Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

DESIGNED BY DEATH, SELF DEFENCE, DEATHSTAR, DEAF1CULT-0, UNBORN, PANDEMIA, ELYSIUM

Sobotní, druhý den metalového běsnění, se jevil podle programu taky zajímavě, navíc byl proti pátku  obohacen o dvě kapely. Cestou jsem měl menší zpoždění (pozdější výjezd a u nás ještě k tomu zledovatělá silnice), tak mi bylo jasné, že první kapelu už nestíhám. Ve vysočanském Exitu byla určitě připravena kolegyně Niviat, tak snad o první kapele Designed by Death pár slov přidá... (4horsemen)

Krušné ranní probuzení bylo předzvěstí dalších velkých věcí v rámci šestého ročníku Winter Metal Attacku. Čest všem, kteří zvládli navštívit oba festivalové večery a pro ten dnešní v sobě opět probudili zvíře a zapojili se do víru hudbychtivých návštěvníků. Zima stále sužovala Prahu, avšak ne očekávanou sněhovou vánicí, ale řádným větrem. Po čtvrté hodině se do klubu počali trousit první odvážlivci, které přivítala pražská death- thrash metalová kapela DESIGNED BY DEATH. Jako jedna z mála vystupujících představila ve svém složení ženské zastoupení a to hned na postu bubenice, která svoji úlohu zvládla s grácií a kdejaký muž by jí jistě pomohl odnosit bicí. (Niviat)

Srdce buší jako splašené a na scénu přichází SELF DEFENCE, jejichž hardcore probudil temnotu v klubu. Dunící bubny podpořené temnými riffy doplněné o skvěle zvládnutý growl nedaly nikomu spát a čistý zpěv jen doplňoval atmosféru. (Niviat)

Přicházím v čase, kdy se na pódiu připravuje druhá kapela. Netrvá to dlouho a už rozjíždí svůj metalcorový svižný set Pražáci SELF DEFENCE. Do jejich hudby jsou vkládány pomalejší pasáže a to samé platí i o zpěvu Pavla Šrýtra, který do tvrdších poloh prokládá zpěvnější melodickou část. Kapela neúnavně od svého vzniku objíždí kluby, já jsem měl tu čest SD vidět už několikrát, naposled taky zde v Exitu před koncem minulého roku. Dneska budou ještě dvě kapely, které poslední dobou "doprovázím" častěji. SD teda servírují mně již známé písně: Angels, Prach, Black Dog. V jedné písní se zpívá "Klan tě dostal" a můžu říct, že mě docela také a na úvod dobrý rozjezd. (4horsemen)

V loňském roce na November Massacre Tour hrály tady v klubu po sobě kapely Self Defence, Unborn a Deathstar. Dnes přišli na řadu dřív mostečtí DEATHSTAR. Po prvních úderech bicích se určitě musela Praha otřásat v základech, neboť po zvukově slabších SD to byl pořádný rachot, což přitáhlo víc lidí a klub, který doposud zel prázdnotou, se začal pozvolna plnit. Smrtící dávka hudby s běsnícími kytarami v Into the Fire a Light Up the Darkness. Hlavní mohutný deathový zpěv doplňoval druhý growl. Minule mě Deathstar moc příjemně překvapili a nijak jinak tomu nebylo dnes. Sklidili zasloužené ovace. (4horsemen)

Jemný oddych nám dopřáli mostečtí DEATHSTAR hrající melodic death metal. Prostor se pozvolna zaplnil a za podpory obecenstva jsme se na vlnách dohoupali k závěru vystoupení. Doposlechli jsme poslední poklidnější skupinu večera a celého festivalu… (Niviat)

Nastal čas opět přitvrdit a oprášit tvorbu pořádného kotle, ostravští hardcore-metaloví DEAF1CULT-0 nás pořádně rozparádili. Parukářství v Praze snad měla tento víkend žně, jelikož co hlava, to dlouhý vlas točící se ve zběsilém rytmu. Agresivní podání dav doslova rozběsnilo a připravilo tak dokonalou pařící atmosféru pro další kapely. (Niviat)

Po naszymu se představil DEAF1CULT-0. Po na shi mu je název i CD z roku 2007, z kterého předvedli klipovou pecku Kříž a půlměsíc. Album vyšlo ještě pod jménem dřívější kapely Deaf99, pod nynějším názvem se zformovali teprve v roce 2010. A s historií kapely je to trošku složité, moc je neznám a tak je lepší si to někde na profilech kapely přečíst. Historie složitá možná je, ale hudba zas ne a kapela předvedla hustý ostravský nářez. Biohazard jak vyšitej (úsměv). Zpívající basák předváděl akrobatické skoky do publika a zpěv doplňovali sborově všichni z kapely a nebo zvlášť kytarista s bubeníkem, který si vystřihnul nějakou podobu rapu. Bavilo mě to, škoda, že čas jejich řádění brzy skončil. (4horsemen)

Předchozí dost tvrdé dílo připravilo půdu pro hostující UNBORN. Snad se na mě kolegyně Niviat nebude zlobit, když prozradím, že pokud tato kapele nebude hrát dobře, tak svlíkne ze sebe jejich tričko. Unborn nasadili od začátku do konce neustávající kulometnou palbu pořádného thrashe. A stejně jako u Panychidy v předešlém večeru byl klub naplněn až po okraj. Kluci si střihli písně z dobrého EP Six Ways of Suffering. Jak jsem poznamenal v reportáži z NMT, tak v určitých okamžicích, třeba ve vypalovačce Triump of Manipulation, slyším místo Alexandra Sembera zpěváka Testament Chucka Billyho, což se mi hodně líbí a ten hlas mi dlouho zůstává v hlavě. Tato píseň měla neuvěřitelný ohlas, všichni namáčknutí na pódium, paří se celým tělem, nohama, rukama, hlavou a tak tomu je i při dalších peckách No Second Chance a třeba letité Skryté tváři. Set taktéž uběhl velice rychle a poslední skladbou byla Suprising Resurrection. Vystoupení bylo špičkové, takže vysvlíkání se žel nekonalo (úsměv). Nakonec to je dobře nebo ne? (4horsemen)

Nastal čas trochu zvolnit a vyměknout? Jenže večer je teprve těsně za svou půlkou, sál je zaplněn a atmosféra houstne. Drzí skřeti si brousí sekery a chystají se k boji, ale jsou zdoláni přílivem energie pražské thrashové mlátičky UNBORN. Totální nářez, jiné slovní spojení se snad ani nedá použít. Přejeti parním válcem a navnaděni dokonale zvládnutou pódiovou show obzvláště ze strany zpěváka Alexandra Sembera všichni sotva dýchali. Sebrali však ještě zbytky sil a náležitě jim vloženou energii vraceli. Než jsme se však nadáli, byl vystoupení konec, ve vzduchu zůstala jen ta skrytá tvář pod vlasy… Nohy umírají v agónii, avšak na řadu se chystá pozemská obdoba pekla. (Niviat)

Čekání na další kapelu vyplňuji opětovnou exkurzí po klubu, nějakým občerstvením. Je znát, že u mnohých se projevila únava z delšího odpoledne, spousta lidí různě posedává po zemi, někteří jsou společensky unaveni. (úsměv) Příchodem ostřílených borců PANDEMIA náhle vše ospalé vstalo a prostor se rachle zaplnil jako u Unborn. Chebská mlátička, co Evropou procestovala, nasadila ultra rychlý deathmetalový nářez. Jejich zběsilá jízda byla fascinující a kromě písní z poslední desky Feet of Anger,z poslední desky Feet of Anger, například Progeny's Debt, Human Error, zabrousili i do starších vod k písní Created Again z debutu. Dobrá hudba, čas je neúprosný, ale na přídavek ještě místo zbylo.. (4horsemen)

Chebská death metalová PANDEMIA vzala všechny nekompromisním útokem. Ač zpěvákův growl byl pozoruhodný, největší pozornost se tentokrát obracela k bubeníkovi. One man show, kdy při dokonale zběsilém tempu zvládal Pavel Kouba ještě brilantně točit vlasy (opravdu dlouhými) a přitom se neuťuknout, vytvořilo nevěřícné pohledy ve všech tvářích. Peklo jsme tentokrát přežili, ale… (Niviat)

Další zastávkou je podsvětí a našimi průvodci se pro tento večer stali ELYSIUM z Týnce nad Labem. Jakožto poslední kapela večera neměli k velké smůle již tolik posluchačů. Přitom úžasný zpěvákův hlas dával tušit již v začátku, že tato poslední jízda nebude nezajímavou. Show se tentokrát odehrávala také pod pódiem, kde si poměrně plaše vypadající zpěvák užíval volného prostoru, zatímco se zbytek kapely rozestavil po pódiu. Za povšimnutí také stálo nezvyklé umístění bicích, kdy jste mohli z boku pozorovat vytříbenou hráčskou techniku a nakouknout tak v podstatě bubeníkovi do pomyslné kuchyně. (Niviat)

Nevděčná úloha v pozdních hodinách zbývá na poslední kapelu. Publikum se jako páteční noci vytratilo, ale o krapet víc jich tady zůstává než na Neurotiky. Rozhlížím se, a podobně jako včera u Assessoru poslední kapelu vidím, ale někdo mi chybí... nikoliv basák, ale pro tentokrát zpěvák. Ale to už zní Bloodstained Bridal Veil, otvírák kapely ELYSIUM. A kdo teda je za mikrofonem? Samozřejmě Jiří Veselý alias Sorrowdy, který po nějaké době opět změnil xicht (úsměv). Tak jasný, nějaká doba uplynula, kdy jsem Jirku viděl na Graveyard session. Elysium musí mít něco extra. Bicí jsou obráceny bokem a tak je aspoň pěkně vidět práce bubeníka Pepy Spudila, který kromě rukou mlátí i hlavou jak šílený a který si nezadá s jinými bicmeny. Nezkrotný živel, zpěvák neustále pobíhající pod podiem, sype hity jako Present of Speed nebo žhavou novinku In Nomine Vita Destroyer. Deathmetalisté z Týnce nad Labem jsou u konce, ale přídavek byl nutností. The Tremor je závěrečnou tečkou druhé zimní metalové noci. (4horsemen)

K zhodnocení dvou večerů festivalu Winter Metal Attack bych jen podotkl, že žádný výslovně slabší moment či kapela zde nebyla a mými favority jsou Neurotic Machinery a Panychida z prvního dne, Unborn a Elysium z druhého. Po technické či hudební stránce a nebo výběrem kapel se fest vydařil, ale na co si musí kapely zvyknout je fakt, že je pro ně menší zázemí a nebo malé pódium... (4horsemen)

Konečně nastal čas odpočinku, kdy všichni alkoholem, zážitky a hudbou opojení fanoušci míří ke svým domovům. Druhý den se probudí a Winter Metal Attack 2012 se pro ně stane pouhou minulostí, která však rozhodně nezmizí v propadlišti dějin. Snad osud a vůle dá a za rok opět v zimním nečasu zabuší metalová pěst na dveře nějakého klubu a vyzve posluchače k dalšímu nezapomenutelnému ročníku. Za fotky opět děkuji Enochianovi. (Niviat)

Normal: 4horsemen
Kurzíva: Niviat


Zveřejněno: 21. 01. 2012
Přečteno:
3347 x
Autor: Niviat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář