Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

SECRET OF DARKNESS, MINORITY SOUND, MATER MONSTIFERA, F.O.B., GENUINE RELIEF, BELLIGERENCE

Na tuhle akci jsem se těšil už nějaký ten pátek a konečně přišel den, kdy se konala. Byl jsem opravdu natěšený na hodně silnou sestavu, která se tentokrát na Dawn of the new age sešla. Tuhle akci pořádají kluci z Genuine Relief a myslím si, že na ní můžou být právem pyšní. Vyrazil jsem do Rock cafe, ve kterém jsem byl naposled ještě před rekonstrukcí, takže jsem byl hodně zvědavý nejen na prostředí, ale i na celkový zvuk. Okolo šesté jsem byl v klubu, pozdravil jsem se s Loathsomem a vše okouknul. Prostředí mě nezklamalo, Rock cafe prostě patří k předním pražským klubům. Před vstupem do sálu už se začínal postupně připravovat i merch kapel, z čehož jsem měl radost, protože jsem měl v plánu zakoupit si triko Monstifery...

Jako první na řadě jsou SECRET OF DARKNESS. Kapela se postupem času zařadila mezi českou špičku. Své album vydala pod společností Metalgate a má za sebou koncerty s Fleshgod Apocalypse, Sodom, Deadlock či Rotting Christ. Poté, co SOD spustili svůj set, přesvědčil jsem se, že i zvuk je v Rock cafe parádní. Nebo alespoň já jsem s ním byl spokojen. Je něco málo po 18 hodině a v sále už začíná intro The World(Origin), ze zatím jediného alba (In)Humanity. Z toho pocházely i všechny ostatní songy. Kapela je hrála prakticky v pořadí, v jakém je má na své desce, což mě docela potěšilo. Mohli jsme slyšet The Sovereign, Smells  of Lies či Destroyed Illusions. Svůj set pánové zakončili vynikající věcí Katharsis, která je na jejich albu jako bonus. Předvedli parádní výkon a i sál se začal postupně plnit. Byl to rozhodně velmi dobrý začátek, kapela mě potěšila a rád si na ní opět někdy zajdu.

Nastává menší pauza, kterou jsem strávil kecáním s Loathsomem a zhruba okolo 19:00 se rozjíždí další kapela, kterou byli  MINORITY SOUND. Tohle je pro mě asi nejmíň zajímavá část. Ne že by kapela neuměla hrát. Rozhodně jsou to kvalitní muzikanti a jejich muzika má určitě spoustu svých fanoušků. Mě ale příliš jejich electro-metal nezaujal. Hrají věci především z desky Analysis jako Cyberkitty, Emergency truth nebo Matter alive.  Mně se nejvíc líbily nové věci z připravované desky a jsem na ní hodně zvědav. Kapela se s těmito skladbami posunula o krůček dál a třeba na ni ještě změním názor.

Poté přichází pro mě jeden z vrcholů večera a to MATER MONSTIFERA. Především na ně jsem se ten večer hodně těšil, protože jejich deska Na zrcadlech lží mě opravdu nadchla a i jejich předchozí alba mají pro mě velké kouzlo. Skupina stále nemá bubeníka, takže vystupuje s automatickými bicími. Je to určitě škoda a doufám, že se jim brzy podaří někoho najít. Dále se jednalo o pražskou premiéru nového zpěváka, kterým není nikdo jiný, než Štěpán z kapely Genuine Relief. Myslím, že se jedná o kvalitní náhradu za předchozího zpěváka. Po intru jsem uslyšel své oblíbené songy Proč já, Únor či Beletseri konečně naživo a Mater mě nezklamali. Na koncertě sice nevyniknou tolik melodie jako na desce, vše je o poznání tvrdší, ale byl to pro mě stejně zážitek. Štěpán vše zpívá parádně a jako by se narodil na pódiu. Bohužel jejich set utekl strašně rychle a zdál se mi snad i kratší než ostatních kapel, ale jsem velmi rád, že jsem je viděl naživo. Stálo to za to. Těším se, že snad kapela brzy nahraje něco s novým zpěvákem. Alespoň nějaké promo. Po koncertě jsem si rychle odskočil do stánku koupit si jejich triko a poté honem zpátky k pódiu.

