Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

O stále ještě relativně poměrně novém internetovém TV pořadu Reactor jsem rozmlouval s jeho duchovním otcem a zároveň hlavním tvůrcem Ondrou Šebestíkem.

Ondro, kdy se v tvé hlavě vlastně poprvé zrodila myšlenka na vytvoření vlastního TV metalového pořadu a co bylo tím hlavním a nejdůležitějším impulsem k jejímu uvedení do života?

Ta myšlenka v hlavě hloubala nějakou dobu. Když jsem sledoval postupný zánik Madhousu, Pomeranče a Noci s andělem, myšlenka nabývala na intenzitě. Nějakou ideu a hrubé obrysy už jsem v hlavě měl, ale finálně mě k realizaci zlomil až „konkurenční“ pořad Extreme Gate ze světa grindcoru. Jenže u toho jsem zaregistroval jen pár pětiminutových dílů a ticho po pěšině. Tak jsem si řek, že to teda zkusím a podle odezvy na první dva díly se uvidí.

Kolik času mezi prvotním nápadem a jeho samotnou realizací uběhlo a co všechno jsi za tu dobu musel zařídit a udělat, aby vůbec mohl první díl Reactoru vzniknout?

Mezi prvotní myšlenkou a realizací? To mohlo být tak půl rocku, možná rock. Někdy v květnu loňského rocku jsem si řekl, že už je na čase. Jelikož se občasně s kolegou, Vojtou Krieblem, věnuju natáčení a střihu svateb a své doby i obecní kroniky, nějaké to vybavení už bylo. Ale bylo potřeba ještě zařídit nějaké ty světla, s postupem času i mikrofony pro lepší kvalitu zvuku, po rozhodnutí dělat REACTOR v HD jsem musel investovat několik výplat i do nového PC, který bude bez problému zvládat cca 30 – 40 minut ve vysokém rozlišení a tak podobně. No když to počítám, tak se ty investice vyšplhaly dost vysoko. Raději na to nemyslet (smích).
Další kapitolou byl obsah. Připravil jsem si první dva díly, kde jsem pozval kapely The Pant a Deaf1Cult0, napsal několika kapelám, jestli by byly ochotny poskytnout své videoklipy a podobně. Ze začátku toho bylo hodně a sami jsme nevěděli, jaký bude ohlas. Naštěstí byl dost kladný na to, aby nás to přimělo vydržet.

Někdo třeba jenom mávne rukou a řekne si, že k podobnému vysílání pouze stačí vzít do ruky kameru a je vymalováno (úsměv). Přibliž nám alespoň ve stručnosti, co vše je vlastně k výrobě jednoho takového dílu potřeba?

Tohle si myslí většina „konzumentů“. Hojně se s tím třeba setkávám, když točím nějakou svatbu a lidi si z toho dělají srandu, že za hodinu poskakování s kamerou v ruce máš vyděláno. Jenže oni už nevidí ty desítky hodin strávené střihem, postprodukcí, kontrolou výsledku a podobně. A stejně to je i u REACTORu. Nejdřív musíš domluvit nějakou kapelu, zajistit aby v daný den měla čas jak ona kapela, kameraman, tak aby nás pustili do klubu (točíme převážně v opavském Jamu, nebo Ostravském Barráku), musíš mít scénář, podle kterého se daný díl „vyrábí“, klipy kapel v potřebných formátech a podobně. Natáčení sice zabere pár hodin, následný střih, postprodukce a kontroly, zda je všechno OK však trvají mnohdy i 10x déle.

Můžeš prozradit, kolik dalších lidí se vyjma tebe na Reactoru podílí, jak dlouho trvá příprava každého dílu, jaké objekty a lokality pro natáčení využíváte a případně sdělit nějaké další podrobnosti ze zákulisí?

