Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

HLASATEL 2011 (č. 21) 184 stran, PHR Records

Otevřený punkzine pro neupjaté lidi

Tento „časopis“ sice vyšel někdy v polovině loňského roku, ale já jsem se k němu dostal až v prosinci na křtu nového alba skupiny Ucházím. A protože jde o svým způsobem „zjev“ mezi zdejšími tiskovinami, snad ten časový skluz nevadí, ostatně většina článků je podle mě stejně nadčasová.

V první řadě je třeba vysvětlit, proč v první větě slovo časopis lemují uvozovky. On to totiž ani není časopis, ale typická brožovaná kniha s úctyhodným počtem stran. Sice jich několik okupují pouze fotografie, ale i tak je toho ke čtení spousta.

V druhé řadě je třeba uvést, že ač má Hlasatel podtitul punkzine, najdou si v něm to své snad všichni fanoušci okrajové hudby. Jistě, některé příspěvky jsou z mého pohledu příliš odborné, ale na něčem jsem si smlsl...

Jednoznačným vítězem je geniální rozhovor s Inym z Gride (a Radiolokátor). Na sedmnácti stranách se Iny rozpovídal o všem možném, a jak jsou pěkně vymyšlené otázky, tak odpovědi jsou snad ještě lepší. Ale pojďme na krátkou chronologickou procházku... V úvodníku Pavel z PHR Records vysvětluje, co jej k obnovení Hlasatele vedlo a že předposlední číslo vyšlo v roce 2000. Následuje rozhovor s Ratem (Discharge, Varukers), který je poměrně strohý a navíc je český překlad ne zcela ideální. Pojednání o kapelách první punkové vlny v Británii je určeno znalcům, jde o méně známé skupiny, o kterých jsem nikdy neslyšel. Následuje převzatý rozhovor s Burnt Cross, ve kterém jejich mluvčí „trpí“ typickým punkovým pohledem na systém a svět. Z mého pohledu je zajímavější tour report, který je psaný z pozice distraře. Je to spíše odlehčené čtení, místy docela vtipné, Roman má pěkný sloh, ale o něco horší vztah k pravidlům českého pravopisu. A když se pouští do kritiky na adresu knihy o N.V.Ú., měl by si napřed přečíst svůj výtvor.

Další strany patří krátkým recenzím punkových fanzinů, kterých zdá se vychází celá řada, určitě víc, než metalových. Docela vtipně končí vyprávění o výletu do jižní Ameriky, kde Jan hledal punkové nahrávky místních kapel na periferii a našel je v obchodě na hlavní třídě. Rozhovor s Overground Records nic zásadního nepřináší, na to je příliš krátký, stejně jako povídání s Secret Afair. Mnohem lepší je inteview s našinci Sheeva Yoga, který potvrzuje pravidlo Hlasatele – co se týká ČR, je velmi dobré a zajímavé, zahraničí povrchní. A totéž platí o reportu z turné kapel Risposta a V době moru – tyhle články čtu vždycky rád, baví mě popis cestování po světě, jak to chodí v zahraničních klubech atd. A další výborné čtení je pokec s Ucházím.

Nejsem sice vegetaián, ale rozhovor o peripetiích provozování Vegalité, vege-restaurace a klubu, mě taky bavil. Zato článek o gravírování anarchopunkových vinylů v první polovině osmdesátých let je z kategorie „odborné čtení“. Názvy kapel mi nic neříkají a po chvilce mi jejich hesla vyrytá na gramodeskách přestalo bavit číst. Ale pro sběratele asi bude článek cenný. Necelé dvě strany s Vice Squad resp. Witch Hunt potvrzují pravidlo týkající se zahraničních kapel; tady je snad zajímavější, že za Vice Squad odpovídá dáma. Poměrně krátké jsou další dva rozhovory – s No Future Records a s Matúšem, punkerem žijícím v Německu a hodnotícím tamní punkové dění.

Poslední část knihy patří čtyřem fotografům a tématu Foto v punku. Zase je to povedené, každý ze čtyř zpovídaných má co říct. Mně se nejvíce líbí vyčerpávající rozhovor s Janou Chržovou, kterou možná někdo zná ze Sparku, kde připravuje punkovou dvojstranu. Klobouk dolů před touto dámou, její život by vydal na román. A nejvíce pobaví Siki, který se kromě focení svěřuje i s dalším koníčkem, kterým je pití piva. Cituji: „Leč v žádném případě jen bezduché lemtání čehokoliv, nýbrž ochutnávání stále nových a nových značek, pití těch méně známých, regionálních a nezávislých pochoutek a celé si to statisticky zaznamenávám, a to od 1.6.2005 (k dnešnímu dni mám 6680 piv, 674 značek, z toho 171 českých, denní průměr 4,77 a propito 107 165,-).“

Závěr patří druhé části recenzí, opět na čtivo. Tím pádem v Hlasateli chybí recenze na nahrávky. Těžko říci proč... Já bych je tam viděl raději, než většinu článků týkajících se zahraničí, ale třeba je to nějaké Hlasatelské specifikum, že recenze na muziku neřeší. Další věc, která mi není úplně po chuti, je časté láteření zpovídaných na systém, společnost... a protežování vege stylu života... Dneska je doba jaká je a můžou být všichni ti kritici vděční, že nežijí za komunistů, kdy by si o podobném čtivu a rozhovoru mohli nechat leda zdát. Taky nevím, jestli je vege styl života o tolik hodnotnější než ten nevege... Jak to říkali v Pelíškách – skláři pochcípají hlady, když se bude dělat všechno z plastu... Tak když přestanou všichni žrát maso, pochcípají hlady řezníci, uzenáři, rybáři, chovatelé, konzerváři a já nevím, kdo ještě. Prostě každý extrém má svá pro i proti, a tak čest tomu, kdo se nad tím dokázal trochu zamyslet (Skulda ze Sheeva Yoga). Navíc většině těchhle kritiků kdečeho nevadí chlast ani lehké omamné látky...

Hlasatel rozhodně stojí za přečtení i za ty peníze, za které se prodává (130 Kč), navíc je v něm vloženo novinkové CD skupiny Ucházím, na které přineseme recenzi v nejbližších dnech.

Hodnocení: česká scéna 9, zahraniční scéna 5, průměr 7.

www.phr.cz

Zveřejněno: 21. 01. 2012
Přečteno:
3537 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář