Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

CHIMERA – Chimera CD 2011, TdB Records

Nevím, kolik čtenářů si pamatuje zlatá doommetalová léta v naší vlasti, ale moc jich asi nebude. Ti dříve narození a stále hudbymilovní by mohli zapátrat v paměti a vyštrachat v ní dva samplery, které na nebývalý vzestup nejpomalejšího metalového subžánru v polovině devadesátých let minulého století reagovaly – v roce 1995 to byl druhý díl kompilace Masters Of Czech Metal, o dva roky později Breath Of Doom. Na tom prvním se (kromě Krabathor, Asmodeus...) vedle doomovek Love History, R.E.T., Hypnotic Scenery a Black Heaven objevila i CHIMERA, která v té době disponovala hitovkou Always; a Petr Korál do bookletu napsal, že „tento sampler velice osobitou (a to i v evropském měřítku) tvorbu našich doommetalistů alespoň částečně reflektuje“. Na druhý výběr se už CHIMERA nevešla a postupně začala ze scény mizet, až zmizela docela. Ale jen zdánlivě, hlavní mozek kapely Ryszard stále cosi kutil a tvořil, otevřel si nahrávací studio a po pětadvaceti letech od založení kapely se CHIMERA loni přihlásila eponymním CD.

Na něm se nachází skladby starší i zcela nové, leč pro většinu tuzemských posluchačů budou nejspíš nové všechny. Takže by se v případě aktuálního počinu dalo v rámci ČR mluvit o debutu. Debutu, který lze chápat i jako best of, protože se na něm většinou nachází skladby starší i nejstarší. Tou nejstaršími je znovu nahraná Way to Hell (původně na demu Chimera z roku 1993 i na demu 1995 z roku 1995) a Salsa (původně z roku 1996), většina materiálu pak vyšla před sedmi lety v Polsku (ale u nás se o tom nikdo nedověděl...), zcela nové jsou pouze skladby Higher a Brána.

Právě Higher album otevírá a je důkazem, že současná CHIMERA nemá s někdejším doomovým směřováním mnoho společného. Zpočátku se sice hraje na ostřejší notu, nicméně není to ani pomalé, ani smutné, spíše takové vzletné, pozitivní – řekněme doomrockové či postdoomové... Následuje Piešň krasnoludka, s větším podílem syntetizátorů, ale také s kytarovými výjezdy i s chytlavým refrénem. Vrchol podle mě nastává s Bránou. Cinkání kláves na úvod, pomalu se přidávají ostatní nástroje a z ničeho nic přichází... refrén. Refrén, ve kterém hlavního vokalistu ještě kdosi doplňuje, a který má podmanivou sílu. Ale... po refrénu číslo jedna je tu refrén druhý, ještě hitovější, takový čistější, pěný jemným hlasem a doprovázený zase hlavně klávesami. A do třetice... i třetí „sloka” je vlastně refrénem, znovu velmi silným, emotivním, tentokrát nazpívaným trochu hrubším hlasem. Parádní záležitost, která mi „hraje” v hlavě už tři dny a ani se ji nesnažím vytěsnit. Se Salsou se vracíme v čase a je to znát – ona vlastně nemá až tak daleko k Always, je podobně vystavěná a také zpěv je takový dramatičtější, razantnější; z nástrojů se prosazuje hlavně kytara a klávesy spíše dotvářejí náladu, stejně jako (snad ženské) vokály v pozadí. Právě k Salse vznikl videoklip, spíše amatérský, studiový. Zato klip k Bráně je prací profesionální a mnohem kvalitnější – oba klipy si můžete vyhledat na youtube... (nebo přes odkazy níže).

Z názvů prvních třech skladeb je patrné, že CHIMERA si nevystačí s jedním jazykem, ale operuje hned třemi – angličtinou, polštinou a češtinou. Určitě to přispívá k pestrosti materiálu, angličtina je stylová, čeština vítaná a ani s polštinou nemám problém – pamatuji si na polsky nazpívaná alba legendárních Kat nebo Turbo, nedávno s tímhle jazykem uspěli i SSOGE. Právě polsky zpívané songy převládají v další části desky – a je to část o poznání lehčí (nebo chcete-li měkčí), spíše artrocková, možná i gotický rock lze tu a tam zaslechnout. Skvělá je hlavně pomalá pocitovka Deszcz, v níž se objevuje akustická kytara a procítěný zpěv.

Posledním návratem do minulosti je Way to Hell, která opět nezapře jiné kompoziční postupy a která má pochopitelně k doom metalu nejblíže – nechybí v ní potemnělé pomalejší pasáže, zvonivé klávesy a zastřený zpěv. Pak už se hraje na podstatně veselejší notu, objevují se takřka popové elementy a některé skladby by se bez potíží mohly objevit v nějakém komerčním rádiu. Těžko hledat nějaké viditelné „mouchy”, nahrávka se poslouchá příjemně... ale má-li to být, tak snad závěrečná pasáž Gwiazd we mgle je taková rozdrobená; přitom předchozí úseky a hlavně refrén jsou opět takové... nerad se opakuji, ale... podmanivé.

Zajímavé je určitě složení bandu – od založení v něm působí bratři Ryszard a Arek, jejich letitého spoluhráče Bohdana před časem nahradil Ryszardův syn Wiktor a posléze přibyl i druhý syn Janik. Takže dnes je CHIMERA vyloženě rodinnou záležitostí.

Nahrávalo se ve studiu Chimera, což je sice studio kapely, ale zároveň studio komerční – a zvuk v něm pořízený je perfektně čitelný, čistý jako křišťál.
 
Co považuji za méně povedené, je booklet. Jediné, co v něm snese přísnější měřítko, je titulní strana s kresbou Vítězslava Rodka, zbytek zcela postrádá nápad. Knížečka sice obsahuje všechny texty (pouze černé písmo na bílém podkladu), ale citelně mi chybí u každé skladby uvedení roku vzniku a nahrání, nikde nenacházím ani rok vydání, fotka je drobná... a to je v podstatě vše, co obal obsahuje. Žádné grafické parádičky, prostě nic...

Sestava:
  • Ryszard – vocals, guitar
  • Wiktor – guitar
  • Arek – drums
  • Janik – synth

Seznam skladeb:
  1. Higher
  2. Piešň krasnoludka
  3. Brána
  4. Salsa
  5. Jeszcze raz
  6. Deszcz
  7. Way to Hell
  8. Gwiazdy we mgle
  9. Dom
  10. Zaklety krag
  11. Nowy dzień
  12. Póžno juž
  13. No

Čas: 43:39

www.chime-ra.com
http://bandzone.cz/chimeracz
klip Salsa
klip Brána


Zveřejněno: 17. 01. 2012
Přečteno:
3880 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 01. 2012 13:50 napsal/a Johan
-> Majka
Vydrž, rozhovor vyjde zhruba za 14 dní...
19. 01. 2012 13:45 napsal/a Majka
Zdravím
Pěkná recenze. Souhlasím, hudba je to skvělá, ale mohlo by tam být víc informaci ohledně autora, nějaké další fotky atd.
19. 01. 2012 10:16 napsal/a Pařát
Cruadalach
Kdo nás aspoň trochu sleduje, měl do týdne od špatného výlisu CD nové, kdo ne, mele i po roce blbosti... http://www.paratmagazine.com/novinky/item/549-novy-vylis-cd-cruadalach
19. 01. 2012 10:09 napsal/a Johan
Satanšmarjá, Alexi,
v každém čísle Pařátu je origoš CD český kapely. Cruadalach byla chyba ve výrobě, kdo si napsal, dostal potom normální CD, který normálně všude hrálo... Chimera nebyla součástí Pařátu, to byl dárek pro předplatitele...
19. 01. 2012 10:01 napsal/a Alex
CD
To je fakt, ten Cruadalach bylo CD-Rom, hrálo jen na počítači. Asi proto to hodili k časopisu zdarma. Ale za Chimeru jsem rád.