Na něm totiž už pomalu začínají táborští F.O.B. Tahle kapela se na scéně pohybuje už nějakých 17 let. Jejich desky jsou zajímavé, najdou se na nich i momenty, které se mi líbí méně, ale celkově dobrá muzika. Naživo mě ale docela hodně rozsekali. Kapela dle slov zpěváka už měsíc nevystupovala a zřejmě se v nich vše nahromadilo. Takhle energickou show jsem dlouho nezažil. Bylo znát, že všechny koncert baví a že kapela si ho neskutečně užívá. Navíc zvuk, v kombinaci s podmínkami v Rock cafe, zněl naprosto parádně a smrtonosně. Slyšeli jsme songy ze zatím posledního alba Tomorrow´s fires jako třeba Bloodless či Forgiveness, ale zároveň i starší věci. Tahle parádní show byla zakončená coverem Ace of Spades od Motörhead. I zde podal zpěvák naprosto skvělý výkon, až mě to překvapilo. Prostě paráda. Doufám, že F.O.B. uvidím brzy znovu naživo, protože z jejich koncertu jsem měl velký zážitek. Musím dodat, že jsem opět musel navštívit stánek a utratit další peníze za jejich triko.

Vše už se ale připravuje na pořádající kapelu GENUINE RELIEF. Ti pracují na svém debutovém albu, které rozhodně bude stát za to. Kapela je bohužel bez baskytaristy, což ale velmi zajímavě vyplnila hosty. Dalším problémem se staly klávesy, které vypověděly službu, a koncert se musel obejít bez nich. Přesto se vše podařilo proměnit ve vydařený set. Po úvodní Final Delivery přicházejí songy Dismay of Transience a Spasm, kde vystupuje první host a to Macabre z Poopy Seed Grinder. Od kapely slyšíme moderní death/black metal, který má šťávu a rozhodně patří k vysoce kvalitním na české scéně. Ve čtvrté Barren land a páté Worthless vystoupí druhý host Loathsome z pražských Belligerence, kteří nastoupí o něco později. A na poslední čtyři songy Imagine, Conformed, Behind the smile a Fear of the blind se na pódiu znovu objeví Ozon z Minority Sound. Celkově muzika kapely se mi opravdu líbila. Bohužel kapelu stihlo pár problému, ať už se to týkalo kláves nebo basy. Myslím ale, že to vše se dá kapele odpustit, i vzhledem k tomu jakou nám připravili skvělou akci.

Na závěr přichází moji další oblíbenci BELLIGERENCE. Ti také chystají novou desku, která by měla snad někdy na jaře vyjít a rozhodně bude stát za to. Kapela se stále zlepšuje a nový materiál zní skvěle. Slyšeli jsme od nich jak starší věci Confused perception nebo Warfare, tak novější například November, který je k poslechu na jejich bandzone profilu. Jedinou, pro mě zápornou věcí, byl ožralej punkáč, který neustále lezl na pódium a poté z něj padal. Navíc docela obtěžoval fotící lidi, například mě. Jinak se jednalo o jejich standardně kvalitní výkon. Appia zazpívala dobře a i zbytek kapely ukázal, že své nástroje ovládá. Jejich koncerty mě vždy baví. Ani to, že hráli jako poslední, mě neodradilo od toho, abych si je maximálně užil.

Celkově mě večer naprosto nezklamal. Kapely předvedly, co umí a odnesl jsem si z něj velký zážitek a dvě nová trika. Lidí se dostavilo také poměrně dost a myslím si, že akce Dawn of the new age má určitě budoucnost. Jsem zvědav, čím nás překvapí jeho další pokračování, které se doufám uskuteční. Takže díky všem kapelám, které se zúčastnily.

Zveřejněno: 27. 01. 2012
Přečteno:
3403 x
Autor: Louluk | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 02. 2012 19:59 napsal/a Dharm
video všech kapel z Dawn..
http://www.alternativatv.cz/​magazin/priloha/15182/19890
28. 01. 2012 16:05 napsal/a macabre
eee
ja uz sem toho na metalovejch podiich zazil vazne dost, prece jen uz tu karu tahnu nejakej ten patek. nikdy me nerozhodilo, kdyz se nejakej rozjarenej fanda probeh pres podium a i treba i pres moje krabicky. beru to tak, ze to k tomu patrilo, patri a patrit bude. a ze by nekdo slap do bedny s hlavou? to si nejak neumim ani predstavit...
28. 01. 2012 10:09 napsal/a Dharm
2 Corba
V tomhle bílym směru musíš za rockou hvězdou Ondřejem :-)))
27. 01. 2012 17:48 napsal/a corbow
neco silnejsiho
loath> leda tak medunkovej caj...pohadka mladi se uz nikdy nevrati:)....nebo...mate snad kokajn? :)))
27. 01. 2012 11:44 napsal/a Dharm
Poslední Mohykán!
Yvor má pravdu.. ta fotka je skvělá Čingačgůku :-D