Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

ATTACK OF RAGE – Sväté zlo CD 2011, Metal Age Productions

Vzhledem k tomu, že jsem se rozhodl udělat rozhovor s touhle skvělou slovenskou kapelkou, dostal jsem za úkol napsat recenzi  na jejich poslední desku, která zatím na Fobii nevyšla. Jedná se sice o počin z loňského roku, Sväté zlo vyšlo ještě před odchodem Sáry a Lukáše, ale deska je dle mého názoru dost kvalitní a zaslouží si, aby se zde objevila. Deska vyšla u Metal Age Production, což je jistě vynikající vydavatel. Byla nahrána ve studiu Morpheus Multimedia.

Při srovnání s předchozím počinem Grindpeace z roku 2007 je jasné, že kapela vyspěla a deska dostala i lepší zvuk. Po pomalejším rozjezdu první skladby Si navždy nepriatelom, uslyšíme grindcore jak cyp, určitě ovlivněný českými Ingrowing. Rychlé pasáže střídají pomalejší, navíc kromě grindcorového ječáku uslyšíme i druhý hrubší zpěv. Druhý song Kolotoč klamstiev je od začátku vypalovačka, která nás rozdrtí na malé kousky a semele dohromady. Přesně tenhle typ grindcoru, jak ho podávají Attack of Rage, mám rád. S ničím se zbytečně neserou, ale zároveň dokážou do rychlé a tvrdé muziku vložit i pomalejší pasáž. Nezmyselná nenávist se nese spíše ve středním tempu, které se ale opět promění do ultarychlého grindcoru. Upřímně je škoda, že Lukáš odešel. Jeho zpěv byl rozhodně zajímavý a na úrovni. Nového zpěváka jsem zatím neslyšel, ale prý je také velmi dobrý, tak snad to bude kvalitní náhrada za Lukáše. No doufám, že to brzy uslyším. Dignitas je jednou z mých oblíbených skladeb. Opět jsou skvělé změny tempa a zajímavá melodie v jedné části, která mě docela rozsekala. Oslobodenie  se na začátku neskutečně rozjede. Jako všechny skladby se ale i tato neustále proměňuje. Kapela má i skvělé bicí, v této písni se v jedné části ozve rána do bicích, jak kdyby vybuchla bomba. Má to ve skladbě svůj význam (podle mě), poté totiž následuje v podstatě hardcorová pasáž. I v další Tento svet je začátek ve znamení velkého vlivu hardcoru, doufám, že to kapelu neurazí. Co jsem zapomněl dodat je, že kapela zpívá slovensky. To mi udělalo velkou radost. Chápu, že anglické texty mají větší šanci na úspěch i jinde, než na česko-slovenské scéně, ale prostě potěší, že tak kvalitní skupina, jakou Attack of Rage jsou, nezapomíná, odkud pochází. V tomto songu je poměrně dobře rozumět textům. Což se samozřejmě nedá říct o všech věcech, protože je to grindcore a při té tvrdosti se prostě textům rozumět nedá. Attack power opět trochu zpomalí, nabízí však poměrně skotačivou a taneční melodii. Jinak se většina desky nese ve vlnách vážnějšího grindcoru. Prostě to nejsou Gutalax (úsměv). Ústřední Sväté zlo mě tolik nezaujala, tak se přesuneme k deváté a poslední věci na albu. Ta se jmenuje Krutá hra osudu a je to víc než důstojné zakončení alba. Tentokrát rychlý rozjezd, poté zpomalení do punkovějších a hardcorových vod. Ústřední melodie je dobře zapamatovatelná a zůstala mi v hlavě.

Na albu Sväté zlo se nachází devět skladeb o celkové délce pouze 19 minut. To se může zdát málo a deska skutečně uteče jak voda, na druhou stranu se jedná o grindcorový počin, které podobných časů prostě dosahují. Myslím si, že to může i prospět. Délka většiny skladeb se pohybuje někde okolo dvou minut a nejsou alespoň zbytečně zdlouhavé, jak se někdy stává u jiných kapel. Nezbývá mi, než hodnotit Sväté zlo jako velice kvalitní desku, která se zařadila mezi špičku slovenského i českého grindcoru. Kapela už hraje deset let, tak doufejme, že i do příštích let jim to vydrží a budou nás těšit podobnými počiny.

Čas:  19:01

Seznam skladeb:
  1. Si navždy nepritelom
  2. Kolotoč Klamstiev
  3. Nezmyselná nenávist
  4. Dignitas
  5. Oslobodenie
  6. Tento svet
  7. Attack power
  8. Sväté zlo
  9. Krutá hra osudu

http://bandzone.cz/attackofrage

Zveřejněno: 04. 02. 2012
Přečteno:
3583 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Louluk | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 02. 2012 13:43 napsal/a JURA
AoR
Jedna z nejlepších evropských kapel, která tímto albem potvrdila svoje kvality. Personální změny v kapele jistě nějakou dobu srazí potenciál kapely, zvláště, když není zpíván text, ale \"svahilština\". Projev nového zpěváka není charismatický, nemá tu šťávu , jiskru a náboj, na který jsme byli zvykl, prostě je to lepší průměr. Pevně věřím, že vše vykrystalizuje a AOR bude opět takový, na jaký jsme byli zvyklí, a který jsme měli rádi.
04. 02. 2012 07:59 napsal/a Coornelus
škoda ho
Tak tohle je fakt hodně dobrá deska a kapela, fakt tu chyběla :-) Loni jsem je viděl živě 3x a vždy s Lukášem, kterej je skvělej zpěvák, tak jsem moc zvědav jak se jim bez něj povede.