Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

EPICA – Design Your Universe CD 2009, Nuclear Blast

Črty z alba "The Divine Conspiracy" dostály jasných kontur na pokračování, které vyšlo, opět po dvou letech, pod všeobjímajícím názvem "Design Your Universe". Pokud se třetí řadovka pohybovala v určitých opozicích (jemné balady versus metalové vypalovačky), potom její nástupce posunul hranice na obou stranách osy o další kousek. Bezpochyby jde o nejtvrdší desku od téhle skupiny vůbec, a to beru v potaz i několik týdnů starou novinku. Za směřováním Epicy do kovovějších teritorií stojí jednak Markova potřeba ventilovat své myšlenkové pochody v údernějších a tvrdších polohách, nepochybně svou roli ale hraje také angažmá dvou odpadlíků od God Dethroned; těmi jsou Ariën Van Weesenbeek, který nahrál bicí party už pro předchozí desku (jako host) a s kapelou odjezdil celou šňůru pro její podporu, a Isaac Delahaye, přijatý místo Ada Sluijtera, který se rozhodl odejít z osobních důvodů.

Vzhledem k novinkám v sestavě jistě není překvapením, že se Epica pustila (na její poměry) lehce progresivní cestou a proto posluchače, znalého jejich starší tvorby, překvapí nejen přítomnost kytarových sól, ale i jejich množství. Dopočítal jsem se asi pěti písní, orámovaných krkolomnými prstolomy. Písně na desce ctí stejné schéma, kterého se Epica drží už léta, tedy pompézní intro ("Samadhi"), plynule přecházející v následující skladbu; samozřejmostí je i krátký předěl v polovině desky ("The Price of Freedom), který obsahuje útržky z rozhovoru Malcolma X, čelního představitele afroamerických muslimů v 60. letech minulého století, zabitého rukou atentátníků. Na závěr desky je pro posluchače opět přichystána titulní skladba, která lehce trpí nedostatkem rudovlasého zpěvu, který je v mnoha pasážích utopen ve sborech; naopak growling zde dosahuje nových poloh, zčásti snad i díky tomu, že jím vládnou oba příchozivší členové. Skladba naštěstí netrpí neduhem svých předchůdců (titulních písní z předchozích alb), které byly místy lehce hluché a snad i neúměrně natahované (teď ovšem nemám na mysli geniální orchestrální závěr u debutu) - "Design Your Universe", načaté variací na hlavní motiv, vybrnkáváný na španělku, odsýpá a nenásilný závěr v podobě několika klavírních úhozů je výbornou tečkou za taktéž výborným albem - to už ale trošku přeskakuji.

Zaměřím-li se na rovinu těch tvrdších písní, vyniknou mi zejména dva kousky. "Martyr of the Free Word" - třímající v pařátech mimochodem skvělý, orchestrálně-klávesový riff - do posluchače láduje jednu kovovou pecku za druhou a příjemným překvapením je krátká vsuvka gregoriánského chorálu, po které následuje nepříliš inovativní sólo (v rámci tvorby kapely jde ale vskutku o veliký krok kupředu). Kromě toho je mučedník svobodného slova žádaným koncertním kouskem - je sice hezké poslechnout si naživo několik balad a upustit slzu, ale kvůli tomu přeci jen valná většina fanoušků na koncerty nechodí. Podobné popularitě se těší i "Kingdom of Heaven", rozsáhlá, na části dělená "Nightwish-like" záležitost, která má ovšem s hudbou Nightwish společného jen málo - samozřejmě pomineme-li onu komplexnost a orchestrální party. Dle slov Marka Jansena komponoval píseň přes 3 roky a kytarové běsnění v úvodní části bylo původně určeno pro vedlejší projekt, o kterém uvažoval (a který, jak zasvěcení ví, procitl o dva roky později pod názvem Mayan). Co do délky můžeme píseň porovnat s "The Divine Conspiracy" z předchozí desky, jen ty symfonické části nejsou zdaleka tak výrazné a vůbec celá píseň není toliko proměnlivá - vezměte si např. meditativní záblesk po polovině písně, chvíli pro vypravěče... V potaz beru samozřejmě i dosud nezmíněné písně - za vypíchnutí stojí rozhodně "Tides of Time", ve které Simone vůbec poprvé použije operní rejstřík a rozjímavá "White Waters", ve které si ze zpěvačkou střihl duet Tony Kakko ze Sonaty Arcticy - spolupráce vzniklá zřejmě na základě společného evropského turné před několika lety...

Sestava:

  • Zpěv - Simone Simons
  • Kytara, zpěv - Mark Jansen
  • Kytara - Isaac Delahaye
  • Klávesy - Coen Jansen
  • Baskytara - Yves Huts
  • Bicí - Ariën Van Weesenbeek

Seznam skladeb:

  1. Samadhi (Prelude)
  2. Resign to Surrender (A New Age Dawns Part IV)
  3. Unleashed
  4. Martyr of the Free Word
  5. Our Destiny
  6. Kingdom of Heaven (A New Age Dawns Part V)
  7. The Price of Freedom (Interlude)     
  8. Burn to a Cinders
  9. Tides of Time
  10. Deconstruct
  11. Semblance of Liberty
  12. White Waters
  13. Design Your Universe (A New Age Dawns Part VI)

Čas: 01:14:50

Oficiální stránky kapely
Stránky vydavatele

Zveřejněno: 26. 03. 2012
Přečteno:
3583 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Tomáš | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář