tohoto stylu.

Poslední kapelou před vyhlášením oceněných pro letošek byli pro mě již velmi známí táborští death metalcoreoví F.O.B. Na kapele se projevuje letitá práce, která jejich hudbu posunula směrem do členitější, technicky náročnější ale i líbivější polohy a dokázala si ponechat i jistou surovost projevu. I když většina členů se projevovala poněkud staticky, zpěvák, jehož rozhodně nepřehlédnete, rozvířil již tradičně svoje dredy a jeho „řídítková“ choreografie se již stala trvalou součástí vystoupení. Na závěr jsme byli opět potěšeni coverem Ace of Spades od Motörhead, za kterou se rozhodně Táboráci nemusí stydět.

Večer se nám přesunul do druhé poloviny a vplul do okamžiku ocenění těch nejlepších na základě hlasování 57 publicistů. S výsledky nás přišli seznámit například Petr Korál, Viktor Palák či Martina Kurtinová, kteří měli opravdu hromadu práce s vyhlášením všech příslušných kategorií a předáním cen. Fobia se nám i letos probojovala do první desítky a nakonec obsadila sedmé místo, album roku nevyhrál nikdo jiný než Heiden a jejich Dolores, kteří si letos odnesli také žánrového Anděla.

Na ostatní výsledky se můžete podívat zde: http://cenybritva.cz/vysledky/vysledky-2011

Po táhlejší části večera, kdy nohy umdlévaly, nastal čas pro brněnské HEIDEN, kteří letos posbírali nejdůležitější ocenění, se svou kombinací doomu a blacku s prvky rocku. Po temperamentním začátku večera jsme se dostali do přemýšlivé a zádumčivé atmosféry s poetickým podtextem. Zazněly skladby z alba Dolores, ale také ze starší desky Obsidian, perličkou pak bylo osobité podání skladby Perfekt Day od Lou Reeda. Zvuk ze začátku sice poněkud pokulhával, avšak v průběhu setu se podařila jistá náprava. Někteří znudění, jiní nadšení… Tak by se dalo charakterizovat přijetí tvorby HEIDEN. Já však, kolébána na křídlech temné labutě, byla nadmíru spokojena.

Temperamentní tečkou na závěr a výkřikem do ospalých duší byli pražští folk metaloví CRUADALACH. Probudivší se dav se nahrnul pod pódium a zhmotnil se v první pořádný kotel večera. Hudební nadání jednotlivých členů si tuto podporu rozhodně zasloužilo a naopak ona byla oceněna živelnou show se skoky z pódia mezi dav. Zazněly oblíbené skladby Pramen Epony nebo variace na pohádkovou Zlatovlásku. Jako host se také představila ex-zpěvačka ze Stribog, kterou jsme měli možnost s kapelou spatřit již např. na Samhainfestu. Několik přídavků potom rozhodlo o úspěchu kapely.

Je jedna hodina po půlnoci a ztichlé Brno se probouzí, aby domů odvedlo některé z účastníků večera... i když spousta jich opouštěla prostory klubu v pozdějších hodinách. Za rok se však opět setkají, aby vzdali holt tvrdé hudbě a ocenili alespoň zlomek její rozsáhlé scény.

Za fotografie patří poděkování Janu „obrjenu“ Vašulínovi.
Zbytek fotogalerie na
http://www.photomusic.cz/report/874-ceny-britva-2011.html

Zveřejněno: 16. 03. 2012
Přečteno:
3788 x
Autor: Niviat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář