Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Není na Slovensku příliš kapel, které by se prosadily v zahraničí tak výrazně, jako deathmetalová veličina DEMENTOR.

Po letech hojnosti ale následovaly roky chudší, navíc se měnila sestava a také zájem o extrémní muziku klesl. Nicméně DEMENTOR se se všemi problémy dokázali vyrovnat a stále jsou na scéně, už takřka čtvrt století...

Ahoj Rasťo, vím, že v kapele nejsi od začátku, ale zlaté roky už jsi v ní prožil. Když si uplynulá léta promítneš, máš pocit, že se DEMENTORU podařilo vše, co se podařit mohlo, nebo je něco, co Tě mrzí, co mohlo dopadnout lépe?

Myslím, že sa kapele toho podarilo za tie roky naozaj veľa, niečo bolo lepšie, niečo horšie, ale celkovo to je naozaj dobre. Je málo kapiel, ktoré sa dokazali dostať tam, kde sme my, pretože to nie je v dnešnej dobe jednoduché. Nemyslím, že by nás niečo mrzelo, pretože všetko je ako má byť.

Nechme historii a pojďme k aktuálnímu albu Damned. To je na žánrové i vaše poměry nečekaně pestré. Co bylo příčinou téhle změny? Považuješ ortodoxní death metal za trochu vyčerpaný, nebo sis chtěl zkusit něco jiného, něco, co by muziku trochu osvěžilo a třeba zpřístupnilo dalším fanouškům?

Máš pravdu, je to pestrejšie, ale je to sále agresivne a rýchle. Už v mojej prvej kapele som mal sklony používať aj melodické prvky a bolo len otázkou času, kedy niečo primiešame aj v Dementore. Chceli sme vyskúšať, ako to bude znieť v rýchlej  muzike a aké budú na to ohlasy. Podľa nášho názoru to oživilo nový album, pretože nechceme stáť na jednom mieste .

Po věhlasných i méně známých zahraničních vydavatelích jste tentokrát sice také zakotvili za hranicemi Slovenska, ale prakticky za humny, v Česku pod MetalGate. Jak jste dostali do kontaktu a jak jste zatím s prací poměrně intenzivně se rozvíjejícího labelu spokojeni?

K MetalGate sme sa dostali úplnou náhodou cez Jaromíra „Deathera“ Bezruča, ktorý nám ich vlastne doporučil, a musím povedať, že sme naozaj radi. MetalGate pracujú naozaj skvele a ja nemôžem povedať nič zlé, všetky dohody s kapelou plnia na čas. Je to firma, ktorá naozaj podporuje kapelu a robí pre ňu maximum.

Když jsme nakousli Česko, máš přehled, jak je to s prodejem Damned u nás resp. u vás?

Viem, že na Slovensku sa už toho predalo dosť, ale ak mám pravdu povedať, v tomto až taký prehlad nemám, hlavne čo sa týka Čiech, takže presné počty ti nepoviem .

Doba příliš prodeji hmotných nosičů nepřeje, ale vy pořád máte jméno, ze kterého byste mohli těžit i v zahraničí (tím teď nemyslím Českou republiku) – takže jaký zájem je o vás v cizině? Chodí objednávky CD, dostáváte nabídky na rozhovory či koncertování?

Máš pravdu, v dnešnej dobe je toho naozaj moc, už to nefunguje ako niekedy, že kapela musela nahrať nejaké demo alebo promo a skúšať to posielať firmám a čakat, či sa niekto ozve alebo nie. Teraz stačí mať jednoducho peniaze a každý si to môže vydať aj sám. Čo sa týka zahraničia, máme stále nejaké ponuky, taktiež rozhovory a viem, že som posielal CD aj do nějakých radií, z ktorých mi chodia playlisty, kedy sme boli presne hraní a podobne a samozrejme hráme aj koncerty.

Damned je skvostně zabaleno, booklet je parádní prací Jaromíra Deathera Bezruče, který patří mezi nejvyhledávanější malíře a grafiky. Jaromíra jste si vybrali sami nebo zapracovali MetalGate? Dostal Jaromír nějaké zadání, nebo jste mu poslali nahrané album s tím, aby „něco“ vymyslel sám?

Jaromír je kapitola sama o sebe, pretože sa už poznáme dlhe roky a bolo načase spáchať ďalšiu spolupracu. Stretli sme sa na jednom koncerte a tam som ho požiadal, či by nám nespravil obal na nový album. Mal som nejaku predstavu ako by to malo vyzerať a všetko ostatné sme nechali na Jaromírovi. V podstate mi posielal len ukažky ako čo bude vyzerať a my sme to len schvalovali. Deather je profík, vie čo má robiť, ale čo je najdôležitejšie, robí to preto, že ho to baví a je to aj vydieť na jeho práci.

Ač je obal moc pěkný, chybí v něm některé důležité informace – kdy a kde se nahrávalo, kdo nahrál party baskytary, v jakém roce album vyšlo... Takže kdy a  kde se nahrávalo, ta jakých podmínek a jak jste s výsledným zvukem spokojeni? Kdo se postaral o nahrání baskytary? A proč tam není rok vydání?

Je pravda, že na niektoré věci sa pozabudlo, takže pôjdem postupne. Náhrávali sme v štúdiu Attack sound studio v Martine. So zvukom sme spokojný aj keď s odstupom času by sme niektoré věci urobili inak. Čo sa týka basových partií, tie som nahrával ja a album bol vydaný 16. augusta 2011.

Na internetu představili videoklip ke skladbě Disobedience. Kromě internetu – je na Slovensku šance, že by se klip objevil na TV obrazovce? Máte nějaký pořad, který se věnuje metalu? V ČR už skončily prakticky všechny, žije pouze ten internet...

No s tým je problem, pretože u nás nie je žiadna televizia, kde by bolo možné klip odvysielať a ako som zistil, tak už aj u vás skončili všetky  programy, kde to bolo niekedy možné prezentovať, takže nám neostáva nič iné, len klip prezentovať na internete a na našich stránkach. Ale nemyslím, že by to bol až taký veľký problém, pretože ak to chce niekto vidieť, tak si to určite nájde.

Vypadá to, že jste klip natáčeli v nějaké historické stavbě (kostele?), která ale vypadá vybydleně, zdevastovaně... Měli jste k natáčení povolení úřadů nebo šlo o „partyzánskou“ činnost?

Bolo to točene v starom kaštieli, ktorý je naozaj v dezolátnom stave, čo nám samozrejme vyhovovalo. Samozrejme sme si museli vybaviť povolenie, pretože to niekomu patrí a objekt má aj svojho správcu, takže nejake partizánske video by sa nám asi nepodarilo natočiť. Jednoduchšie bolo zavolať majitelovi budovi a spytat sa ho, či je možne použiť objekt k natáčaniu a mohli sme v klude točiť.

V minulosti se vám nevyhnuly ani personální změny, ta nejdramatičtější se určitě týkala Reného Blahušiaka, který odešel, vrátil se coby koncertní hráč, ale zanedlouho jste se s ním rozešli, protože neměl čas... Překvapilo tě, že později postavil svou vlastní kapelu, jejíž hudba není až tak vzdálená tomu, s čím jste přišli na novém albu?

Nevie, či to bolo prekvapenie, skôr to bol pre nás šok, ale myslím, že teraz to už nie je podstatné. Každý ideme svojou cestou a každý robí pre svoju kapelu maximum. Naše vzťahy sa moc nezmenili a to je myslím základ, že nie je medzi nami žiadna nevraživost. Ja to berem skôr tak, že vznikla ďalšia dobrá kapela a chalanom držím palce.

Zaslechl jsem, že personální změny jsou na pořadu dne i v současnosti... Prý máte po letech konečně baskytaristu, na druhou stranu je odchodu kytarista King... Můžeš tyhle „fámy“ potvrdit nebo vyvrátit, případně představit nového člena a uvést důvody Kingova odchodu?

Je to tak, po niekolkých rokoch sa Paul rozhodol pre odchod z kapely, pretože odisiel za veľkú mláku a sám nevie ako dlho tam ostane, takže sme sa museli znovu porozhliadnuť po nejakom gitaristovi, takže máme opäť nového člena. Zatial ho ešte nebudem predstavovať, ale je to mladý chalan, veľmi šikovný, ktorý má chuť hrať, takže dúfam, že to s nami vydrží.

Všichni víme, jak to dnes v metalové branži vypadá – spousta kapel, které chrlí jednu nahrávku za druhou, které si skoro nikdo nekupuje, protože je muzika „zadarmo“ na netu; mraky koncertů, na které chodí čím dál tém méně lidí, protože zájem o metal všeobecně klesá a lenost lidí naopak roste, atd. Cesta z tohoto začarovaného kruhu asi není, tudíž ambice většiny kapel vašeho ražení asi nejsou kdovíjaké... Co je tedy momentálně vaším cílem? Kam s kapelou míříte, čeho byste ještě chtěli dosáhnout a jaké máte plány na letošní rok?

Žial trend je naozaj taký. Je množstvo kapiel, obrovská kopa koncertov a ludia sú buť presytený alebo lenivý sa isť nikam pozrieť. Našťastie my si žiadne ciele nedávame, pretože to robíme preto, lebo nás to baví a to je to najdôležitejšie. Nie je důležité, kto vydá koľko albumov, ale aké sú, či ťa tá hudba chytí alebo nie, to je základ všetkého.

Na závěr něco z jiné oblasti kultury. Jméno Dementor se objevilo v příbězích o Harrym Potterovi – kolik vám za použití vašeho „trade marku“ zaplatila autorka knih Joan Rowlingová? Předpokládám, že máte slovo „dementor“ patentováno...(smích)

S pani Rowlingovou sa obchodovalo velmi dobre, takže sme teraz vsetci milionáři a máme sa vďaka tomu naozaj vynikajúco. Nemusíme ráno vstávať do práce a trápiť sa ničím, čo sa volá peniaze, pretože toho máme nadbytok. Ťakže vďaka menu DEMENTOR nás teraz pozná celý svet. (smích)
 

Zveřejněno: 25. 03. 2012
Přečteno:
4048 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 03. 2012 09:49 napsal/a Vader
díky
za parádní rozhovor k nedělní kávě. Poslední deska Dementoru mi hraje v přehrávači poměrně často. Moc dobrá práce !! Mimochodem ten obal je fakt parádní.