Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

NAURRAKAR – Zákon chaosu MCD 2011, Werewolf Productions

Po demosnímku z roku 2009, který sklidil vcelku kladné ohlasy, se pražská blackmetalová družina NAURRAKAR hlásí o slovo podruhé. Nikoliv však dlouhohrajícím debutem, ale nahrávkou trvající necelou čtvrthodinu. Proti prvotině je ale pokrok slyšitelný/viditelný prakticky ve všem... V čem?

V první řadě stojí za zmínku skutečnost, že Zákon chaosu vyšel na lisovaném CD a o vydání se postarala firma, nikoliv kapela vlastními silami, což lze v dnešní době považovat za úspěch. Náklad je limitovaný 300 kusy – a třeba se časem bude jednat o zajímavou raritku.

V řadě druhé obal – zatímco demo mělo obal minimalistický (tzn. nebylo v něm nic), nyní je grafika docela podařená. Sice moc nechápu titulní stranu se slečnou připoutanou v lese ke stromu, ale vypadá to dobře. Uvnitř čtyřpanelové skládačky pak nechybí texty ani stylové fotky muzikantů (taky v lese).

NAURRAKAR stále nemají bubeníka z masa a kostí, leč o bicí se tentokrát nepostarali vlastními programovacími silami, ale využili služeb Lorda Morbivoda, který má s editací bicích bohaté zkušenosti – a je to znát. Bicí jsou mnohem lepší jak po stránce zvukové, tak „hráčské“. Ostatně zvuk, i přes nahrávání v „UG rear“, dopadl velmi dobře, mix a mastering se kytaristovi BMKriegerovi povedl o poznání lépe než na prvotině. Všechny nástroje jsou pěkně čitelné, vyrovnané... a přitom není zvuk vyloženě křišťálový... prostě je pro daný žánr příjemný.

Black metal v podání NAURRAKAR lze označit jako tradicionalistický, ale vyložený old school to není. Hned v první rachotě se po počáteční nářeznické pasáži s typickým havraním skřehotem objevuje umca umca pasáž, která trochu odlehčuje okolní běs; já tyhle umca rytmy moc nemusím, ale když jich není moc... Ještě zajímavěji je okořeněna druhá polovina, ve které se zpěvák Bathor pouští do vysokého křiku, možná trochu podobného tomu, jaký je ke slyšení na poslední desce TROLLECH ve skladbě Moudrost kováře. V podobném duchu jako jednička se zpočátku nese Výkřik nenarozeného, ale i tady po vichřici přichází uklidnění a ponurá pomalejší pasáž s odříkávaným textem... a po ní velmi zajímavé kvílivé sólo, u nějž mě baví hlavně lehce schizoidní první polovina.

Třetí Barcabel je hodně načichlá black´n´rollem, objevuje se v ní deathový srozumitelný vokál, ale celkově mi přijde nejméně nápaditá... prostě klasická blackmetalová jízda, kterou z průměru zvedá pěkná kytarová práce, včetně několika sól a vyhrávek, která se vymykají běžné blackové produkci. A poslední Pod oprátkou se běžné blackové produkci vymyká úplně – skladba je to pomalejší, text recitovaný hlubokým hlasem, velký prostor dostává baskytara i šroťák, který připomíná zvuk vojenského bubnu. Škoda, že to pánové nevydrželi v pomalém tempu déle, klidně bych se obešel bez svižné vsuvky, po níž se opět hraje pomalu a na emotivní notu – kytarová melodie je výborná a povedl se i honosný závěrečný úsek se doplněný zvuky zvonu.

Texty jsou komplet v češtině, popisují samé neveselé záležitosti, od vlády lidstva, které kontaminovalo celou Zem, po sebevražedné sklony v Pod oprátkou – chybí tedy typické žánrové klišé o Satanovi a pekle, což lze samozřejmě kvitovat s povděkem, nicméně pořád se mi slova zdají být poskládána tak nějak krkolomně...

Čas: 14:52

Seznam skladeb:
  1. Kontaminace lidstvem
  2. Výkřik nenarozeného
  3. Barcabel
  4. Pod oprátkou

www.bandzone.cz/naurrakar

Zveřejněno: 16. 02. 2012
Přečteno:
3601 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

16. 02. 2012 21:39 napsal/a immortal
Tak to jo...
Tak tenhle počin bude asi fakt dost dobrej. Pokud dal Johan za sedm, tak pro znalce žánru je to jako kdyby dal 10 :-))