Bude to znít asi samolibě, ale na REACTORu se hlavně podílím já (když už jsem do toho šel, tak si to musím vyžrat se vším všudy /smích/). Dále pomáhá kameraman Vojta Kriebel, který se tomu každý měsíc věnuje dobrovolně a za což mu tímto děkuju, od druhého dílu se scénářem, hosty a sháněním klipů pomáhají Štěpán Šimek, Eliška Podmelová a ještě několik dalších lidí z abysszine.com, dále pak ještě live kameraman Jindra Kozák (kterého doufám zapřáhnu hlavně v létě na open air fesťácích) a taky nemalý dík patří Marcelovi z Barráku a Stiffovi z JAMu, kteří nám zpřístupňují tyto kluby pro natáčení rozhovorů. Všem patří velký dík, že obětují svůj čas a úsilí. Snad jsem na nikoho nezapomněl.
Příprava jednoho dílu zabere několik hodin. Nezdá se to, ale je to spousta materiálu, kterým se člověk musí probrat a dát tomu nějakou strukturu a formu. Když jsem to tak počítal, celkově zabere výroba jednoho dílu mezi 30 – 50 hodinami čistého času. Prostě dva dny nonstop. Šílené.
Jak už jsem nakousl výše, mezi lokality co využíváme, patří právě kluby JAM v Opavě a BARRÁK v Ostravě, kde vznikají veškeré rozhovory s hosty (jelikož je REACTOR UG pořad, myslím, že tyto kluby tu atmosféru krásně podtrhují), pak zkušebna naší kapely, kde točím pasáže o nových CD a akcích a jeden zchátralý objekt bývalého lihovaru tady, kde bydlím (hlavně v létě).

Dle čeho vybíráš obsah pořadu a máš třeba nějaké stylové hranice, ve kterých se pohybuješ? Bude pořad i do budoucna informovat výhradně o domácích a slovenských skupinách?

Takhle. Já jsem takový hudební všežravec a poslechnu si všechno od kvalitního hip-hopu (to bych tu asi neměl psát, co /smích/), přes zajímavou dechovku, folk, elektronickou hudbu, až po ten nejextrémnější metal všeho druhu (právě tvrdý metal je moje krevní skupina). REACTOR má mantinely poměrně daleko od sebe a pojímá  vše od punku, rocku, přes alternativní rock a metal až ke grindcoru. Naše snaha je udělat každý díl různorodý, vyvážený a hlavně zajímavý pro příznivce všech těchto stylů. A jelikož REACTOR vznikl za účelem podporovat hlavně CZ/SK scénu, tak jak píšeš, i do budoucna se bude ubírat právě tímto směrem. Zpestření by mohlo přijít v létě, kdy chystáme letní festivalový speciál, kde chceme vyzpovídat i pár zahraničních kapel. Ale to je stále v rámci příprav a plánů, tak se nechte překvapit.

Co by například měla udělat kapela, jenž by v Reactoru chtěla účinkovat jako host, případně v něm představit svůj klip či CD?

Tak nejdůležitější je asi kontaktovat nás na mejlu reactor@abysszine.com a pak už to záleží čistě na domluvě. Hosty na následující půlrok už máme víceméně domluvené. Ač bych rád v REACTORu pokecal s co možná nejvíce bandama, pořád je to jen koníček a víc jak jeden díl měsíčně s jednou kapelou bohužel nestíhám. Uvidím, jak to bude vycházet časově po prázdninách, kdy bych chtěl zkusit model jedna známější kapela a jedna méně známá kapela na díl, ale to je zatím ve hvězdách. Takže pokud by kapela chtěla dojet na rozhovor, ať zkusí napsat, třeba se domluvíme. Hlavní podmínkou je, aby kapela měla nějaký nový klip (ideálně v HD rozlišení a kvalitativně +- na obdobné úrovni, jako klipy co může vidět ve starších dílech Reactoru). Pokud by nevyšel rozhovor, aspoň můžeme pustit klip (úsměv).
Pokud by nějaká kapela chtěla nahodit zmínku o koncertu, nebo o novém CD v těchto sekcích, tak zase. Je důležité ozvat se mejlem a pak je to čistě na domluvě. Tady je prostoru poznatelně víc, takže se nebát a napsat.

Od, tuším, že druhého vydání spolupracuješ na tvorbě pořadu s osazenstvem Abyss zinu. Co vás svedlo ke společné práci a co konkrétně to pro obě strany přineslo?

Hned po prvním díle, o kterém jsem mejlem dal vědět většině českých internetových zinů se mi ozval právě Štěpán Šimek z Abyss zinu s tím, že by rád navázal spolupráci. Slovo dalo slovo a týden nato za mnou dojel do Opavy, kde jsme probrali naše společné nápady a nakonec se i domluvili na spolupráci. Myslím, že oběma subjektům (jak Abyssu, tak Reactoru) to přineslo spoustu nových čtenářů/diváků, Štěpán je navíc skvělý grafik, jehož um se markantně podepsal na výsledném looku Reactoru směrem k lepšímu, navíc lidi z Abyssu začali spolupracovat na scénáři, dohazovat klipy a hodně mi tak usnadnili přípravy jednotlivých dílů, za což patří všem velký dík.

Reactor zatím šíříte prostřednictvím internetu. Předpokládám ale, že do budoucna to nemusí být třeba až tak úplně vyhovující. Co například jeho zařazení do nějaké kabelové televize, o tom neuvažuješ?

Právě s touhle ideou REACTOR vznikl. S tím, že se bude jednat o internetový měsíčník. Vedlo mě k tomu hned několik faktorů. Tou zásadní je, že rocková a metalová muzika prostě už netáhne tolik, jako mainstream a to se podepisuje na vysílacích časech těchto pořadů. Jelikož se nedostaví požadovaná sledovanost, tak tyto pořady jdou na nelidské časy jako je třeba neděle v 11 večer a podobně. Tím pádem jsou odsouzeny k brzkému zániku, protože v tyhle časy většina lidí už spí. Nedostaví se sledovanost, není potřeba pořad vyrábět a vysílat. Je to zakletý kruh. Internet má oproti tomu jednu nespornou výhodu a to konkrétně tu, že každý se na pořad může podívat, kdy má právě čas. Ale je to taková dvousečná zbraň.
Bylo by super, kdyby nějaká kabelovka třeba chtěla REACTOR pouštět. Bohužel u nás třeba kabelovku nemáme, ale pokud by někdo věděl o nějakém subjektu, co by REACTOR zařadil do vysílání, ať dá echo. Každá propagace směrem ven k divákům je pro nás přínos.

Jaká je průměrná sledovanost Reactoru a vládne v tomto směru ze strany tvůrců spokojenost?

Průměrná sledovanost? Tu se s určitostí asi nedozvíme. Pokud bych to bral podle počtu shlédnutí na youtube kanálu, tak počítám tak kolem 800-1000 lidí se na to může měsíčně podívat. Když se nad tím zamyslím, tak je to celkem slušné číslo, ale stále věřím, že by Reactor mohlo sledovat klidně 10x tolik lidí. Ale to chce čas. A hlavně věrné fans, co budou REACTOR šířit mezi své známé (smích).

Současná stopáž jednoho dílu je necelá třičtvrtěhodinka, periodicita pak jednou za měsíc. Což takhle delší vysílací čas a častěji, to tě neláká?

Pravdu díš můj padawane. Láká (smích). Nyní skutečně jde o 30-40 minut za měsíc. Delší čas, nebo větší periodicita by jistě byla nádherná a lidem by se to víc dostalo pod kůži. Jenže jak jsem psal výše, je to prostě koníček, ze kterého mám maximálně dobrý pocit, že se to lidem líbí. Když vezmu v potaz, že jeden díl mi sebere v průměru 40 hodin každý měsíc, tak víc opravdu není v mých silách. Někdy člověk musí jít do práce, někdy musí spát, a když k tomu ještě hraješ v kapele, tak času už nějak moc nezbývá (smích).
Pokud by se našel nějaký nadšenec, co by rád s výrobou nezištně pomohl, tak by se o tom možná dalo do budoucna uvažovat.

Na facebookovém profilu jsem zaregistroval, že bys další vysílání chtěl opatřit i anglickými titulky. Co je tvou hlavní motivací při snaze o prosazení se i za hranicemi ČR? Máš spíše pocit, že na domácí půdě už není kam expandovat nebo jsi přesvědčen, že kvalita našich a slovenských smeček je na takové úrovni, že může zaujmout i zahraniční fans?

Ono nejde ani tak o prosazení se venku, jak spíš o zpřístupnění obsahu i nečesky mluvícím lidem. Poslední dobou byly v REACTORu i kapely známé za hranicemi CZ/SK scény (třeba Spasm, Malignant Tumour, SSOGE, Tortharry, nebo Cales) a pár lidí z těchto kapel se ozvalo, zda něco takového neplánujeme. Že jim psali jejich zahraniční fans, že je ten rozhovor sice super, ale že nerozumí ani slovo (smích). Anglické titulky by tedy mohly být krokem kupředu, ale nějak v tomhle směru ještě netlačím na pilu.

A chystají se v nejbližší době třeba ještě nějaké další zajímavé změny? Jaké jsou vlastně, co se vysílání týče, tvoje ambice?

V dohledné době mám plánu udělat ještě 5 dílů (únor-červen), pak si dát o prázdninách volno, objet nějaké fesťáky, udělat rozhovory i s několika zahraničními kapelami do prázdninového „Reactoru live“ a se začátkem školního rocku zase najet na zajetý model, kdy bych další „sezónu“ zase rád posunul trochu dál. Třeba zkusit obměnit grafiku, přidat onoho druhého hosta a podobně. Ambice jsou velké, ještě aby byl čas a lidi to bavilo (smích).
Jednu takovou novinku na následující 4 měsíce ale mám. Podařilo se mi totiž dojednat 3 vstupenky na letošní Brutal Assault a tak se můžou diváci těšit na soutěž dlouhodobějšího formátu. Zbytek se dozví v únorovém díle.

Nesmíme zapomenout, že vyjma moderátorské práce jsi rovněž metalovým muzikantem, konkrétně pak členem kapely Sklepmaster. V loňském roce jste vydali velmi dobré EP „The Unforgiven Sin“, které oproti vaší dřívější tvorbě zaznamenalo velký posun vpřed. Jaké na něj byly ohlasy, kolik kusů jste prodali ....?

Ty víš snad všechno (smích). Muzika je koníček na plný úvazek. Se vším všudy. A když tě fakt baví, kapela je jen logickým vyústěním. Díky za vřelá slova na naše ípko. Po obligátních obavách skoro všech recenzentů nad prazvláštním názvem kapely byly ohlasy na EP veskrze pozitivní, což nás hodně příjemně překvapilo a nakoplo k další práci. Nejvíc nás dojala slova, kdy si nás IFA spletl s Dark Tranquility.
Posun od dema ATOD to byl určitě velký a sami jsme si toho vědomi. To totiž vzniklo strašně narychlo, kdy se rozhodl odejít tehdejší bubeník a jelikož najít nového bubeníka je u nás strašný problém, chtěli jsme aspoň něco na památku (tak trochu jsme počítali, že to bude konec). Takže aranže byly takové kostrbaté. No ale právě díky ATOD se nám podařilo najít bubeníka nového, co nás zase kopnul o něco dál.
Pořád se snažíme zlepšovat a na EP TUS to je myslím i slyšet. Zrovna makáme na materiálu na náš debut, tak snad se bude líbit aspoň stejně, jako EP (úsměv).
A s tím prodejem - nechali jsme udělat asi 100 placek, cca třetina se poslala na recenze, propagaci a podobně. Něco se rozdalo známým, něco jsme rozeslali jako ceny v REACTORu a něco se prodalo. Co jsem koukal, mám doma už asi posledních 10 kousků. A to jsem chtěl ještě něco poslat na vydavatelství (smích).

Co připravujete pro letošek? Pracujete už například na nějakém dalším materiálu?

Přesně tak. Letošek chceme zasvětit hlavně přípravě nového materiálu na debut, který bychom rádi vydali i oficiální cestou pod nějakým labelem. Doufáme že se štěstí unaví a …. dál to znáš (smích).
Poslední dva rocky se nesly v duchu koncertů (cca 20 – 25 za rock), takže letos vyjma pár větších akcí (za zmínku stojí určitě slovenská obdoba našeho Brutal Assaultu – Gothoom extreme core terror fest), chceme máknout na věcech, co už máme rozpracované.

Ondro, děkuji za zajímavé informace, bylo to s tebou opravdu moc příjemné povídání!

Já děkuju za tvůj čas.

www.facebook.com/reactor.reactor?sk=info
www.abysszine.com/abyss-tv/

Zveřejněno: 29. 01. 2012
Přečteno:
3489 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář