Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Rockový koncert v čele s estonskými Defrage...

Poslední únorovou sobotu se na Melodku sjelo různorodé trio kapel v čele s rockovými DEFRAGE. Ti se nachází na evropském turné a do Brna tato senzace z Estonska dorazila v roli neznámé kapely. Spolu s nimi sdíleli pódium místní kapely ANIMAL FARM, hrající grunge-rock, a power metaloví REMAINS OF FORCE, kteří křtili EP Fight For Dream.

Poměrně netradičně večer zahajovali zahraniční hosté DEFRAGE. Jejich melodický rock s corovými prvky se stal doma v Estonsku velmi populární a kapelu to vystřelilo ven ze své země na evropské turné. Možná jsou na svých koncertech zvyklí na větší davy, protože oddalovali začátek svého koncertu co to šlo, doufajíc ve více návštěvníků. Místo avizovaných 19:30 začali téměř až o hodinu později, a pod pódiem se shromáždilo několik desítek zvědavců. Hudba DEFRAGE je postavená na pronikavém hlasu zpěváka Arga Ollepa, kterého velice sporadicky střídal screamer Andre Kaldas. O příjemné kytarové seance se stará Aleks Ohaka a všechno dohromady tvoří docela příjemný rockový nářez. Při sledování koncertu se mohlo zdát, že se jedná o dvě úplně odlišné kapely, které byly uprostřed nějak rozdělené na dvě půlky. Zatímco levá strana (kytaristi Aleks a Kari Karner a zpěvák Argo) stála poměrně staticky, užívala si pozornost diváků a soustředila se na hru, pravá strana (screamer Andre a basák Joonas) zuřivě tančila a zmítala se až v přehnaných křečích. Muzika DEFRAGE je přitom poměrně decentní, nic divokého, a chování Andreho a Joonase nebylo moc na místě a hlavně se to do muziky ani moc nehodilo. Jistě, show je potřeba, jen by měla být adekvátní k muzice. Ale to není tak podstatné. Kapela má venku EP Save Us From Religion a právě z něj zazněly jejich největší pecky Hotel Breakers nebo Put Your Money In Your Ass, ke kterým vznikly i videoklipy. Publikum poměrně dobře reagovalo, i když komunikace ze strany kapely nebyla bůhvíjak velká. Odpočinkový rockový mejdan jen velmi jemně okořeňoval screamer Andre, který ale zpíval opravdu jen příležitostně. Kdyby byl jeho hlas zapojen více, mohla by hudba DEFRAGE oslovit mnohem širší publikum. Já si jejich koncert užil i takto, ale bohužel musím říct, že se jednalo o ten nejlepší koncert tohoto večera.

Druzí se představili rockoví ANIMAL FARM, kteří vystupují pouze jako trio. Hned od začátku koncertu jsem docela bojoval s hlasem zpěváka, který mi ani trochu nesedl. Hudebně to pro mě také nebylo to pravé ořechové a první půlku koncertu jsem si hledal nějakou cestu, jak se s kapelou ztotožnit. Bohužel jsem ji našel až v závěru. Posledních několik písní se ve mně něco přepnulo a najednou mě hlas k hudbě perfektně seděl, a začal jsem vnímat ten grungeový vliv. Charakteristický zvuk kytar a zastřený hlas ve mě vzbudily moji lásku k legendám Audioslave nebo Soundgarden. Nemám tušení, jak se který song jmenuje, ale poslední trojici písní jsem si užil. Jak jsem byl ze začátku odrazen, nakonec jsem uslyšel něco, co mě zaujalo, ale škoda poměrně laxního přístupu muzikantů a téměř nulové komunikace s diváky. Těch bylo na place prakticky stejně, jako na předchozí kapele.

Na závěr se představili pořádající REMAINS OF FORCE a už předem bylo jasné, že si pozvali spoustu známých. Kotel totiž rostl neskutečnou rychlostí. Všichni své emoce a natěšenost vypustili v momentě, kdy se na plátně objevily první záběry z nahrávání EP. Tím také koncert začal a pódium naposledy vystřídalo majitele. Hned z úvodu bych měl asi uvést, že hudba REMAINS OF FORCE mě nebaví a nikdy bavit nebude a nejsem tu od toho, abych mazal med kolem pusy. Jejich mix power a heavy metalu je v mých očích bezduchý a nenápaditý. Dlouhá a nudná heavy metalová sóla rozkládají jednoduchý thrashový základ a ani kytarové riffy mi hladinku nadšení nezvedly. Do toho všeho se vložil velmi silný, ale bezbarvý vokál Michala Čejny a zájem je tentam. Za vyzdvihnutí stojí snad jen zvuk bicích, které obsluhuje zkušený Tom Vaverka (ex-Arch Of Hell). Dobrý dojem nevznikl ani z nepříjemného "hvězdného" přístupu, který měli k fanouškům. Chápu, že většina pařících lidí byli známí, a tím pádem ten odstup odpadá, ale pořád by to mělo být na jisté úrovni. Tento pocit podtrhl i samotný akt křestu alba, kdy jsem měl pocit že je na pódiu Bruce Dickinson a Alexi Laiho, a ne kluci z REMAINS OF FORCE. Prostě jsem tento koncert musel protrpět, nejen kvůli hudební neshodě, ale také (z větší části) kvůli nepříjemné namyšlené atmosféře.

Dobrý pocit z tohoto večera zachránili jen ucházející rockoví DEFRAGE a poměrně příjemní ANIMAL FARM. Lidí přišlo také překvapivě mnoho a vytvořili uvolněnou atmosféru. Z REMAINS OF FORCE mám opět rozpačité pocity a tímto večerem, po darované druhé šanci, pro mě tato kapela končí.


Zveřejněno: 05. 03. 2012
Přečteno:
3346 x
Autor: Dave | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář